pwc webcam activity light is on by default

Bug #33281 reported by Suzan on 2006-03-01
8
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux-source-2.6.15 (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
linux-source-2.6.17 (Ubuntu)
Medium
Unassigned
linux-source-2.6.20 (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

On Ubuntu startup, my webcam is already active (the red light on my webcam shows me).

It's active BEFORE I start any program. When I start a program like camorama it works properly and after I close the program, everything's OK: the webcam-light is out, the webcam is no more in use.

Isn't it the right way, that the cam will be activated AFTER the access of a webcam-program?

Vassilis Pandis (pandisv) wrote :

Is this still a problem with Dapper and/or Edgy? If yes, can you please provide some more details (such as the output of 'dmesg', 'lspci -vv' ) ? Thanks.

Suzan (suzan72) wrote :

Yes, it's still a problem with Dapper and Edgy.

I attach the output of "dmesg" and "lspci -vv".

Suzan (suzan72) wrote :
Florian Boucault (fboucault) wrote :

Could you please check just after startup what processes are accessing your webcam, if any ? You can use lsof on your device to sort it out. If you need any help, feel free to ask.

If there are none, it could be a driver issue.

Suzan (suzan72) wrote :

It seems that no process access my webcam on startup. I tested this with lsof.

Hm... maybe it could be a driver issue. My webcam uses the pwc-driver. In edgys kernel the pwc-module is absolutely crippled and produces only grey images, so I have to install it manually.

See for this Bug #56090

Florian Boucault (fboucault) wrote :

Good idea. If you could test with the driver included in the kernel that you can find at http://www.saillard.org/linux/pwc/, we could tell whether it is a duplicate or not.

Thanks!

IbeeX (ibrkanac) wrote :

Hi I am using fiesty and bug is still present to fix it I installed latest snapshot driver and after running this command
setpwc -k 0
light go off
I hawe philips SPC900NC camera

Ben Collins (ben-collins) wrote :

This bug will not get fixed in an already stable release. Please test Gutsy Gibbon, Tribe-2 and report your findings here. If it does affect Gutsy as well, add an "Also Affects: Distro..." for Ubuntu/linux-source-2.6.22 and update the information in this bug report.

Changed in linux-source-2.6.15:
status: New → Won't Fix
Changed in linux-source-2.6.17:
assignee: fboucault → nobody
status: New → Won't Fix
Changed in linux-source-2.6.20:
status: New → Won't Fix
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers