Low volume & distorted sound on HPdv8235ea laptop

Bug #47755 reported by Claus Toft on 2006-05-31
6
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux-source-2.6.20 (Ubuntu)
Low
Daniel T Chen
Dapper
Undecided
Unassigned
Edgy
Undecided
Unassigned

Bug Description

On my HP dv8235ea laptop with dapper flight 7 (updated) sound volume is low and with master and pcm on 100 % the sound also gets distorted. Volume is ok when booted into windows XP.

Output from lspci -v

0000:00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile Memory Controller Hub (rev 03)
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0
 Capabilities: <available only to root>

0000:00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile PCI Express Graphics Port (rev 03) (prog-if 00 [Normal decode])
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0
 Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=0
 Memory behind bridge: d0000000-d1ffffff
 Prefetchable memory behind bridge: 00000000c0000000-00000000cff00000
 Capabilities: <available only to root>

0000:00:1b.0 0403: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 66
 Memory at d2400000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
 Capabilities: <available only to root>

0000:00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01) (prog-if 00 [Normal decode])
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0
 Bus: primary=00, secondary=02, subordinate=02, sec-latency=0
 Capabilities: <available only to root>

0000:00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 01) (prog-if 00 [Normal decode])
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0
 Bus: primary=00, secondary=03, subordinate=03, sec-latency=0
 Capabilities: <available only to root>

0000:00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 01) (prog-if 00 [Normal decode])
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0
 Bus: primary=00, secondary=06, subordinate=06, sec-latency=0
 Memory behind bridge: 52000000-520fffff
 Capabilities: <available only to root>

0000:00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #1 (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 58
 I/O ports at 1800 [size=32]

0000:00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #2 (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 233
 I/O ports at 1820 [size=32]

0000:00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #3 (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 185
 I/O ports at 1840 [size=32]

0000:00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #4 (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 169
 I/O ports at 1860 [size=32]

0000:00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01) (prog-if 20 [EHCI])
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 58
 Memory at d2404000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
 Capabilities: <available only to root>

0000:00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e1) (prog-if 01 [Subtractive decode])
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0
 Bus: primary=00, secondary=08, subordinate=0c, sec-latency=32
 I/O behind bridge: 00002000-00002fff
 Memory behind bridge: d2000000-d20fffff
 Prefetchable memory behind bridge: 0000000050000000-0000000051f00000
 Capabilities: <available only to root>

0000:00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 01)
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, medium devsel, latency 0
 Capabilities: <available only to root>

0000:00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01) (prog-if 8a [Master SecP PriP])
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 233
 I/O ports at <unassigned>
 I/O ports at <unassigned>
 I/O ports at <unassigned>
 I/O ports at <unassigned>
 I/O ports at 1880 [size=16]

0000:00:1f.2 0106: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controllers cc=AHCI (rev 01) (prog-if 01)
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 0, IRQ 50
 I/O ports at 18c8 [size=8]
 I/O ports at 18ac [size=4]
 I/O ports at 18c0 [size=8]
 I/O ports at 18a8 [size=4]
 I/O ports at 18b0 [size=16]
 Memory at d2404400 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
 Capabilities: <available only to root>

0000:00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01)
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: medium devsel, IRQ 10
 I/O ports at 18e0 [size=32]

0000:01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation: Unknown device 01d8 (rev a1) (prog-if 00 [VGA])
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 169
 Memory at d1000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
 Memory at c0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
 Memory at d0000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16M]
 Capabilities: <available only to root>

0000:06:00.0 Network controller: Intel Corporation: Unknown device 4222 (rev 02)
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 135c
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 185
 Memory at 52000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
 Capabilities: <available only to root>

0000:08:06.0 CardBus bridge: Texas Instruments: Unknown device 8039
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, medium devsel, latency 168, IRQ 185
 Memory at d2004000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
 Bus: primary=08, secondary=09, subordinate=0c, sec-latency=176
 Memory window 0: 50000000-51fff000 (prefetchable)
 Memory window 1: 54000000-55fff000
 I/O window 0: 00002400-000024ff
 I/O window 1: 00002800-000028ff
 16-bit legacy interface ports at 0001

