kcm_kscreen.desktop file does not exist

Bug #1581897 reported by Scott Borisch on 2016-05-15
12
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
kscreen
Unknown
Medium
kscreen (Ubuntu)
High
Unassigned

Bug Description

Launching "Display Configuration" (aka kscreen) on Kubuntu 16.04 64-bit LTS results in error message:

"Unable to run the command specified. The file or folder /usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.icon/contents/ui/kcm_kscreen.desktop" does not exist."

I see the same problem on 2 different brand new Kubuntu 16.04 installations (one native, one on a VirtualBox VM).

I am not sure of the kscreen version.

Reproducible: Always

Steps to Reproduce:
1. Launch "Display Configuration"
2.
3.

Actual Results:
Dialog box reads: "Unable to run the command specified. The file or folder /usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.icon/contents/ui/kcm_kscreen.desktop" does not exist."

Expected Results:
"Display Configuration" (aka kscreen) launches.

~$ lsb_release -rd
Description: Ubuntu 16.04 LTS
Release: 16.04

~$ apt-cache policy kscreen
kscreen:
  Installed: 4:5.5.5-0ubuntu1
  Candidate: 4:5.5.5-0ubuntu1
  Version table:
 *** 4:5.5.5-0ubuntu1 500
        500 http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

Launching "Display Configuration" (aka kscreen) on Kubuntu 16.04 64-bit LTS results in error message:

"Unable to run the command specified. The file or folder /usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.icon/contents/ui/kcm_kscreen.desktop" does not exist."

I see the same problem on 2 different brand new Kubuntu 16.04 installations (one native, one on a VirtualBox VM).

I am not sure of the kscreen version.

Reproducible: Always

Steps to Reproduce:
1. Launch "Display Configuration"
2.
3.

Actual Results:
Dialog box reads: "Unable to run the command specified. The file or folder /usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.plasma.icon/contents/ui/kcm_kscreen.desktop" does not exist."

Expected Results:
"Display Configuration" (aka kscreen) launches.

Philip Muškovac (yofel) on 2016-05-17
tags: added: kubuntu xenial

Hi Scott!

Thanks for your report.

Could you have a look if you have said file (kcm_kscreen.desktop), and if so, where it's installed? The path it's loaded from seems weird to me, it should be installed to

/usr/share/kservices5/kcm_kscreen.desktop

This is likely a packaging bug, which would need to be looked into by the Kubuntu team.

Created attachment 99201
attachment-31168-0.html

Hi,

I'm not sure what happened, but I can no longer reproduce this problem.
I'll let you know if something changes.

- Scott

On Tue, May 24, 2016 at 10:09 AM, Sebastian Kügler via KDE Bugzilla <
<email address hidden>> wrote:

> https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=363090
>
> --- Comment #1 from Sebastian Kügler <email address hidden> ---
> Hi Scott!
>
> Thanks for your report.
>
> Could you have a look if you have said file (kcm_kscreen.desktop), and if
> so,
> where it's installed? The path it's loaded from seems weird to me, it
> should be
> installed to
>
> /usr/share/kservices5/kcm_kscreen.desktop
>
> This is likely a packaging bug, which would need to be looked into by the
> Kubuntu team.
>
> --
> You are receiving this mail because:
> You reported the bug.

Okay, no problem.

I'll close this bug, if it happens again, please reopen and attach the info needed.

Thanks!

Scott Borisch (scott-borisch) wrote :

New information -- this only happens when you create a desktop shortcut to "Display Configuration" and launch from the desktop shortcut. Launching from the "Type to search" option works fine.

Created attachment 99272
attachment-16620-0.html

Hi,

I figured out the issue:

New information -- this only happens when you create a desktop shortcut to
"Display Configuration" and launch from the desktop shortcut. Launching
from the "Type to search" option works fine.

I also filed the bug here:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/kscreen/+bug/1581897

So let me know if this is sufficient or if a KDE bug should be
opened/reopened.
Thanks.

- Scott

On Thu, May 26, 2016 at 7:17 AM, Sebastian Kügler via KDE Bugzilla <
<email address hidden>> wrote:

> https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=363090
>
> Sebastian Kügler <email address hidden> changed:
>
> What |Removed |Added
>
> ----------------------------------------------------------------------------
> Status|UNCONFIRMED |RESOLVED
> Resolution|--- |FIXED
>
> --- Comment #3 from Sebastian Kügler <email address hidden> ---
> Okay, no problem.
>
> I'll close this bug, if it happens again, please reopen and attach the info
> needed.
>
> Thanks!
>
> --
> You are receiving this mail because:
> You reported the bug.
>

Eddy2004 (eddy2004) wrote :

The file is located in /usr/share/kservices5/kcm_kscreen.desktop
Running
> kcmshell5 kcm_kscreen
(as specified in this file) is a workaround.

This problem seems common to all modules in this folder, e.g. kcm_plasmasearch.desktop ("Plasma search"), smb.desktop ("Windows Shares"), ... They all work through System Settings (though you have to find the corresponding setting name e.g. Search, Connectivity, ...).

I have no clue where the menu search and krunner actually find them, as they are not in the menu (without searching) or the Menu Editor program.

As this system is an upgrade from previous LTS, maybe the menu items are leftovers from the upgrade?

Beluga (buovjaga) wrote :

I installed neon-devedition-gitunstable-20160613-0806-amd64 today in a VM and I got this problem.

kickoff -> search for display -> right click kcm and add to desktop -> broken

same for panel

works for apps, broken for all KCMs though

Changed in kscreen:
importance: Unknown → Medium

the difference seems:
kservice::entryPath() seems to be an absolute path for apps
while is a relative path (just the filename of the desktop file) for kcms

so would be a problem in kservice/ksycocaentry in this case?

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in kscreen (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Changed in kscreen (Ubuntu):
importance: Undecided → High
Nicolai Nielsen (doveplay) wrote :

I'm seeing this one in Fedora with KDE5, so seems to be a general KDE bug and not just a Kubuntu bug. I see it when I pin the Display Configuration applet to the Favorites menu as well.

Similar for me in Kubuntu 16.10, plasmashell 5.7.5:
1) Search for "display" in application menu
2) Right click -> add to Favorites
3) Remove from Favorites
4) Broken

Has anybody find a solution?

I was able to access the display settings by reseting the KDE configuration.
1) Remove (don't forget to backup) folders ~/.kde, ~/.local and ~/.config . Removing all of them is necessary :-(
2) Reboot (log out is not enough)
3) Start the display setting :-)
4) Copy configurations of selected apps back to the new folders.

Not sure if this needs to be renamed, but I wanted to add that I have the same issue on Debian 4.9.0-3-amd64 (Stretch), KDE Plasma 5.8.6.

kickoff -> search for displays -> right click kcm and add to desktop -> broken

Re-assigning to KService, the entryPath() is just the name and docs are very helpful by saying "the factory should know relative to what".

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.