Missing firmware for wireless chipset on pandaboard

Bug #1032779 reported by Nicholas Skaggs
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux-firmware (Ubuntu)
Fix Released
Medium
Tim Gardner
Quantal
Fix Released
Medium
Tim Gardner

Bug Description

03-aug-2012 daily image doesn't detect the wireless chipset on the pandaboard, saying device is not availible.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.10
Package: ubiquity 2.11.18
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.4.0-204.9-omap4 3.4.4
Uname: Linux 3.4.0-204-omap4 armv7l
ApportVersion: 2.4-0ubuntu6
Architecture: armhf
CasperVersion: 1.320
Date: Fri Aug 3 14:26:00 2012
InstallCmdLine: vram=40M mem=456M@0x80000000 mem=512M@0xA0000000 fixrtc quiet splash -- boot=casper only-ubiquity nocompcache
LiveMediaBuild: Ubuntu 12.10 "Quantal Quetzal" - Alpha armhf+omap4 (20120803.1)
ProcEnviron:
 TERM=linux
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: ubiquity
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
---
ApportVersion: 2.4-0ubuntu6
Architecture: armhf
CasperVersion: 1.320
DistroRelease: Ubuntu 12.10
InstallCmdLine: vram=40M mem=456M@0x80000000 mem=512M@0xA0000000 fixrtc quiet splash -- boot=casper only-ubiquity nocompcache
LiveMediaBuild: Ubuntu 12.10 "Quantal Quetzal" - Alpha armhf+omap4 (20120803.1)
Package: ubiquity 2.11.18
PackageArchitecture: armhf
ProcEnviron:
 TERM=linux
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.4.0-204.9-omap4 3.4.4
Tags: quantal ubiquity-2.11.18
Uname: Linux 3.4.0-204-omap4 armv7l
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev sambashare sudo

Revision history for this message
Nicholas Skaggs (nskaggs) wrote :
Revision history for this message
Nicholas Skaggs (nskaggs) wrote : Casper.txt

apport information

tags: added: apport-collected
description: updated
Revision history for this message
Nicholas Skaggs (nskaggs) wrote : Dependencies.txt

apport information

Revision history for this message
Nicholas Skaggs (nskaggs) wrote : UbiquityDebug.txt

apport information

Revision history for this message
Nicholas Skaggs (nskaggs) wrote : UbiquityDm.txt

apport information

Revision history for this message
Nicholas Skaggs (nskaggs) wrote : UbiquityPartman.txt

apport information

Revision history for this message
Nicholas Skaggs (nskaggs) wrote : UbiquitySyslog.txt

apport information

Revision history for this message
Brian Murray (brian-murray) wrote : Re: Wireless chipset not detected on pandaboard

It looks to me like the firmware for the driver is missing:

Jan 1 00:00:41 ubuntu kernel: [ 43.133026] wl12xx: ERROR could not get nvs file ti-connectivity/wl1271-nvs.bin: -2
Jan 1 00:00:41 ubuntu ntpdate[1869]: no servers can be used, exiting
Jan 1 00:00:42 ubuntu kernel: [ 43.634185] wl12xx: ERROR could not get nvs file ti-connectivity/wl1271-nvs.bin: -2
Jan 1 00:00:43 ubuntu kernel: [ 44.306671] wl12xx: ERROR could not get nvs file ti-connectivity/wl1271-nvs.bin: -2
Jan 1 00:00:43 ubuntu NetworkManager[1314]: <info> (wlan0): deactivating device (reason 'managed') [2]
Jan 1 00:00:43 ubuntu dbus[1034]: [system] Activating service name='fi.w1.wpa_supplicant1' (using servicehelper)
Jan 1 00:00:43 ubuntu kernel: [ 44.307983] wl12xx: ERROR firmware boot failed despite 3 retries
Jan 1 00:00:43 ubuntu kernel: [ 44.308410] ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready

That is a linux-firmware issue.

affects: ubiquity (Ubuntu) → linux-firmware (Ubuntu)
summary: - Wireless chipset not detected on pandaboard
+ Missing firmware for wireless chipset on pandaboard
Revision history for this message
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Do you happen to know if the firmware is also missing for Precise, or have you only tried a Quantal install?

Changed in linux-firmware (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
status: New → Confirmed
Revision history for this message
Nicholas Skaggs (nskaggs) wrote :

This worked fine on previous quantal images, as well as the precise image. I will be testing the current daily ARM builds this evening and will update if I run into the same bug again or not.

Revision history for this message
Nicholas Skaggs (nskaggs) wrote :

Still failing on today's daily image. Joseph, what would be useful for you at this point? Would you like me to find the last previous known image that this worked under? I'm not sure I used wireless in the past on images, besides the precise image. I do know precise works.

Changed in linux-firmware (Ubuntu):
status: Confirmed → Triaged
Revision history for this message
Tim Gardner (timg-tpi) wrote :

This is likely the result of me removing firmware that the 3.5 kernel no longer uses, e.g., "UBUNTU: Remove obsolete ti-connectivity firmware". However, the ti-omap4 kernel is still based on 3.4, so I'll restore it for now.

Changed in linux-firmware (Ubuntu):
assignee: nobody → Tim Gardner (timg-tpi)
Changed in linux-firmware (Ubuntu Quantal):
status: Triaged → In Progress
Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package linux-firmware - 1.89

---------------
linux-firmware (1.89) quantal; urgency=low

  * Revert "UBUNTU: Remove obsolete ti-connectivity firmware"
    This firmware is still in use by the 3.4 kernel in ti-omap4.
    -LP: #1032779
  * UBUNTU: Remove duplicate qlogic firmware
 -- Tim Gardner <email address hidden> Wed, 15 Aug 2012 08:58:30 -0600

Changed in linux-firmware (Ubuntu Quantal):
status: In Progress → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  
Everyone can see this information.

Other bug subscribers