0000:08:06.1 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments: Unknown device 803a (prog-if 10 [OHCI])
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 233
 Memory at d2007000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]
 Memory at d2000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]
 Capabilities: <available only to root>

0000:08:06.2 Mass storage controller: Texas Instruments: Unknown device 803b
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: medium devsel, IRQ 3
 Memory at d2005000 (32-bit, non-prefetchable) [disabled] [size=4K]
 Capabilities: <available only to root>

0000:08:06.3 0805: Texas Instruments: Unknown device 803c
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 74
 Memory at d2007800 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
 Capabilities: <available only to root>

0000:08:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation: Unknown device 1092 (rev 01)
 Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
 Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 74
 Memory at d2006000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
 I/O ports at 2000 [size=64]
 Capabilities: <available only to root>

Fabio Parri (parrif-ibb) wrote :

I've got a similiar program on my Acer notebook.

Claus Toft (claus-toft) wrote :

Problem also exists in Edgy Eft.

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Unrelated to bug 64356 (different dsp & codec).

Please attach ``lspci -vn && amixer''.

Changed in alsa-utils:
importance: Medium → Low
status: Unconfirmed → Needs Info

Here you go..

Low and distorted sound on Toshiba Satellite L100-181

Works fine under Windows XP

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Does unmuting 'Master' resolve this issue?g

Daniel,

Indeed, I had sound muted when I issued lspci and amixer but that's not the issue..

At 100 % unmuted, the volume is really low and distorted. You can barely hear something on the headphones either.

As I'm stating under bug 64356 a friend has a pretty similar laptop but doesn't have the issue. alsamixer reports a realtek chipset on his machine and a "generic" chipset on mine. That's the only difference we could fine between our two machines.

Fyi, I had the same problem under Fedora Core.

Claus Toft (claus-toft) wrote :

Output from lspci -vn & amixer on a HP dv8235ea

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Please also attach ``head -5 /proc/asound/card0/codec*''.

Daniel

Here you go

root@portable:~# head -5 /proc/asound/card0/codec*
Codec: Generic 14f1 ID 5047
Address: 0
Vendor Id: 0x14f15047
Subsystem Id: 0x1179ff31
Revision Id: 0x100000

Regards,
Sebastien

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Both of these issues are addressed in the latest alsa-driver and in the patches that I submitted to kernel-team@ this month.

Changed in alsa-driver:
status: Needs Info → Fix Committed

I decided to try the latest alsa-drivers available on the official homepage (1.0.13) released in september and it fixed my issue.

My chipset is now recognized as a Conexant chip

root@portable:/# head -5 /proc/asound/card0/codec*
Codec: Conexant ID 5047
Address: 0
Vendor Id: 0x14f15047
Subsystem Id: 0x1179ff31
Revision Id: 0x100000

Nevermind, it didn't fix at all..

My situation is hopeless as of today..

I'm so confused and so glad at the same time, I'm sorry for the useless posts but...

The ALSA project released updated drivers today (still RC though) !

http://www.alsa-project.org/changes/v1-0-13--v1-0-14rc1.txt

I upgraded to 1.0.14rc1 manually and it finally fixes my issue for good

Thanks guys !

Claus Toft (claus-toft) wrote :

Hi

I can confirm that 1.0.14rc1 solves the problem !

Regards,
Claus

Alejandro (a-valcarcel) wrote :

Ok... im trying Linux for first time. I have a laptop Pavillion dv8000 on Ubuntu Edgy, and as I have readed your posts, seems like I have the same problem. The sound too low. Well, following your histories I downloaded the last ALSA drivers (1.0.14rc1).
Now I have the folder named "alsa-driver-1.0.14rc1" on my desktop but I have no idea what's the next step and how to do it. May some one help me?

And sorry for my ban english.

Hi,

This should help you out :

http://www.wains.be/?p=165

Daniel T Chen (crimsun) on 2007-03-13
Changed in alsa-driver:
status: Unconfirmed → Rejected
status: Unconfirmed → Rejected
assignee: nobody → crimsun
status: Fix Committed → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers