[Upstream] Text color changed to black importing Office 2007 PPTX

Bug #384553 reported by VINZ2K on 2009-06-07
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
libreoffice (Ubuntu)
openoffice.org (Ubuntu)

Bug Description

Binary package hint: openoffice.org-impress

1) lsb_release -rd
Description: Ubuntu 11.04
Release: 11.04

2) apt-cache policy libreoffice-impress
  Installed: 1:3.3.3-1ubuntu2
  Candidate: 1:3.3.3-1ubuntu2
  Version table:
 *** 1:3.3.3-1ubuntu2 0
        500 http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty-updates/main i386 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
     1:3.3.2-1ubuntu4 0
        500 http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty/main i386 Packages

3) What is expected to happen in Impress via the Terminal:

cd ~/Desktop && wget https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/openoffice.org/+bug/384553/+attachment/602148/+files/MDOP.pptx && lowriter -nologo MDOP.pptx

is that slide 54 text color looks as it does in the MS Office 2007 screenshot:

cd ~/Desktop && wget -c https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/openoffice.org/+bug/384553/+attachment/2303006/+files/libre-office%20bug%20384553.tar.bz2 -O ex.tar.bz2 && file-roller -h ex.tar.bz && cd vista && eog page54.jpg

4) What happened instead is the text is changed to black.

ProblemType: Bug
Architecture: i386
DistroRelease: Ubuntu 9.04
NonfreeKernelModules: nvidia
Package: openoffice.org-core 1:3.0.1-9ubuntu3
 PATH=(custom, user)
SourcePackage: openoffice.org
Uname: Linux 2.6.28-11-generic i686

VINZ2K (vinz2k) wrote :
VINZ2K (vinz2k) wrote :
Chris Cheney (ccheney) wrote :

Confirmed issue on official OOo 3.1 and dev300 m49 (OOo 3.2)

Changed in openoffice.org (Ubuntu):
status: New → Triaged
summary: - PPTX powerpoint presentation not displayed correctly
+ [upstream] PPTX powerpoint presentation not displayed correctly
Chris Cheney (ccheney) on 2010-05-13
tags: added: jaunty

Created attachment 46854
presentation with text of wrong color

I have found presentation with this problem in presentation created with PowerPiont 2007. I copy-pasted frame with text from there to new presentation using MSOffice 2003 with installed extension.

In this presentation is frame with some text on belorussian. In MSOffice 2003 text is red. In LibreOffice text is black when open pptx file.

IMHO MSOffice saves objests two in one, in this case text and picture in one object. And LibreOffice shows only one part of object.

This produced on LibreOffice 3.4 beta 5 using Mandriva 64 bit and Windows XP 32 bit

Created attachment 46855
the same document in ppt format, instead of text here is prcture, looks OK

Created attachment 46856
screenshot of pptx file made on MSOffice 2003 on Windows XP

Reproduced with

LO 3.4.1 (OOO340m1 (Build:101))
Ubuntu 10.04.2 x86
Linux 2.6.32-32-generic Russian UI

VINZ2K, Could you please be more specific about the bug you found? Could you please post a screenshot of how the file should look? Does LibreOffice Impress work for you? If using Lucid or Maverick feel free to perform at the Terminal:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa && sudo apt-get update && sudo apt-get -y upgrade && sudo apt-get -y install libreoffice-impress

summary: - [upstream] PPTX powerpoint presentation not displayed correctly
+ PPTX powerpoint presentation not displayed correctly
Changed in libreoffice (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Changed in openoffice.org (Ubuntu):
status: Triaged → Incomplete
Changed in openoffice:
status: New → Incomplete
VINZ2K (vinz2k) wrote :

"A picture is worth a thousand words"

Here is screenshots comparisons between Vista/Office 2007 and Lubuntu/libreoffice-, Ubuntu package 1:3.3.2-1ubuntu2~maverick1.

Here is a list of all the unique import issues noticed:

page 1:
1) Font Color change from orange to white
2) Top bar gradient turned solid white
3) Rectangular object is no longer transparent to the background
4) Font size changed -> https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/openoffice.org/+bug/695898
5) Font style changed

Page 24 and 32:
6) object with text not imported

Page 54
7) object containing text changes to black -> https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=37310
8) Font style changed
9) Font color changed to black
10) bullet points are not aligned

This bug will focus on # 7. However, if one desires a different issue to be addressed a separate bug report would have to be made for each unique issue.

description: updated
Changed in libreoffice (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
status: Incomplete → Triaged
tags: added: lo33
summary: - PPTX powerpoint presentation not displayed correctly
+ [Upstream] Text color changed to black importing Office 2007 PPTX
Changed in df-libreoffice:
importance: Unknown → Low
status: Unknown → Confirmed

Changing version to 3.3.2 as confirmed downstream reporter noted seeing this in it.

Changed in openoffice.org (Ubuntu):
status: Incomplete → Won't Fix

[This is an automated message.]
There are no new official OpenOffice.org releases in Ubuntu packaging anymore => Won't Fix

If the problem persists, please mark this bug as "also affects project Libreoffice" or "also affects distribution Libreoffice (Ubuntu)" if that has not happened already.

Please leave references to upstream OpenOffice.org bugs in place to allow cross pollination.

No reference URL.

Changed in openoffice:
status: Incomplete → Invalid

[This is an automated message.]
This bug was filed before the changes to Bugzilla on 2011-10-16. Thus it
started right out as NEW without ever being explicitly confirmed. The bug is
changed to state NEEDINFO for this reason. To move this bug from NEEDINFO back
to NEW please check if the bug still persists with the 3.5.0 beta1 or beta2 prereleases.
Details on how to test the 3.5.0 beta1 can be found at:

more detail on this bulk operation: http://nabble.documentfoundation.org/RFC-Operation-Spamzilla-tp3607474p3607474.html

Changed in df-libreoffice:
status: Confirmed → Incomplete

reproduced on LibO 3.5.0 beta 1

Changed in df-libreoffice:
status: Incomplete → Confirmed
Mozaic (mozaic) wrote :

reproduced with LibO ( 1:3.5.7-0ubuntu3~ppa1 from https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/libreoffice-3-5?field.series_filter=precise )

reproduced on LibO (Build ID: 527dba6f6e0cfbbc71bd6e7b88a52699bb48799) on Ubuntu 12.04.1 x86_64

Bug still here on Ubuntu 12.04 x86_64 with LibreOffice (Build ID: 1a27be92e320f97c20d581a69ef1c8b99ea9885d ) or with LibreOffice (Build ID: 0a0440ccc0227ad9829de5f46be37cfb6edcf72).

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.