Wacom PenPartner 2 does not work

Bug #68346 reported by Tom Gillam on 2006-10-26
4
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
linux-source-2.6.17 (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

My Wacom PenPartner 2 does not function in Edgy, since Knot 3 (I haven't tried any earlier releases of Edgy), however it worked fine in Dapper.

The output of dmesg is as follows:

"""
...
[17180813.044000] usb 2-1: new low speed USB device using uhci_hcd and address 2
[17180813.216000] usb 2-1: configuration #1 chosen from 1 choice
[17180813.220000] input: Wacom PenPartner2 as /class/input/input5
"""

Caroline Ford (secretlondon) wrote :

Could you give us:
The output from the lspci command
The output from the dmesg command
The output of cat /proc/version

and /var/log/xorg.0.log

Thanks

Tom Gillam (tgilla) wrote :

Here is the output of lspci:

"""
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
00:00.1 System peripheral: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
00:00.3 System peripheral: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 02)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 83)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) LPC Interface Bridge (rev 03)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) IDE Controller (rev 03)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 03)
00:1f.6 Modem: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Modem Controller (rev 03)
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
01:04.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 2915ABG Network Connection (rev 05)
01:05.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev ac)
01:05.1 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev ac)
01:05.2 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C552 IEEE 1394 Controller (rev 04)
"""

(Output of dmesg should be attached below somewhere)

Here is the output of cat /proc/version:

"""
Linux version 2.6.17-10-generic (root@vernadsky) (gcc version 4.1.2 20060928 (prerelease) (Ubuntu 4.1.1-13ubuntu5)) #2 SMP Fri Oct 13 18:45:35 UTC 2006 (Ubuntu 2.6.17-10.33-generic)
"""

Xorg.0.log should also be attached below

Tom Gillam (tgilla) wrote :

Xorg.0.log is at the top of the previous post

Here is the output of dmesg

Thanks for looking into this

Tom Gillam (tgilla) wrote :

I'm not sure if this is worth mentioning or not, but I tried to get an old Aiptek HyperPen 6000U tablet to work (that did sort of work on Dapper - although there was no pressure sensitivity), but I couldn't get that to work on Edgy either.

Tom Gillam (tgilla) wrote :

I think the problem could be in the kernel module. I tried compiling the latest version (0.7.6) from source, with no immediate fix. Then I noticed the kernel module (wacom.ko) had not been overwritten after make install, so I overwrote it with the new version manually.

Now, moving the pen causes the cursor to move, however movement is erratic, with just hovering the pen over the pad causing the cursor to jump all over the screen, clicking randomly!

Also, the output of "sudo wacdump /dev/input/wacom" will now change as I move the pen (before all the fields stayed at zero).

Patrik (p-burkhalter) wrote :

Hi,

I think I have the same problem. The module 'wacom' seems to be loaded successfully, but I can't see any output of `xxd /dev/input/wacom' (which is a symbolic link to event4 after loading the 'wacom' module). have a 'PenPartner2', model: CTF-221.

/proc/version:
Linux version 2.6.17-10-386 (root@vernadsky) (gcc version 4.1.2 20060928 (prerelease) (Ubuntu 4.1.1-13ubuntu5)) #2 Fri Oct 13 18:41:40 UTC 2006 (Ubuntu 2.6.17-10.33-386)

dmesg:
[17184698.524000] usb 1-1: new low speed USB device using uhci_hcd and address 5
[17184698.696000] usb 1-1: configuration #1 chosen from 1 choice
[17184698.700000] input: Wacom PenPartner2 as /class/input/input12

I'm now trying to recompile the modules as documented on http://linuxwacom.sourceforge.net/index.php/howto/main. Maybe I can give you some more useful input after I finished that.

Best regards,
Patrik Burkhalter

Patrik (p-burkhalter) wrote :

Hi there,

After I recompiled the 'wacom' module, the PenPartner2 is working now :-)

I used linuxwacom-0.7.6-3.tar.bz2 (MD5: f6c58d22505380c0bc62626dee3e9fcd) from http://linuxwacom.sourceforge.net

After successfull compiling, I replaced '/lib/modules/2.6.17-10-386/kernel/drivers/usb/input/wacom.ko' with '~/src/linuxwacom-0.7.6-3/src/2.6.16/wacom.ko' and reloaded the module.

Best regards,
Patrik Burkhalter

Sebastien Bacher (seb128) wrote :

from comments that's a problem with wacom.ko, reassigning

Changed in xorg:
assignee: ubuntu-x-swat → nobody
status: Needs Info → Unconfirmed
Kjell Braden (afflux) wrote :

Hardy Heron 8.04 was recently released. It would be helpful if you could test the new release and verify if this is still an issue - http://www.ubuntu.com/getubuntu/download . You should be able to test your bug using the LiveCD. Please let us know your results. Thanks.

Changed in linux-source-2.6.17:
status: New → Won't Fix
Changed in linux:
status: New → Incomplete

We are closing this bug report because it lacks the information we need to investigate the problem, as described in the previous comments. Please reopen it if you can give us the missing information, and don't hesitate to submit bug reports in the future. To reopen the bug report you can click on the current status, under the Status column, and change the Status back to "New". Thanks again!

Changed in linux:
status: Incomplete → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Bug attachments