Display monitor randomly switch to “economy mode” during boot sequence and/or login sequence

Bug #1768766 reported by Joseph Maillardet on 2018-05-03
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
libdrm (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

When my laptop start on a dock with lid closed and with 2 monitors connected, one DVI and one DisplayPort, sometime, one of the monitors switch to “economy mode” and turn off, randomly.

* Sometime, it's happen during boot sequence, when text flow is displayed (yes, I remove “quiet splash” in /etc/default/grub).
* Sometime, it's happen on login screen. When it's the bad one, I can't see the login form.
* Sometime, it's happen after login, when the desktop is loading.
* And some other time, on lucky day, it's not happen at all !

Please, give me instruction to found where the problem come from ? It's really annoying.

Thanks for attentions.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 18.04
Package: libdrm-amdgpu1 2.4.91-2
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-20.21-generic 4.15.17
Uname: Linux 4.15.0-20-generic x86_64
ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7
Architecture: amd64
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: None
CurrentDesktop: GNOME
Date: Thu May 3 10:06:08 2018
Dependencies:
 gcc-8-base 8-20180414-1ubuntu2
 libc6 2.27-3ubuntu1
 libdrm-common 2.4.91-2
 libdrm2 2.4.91-2
 libgcc1 1:8-20180414-1ubuntu2
DistUpgraded: 2018-04-24 09:45:14,351 DEBUG /openCache(), new cache size 90810
DistroCodename: bionic
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus:
 openrazer-driver, 1.0.0, 4.15.0-19-generic, x86_64: installed
 openrazer-driver, 1.0.0, 4.15.0-20-generic, x86_64: installed
EcryptfsInUse: Yes
GraphicsCard:
 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Venus XT [Radeon HD 8870M / R9 M270X/M370X] [1002:6821] (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Hewlett-Packard Company Venus XT [Radeon HD 8870M / R9 M270X/M370X] [103c:2254]
MachineType: Hewlett-Packard HP ZBook 15 G2
ProcEnviron:
 TERM=xterm-256color
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=fr_FR.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.15.0-20-generic root=UUID=79ab29f5-d9eb-4aff-bfb8-8639c60401cb ro
SourcePackage: libdrm
UpgradeStatus: Upgraded to bionic on 2018-04-24 (9 days ago)
dmi.bios.date: 04/25/2016
dmi.bios.vendor: Hewlett-Packard
dmi.bios.version: M70 Ver. 01.15
dmi.board.name: 2253
dmi.board.vendor: Hewlett-Packard
dmi.board.version: KBC Version 03.12
dmi.chassis.asset.tag: CND54722DC
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Hewlett-Packard
dmi.modalias: dmi:bvnHewlett-Packard:bvrM70Ver.01.15:bd04/25/2016:svnHewlett-Packard:pnHPZBook15G2:pvrA3009CD10002:rvnHewlett-Packard:rn2253:rvrKBCVersion03.12:cvnHewlett-Packard:ct10:cvr:
dmi.product.family: 103C_5336AN G=N
dmi.product.name: HP ZBook 15 G2
dmi.product.version: A3009CD10002
dmi.sys.vendor: Hewlett-Packard
version.compiz: compiz N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.91-2
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 18.0.0~rc5-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 18.0.0~rc5-1ubuntu1
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.19.6-1ubuntu4
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.10.5-1ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati N/A
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel N/A
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau N/A

Joseph Maillardet (jokx) wrote :
Joseph Maillardet (jokx) wrote :

Sorry, I forgot to give my workaround :
* Turn off the monitor (electrically), disconnect the power cord if need...
* Turn back on the monitor.
* There you go.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers