14.04.5 drops to initramfs prompt during boot with nvme drive

Bug #1608622 reported by David Jordan on 2016-08-01
10
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
initramfs-tools (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
Trusty
Undecided
Andy Whitcroft

Bug Description

So, installing 14.04.4 works fine, but systems with nvme drives don't boot after installing 14.04.5.

Steps to reproduce:
1) Install Ubuntu 14.04.5 on a system with an nvme drive
2) reboot
3) instead of booting to a graphical environment, there is an initramfs prompt.

Notes: This also prevents reaching any of the recovery mode tools.

This bug is missing log files that will aid in diagnosing the problem. From a terminal window please run:

apport-collect 1608622

and then change the status of the bug to 'Confirmed'.

If, due to the nature of the issue you have encountered, you are unable to run this command, please add a comment stating that fact and change the bug status to 'Confirmed'.

This change has been made by an automated script, maintained by the Ubuntu Kernel Team.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
David Jordan (dmj726) on 2016-08-01
affects: linux (Ubuntu) → initramfs-tools (Ubuntu)
Changed in initramfs-tools (Ubuntu):
status: Incomplete → New

Hello David, or anyone else affected,

Accepted initramfs-tools into trusty-proposed. The package will build now and be available at https://launchpad.net/ubuntu/+source/initramfs-tools/0.103ubuntu4.4 in a few hours, and then in the -proposed repository.

Please help us by testing this new package. See https://wiki.ubuntu.com/Testing/EnableProposed for documentation how to enable and use -proposed. Your feedback will aid us getting this update out to other Ubuntu users.

If this package fixes the bug for you, please add a comment to this bug, mentioning the version of the package you tested, and change the tag from verification-needed to verification-done. If it does not fix the bug for you, please add a comment stating that, and change the tag to verification-failed. In either case, details of your testing will help us make a better decision.

Further information regarding the verification process can be found at https://wiki.ubuntu.com/QATeam/PerformingSRUVerification . Thank you in advance!

Changed in initramfs-tools (Ubuntu):
status: New → Invalid
Changed in initramfs-tools (Ubuntu Trusty):
assignee: nobody → Andy Whitcroft (apw)
status: New → Fix Committed
tags: added: verification-needed
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package initramfs-tools - 0.103ubuntu4.4

---------------
initramfs-tools (0.103ubuntu4.4) trusty; urgency=low

  * Backport Xenial driver lists (LP: #1608622):
   - add nvme drivers to block.
   - add ehci-* drivers to base.
   - add xhci-* drivers to base.
   - add virtio-* drivers to base.

 -- Andy Whitcroft <email address hidden> Mon, 01 Aug 2016 19:22:50 +0100

Changed in initramfs-tools (Ubuntu Trusty):
status: Fix Committed → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers