indicator shows a different state from the panel

Bug #1470900 reported by Renato Araujo Oliveira Filho on 2015-07-02
10
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Canonical System Image
High
Alejandro J. Cura
indicator-network (Ubuntu)
High
Pete Woods

Bug Description

Device krillin with Ubuntu 15.04 (r55)

How to reproduce:
- Start your device connected with a wifi connection;
- Swipe down the network menu;
- Disable wifi;
  - Wait for the indicator to shows the "H" data connection;
- (wait some secs) Enable wifi;

Expected:
- The indicator changes to the wifi icon

Current:
- The indicator still showing the "H" data connection;

Pat McGowan (pat-mcgowan) wrote :

For me on the latest images (44 on arale, 55 on krillin) there can be a significant delay when enabling wifi before the indicator reflects the association, sometimes up to 2 mins. nmcli d shows the connection right away.
The previous images did not have this symptom.

Pat McGowan (pat-mcgowan) wrote :

This seemed to regress between wed and thurs perhaps due to new api changes

Changed in canonical-devices-system-image:
assignee: nobody → Pat McGowan (pat-mcgowan)
importance: Undecided → High
milestone: none → ww28-2015
status: New → Confirmed
Changed in indicator-network (Ubuntu):
assignee: nobody → Pete Woods (pete-woods)
importance: Undecided → High
status: New → Confirmed
Pat McGowan (pat-mcgowan) wrote :

today it seems fine so marking incomplete

Changed in indicator-network (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Changed in canonical-devices-system-image:
status: Confirmed → Incomplete
milestone: ww28-2015 → none
Pat McGowan (pat-mcgowan) wrote :

This was also reported as private bug #1474137

Changed in indicator-network (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
Changed in canonical-devices-system-image:
assignee: Pat McGowan (pat-mcgowan) → Alejandro J. Cura (alecu)
status: Incomplete → Confirmed
milestone: none → ww34-2015
summary: - indicator shows a different state from the pannel
+ indicator shows a different state from the panel
Tony Espy (awe) wrote :

Here's my description from the private bug:

While testing the latest version of NM from silo-006, I noticed that when I enable WiFi and it autoconnects to my home AP, although the NM menu shows the AP as connected ( it's green ), the panel icon sometimes can take several minutes to switch to show WiFi is connected, and sometimes it never switches at all ( see attached screen shot ).

Steps to reproduce:

1. Enable WiFi, associate with an available access point
2. Disable WiFi
3. Verify that mobile data is active
4. Enable WiFi

Expected Result:
The panel icon is changed to show WiFi is connected.

Actual Result:
The panel icon takes several minutes to change, or sometimes never changes at all.

current build number: 58
device name: arale
channel: ubuntu-touch/rc-proposed/meizu.en
last update: 2015-07-13 11:11:10
version version: 58
version ubuntu: 20150710
version device: 20150709-8965e37
version custom: 20150709-814-6-40

Even though the changes in the silo version of NM don't touch the WiFi code, I re-installed the previous version of NM ( 0.9.10.0-4ubuntu15.1.4 ) and confirmed that this isn't a regression.

I checked krillin, and it works as expected.

Also note indicator-network's bug #1339792 describes a similar problem.

Pat McGowan (pat-mcgowan) wrote :

I am also seeing that when wifi is disabled the indicator does not always update to show the cellular data connection whereas the panel does show it as it has been enabled all along.

Discovered while reproducing bug #1459643

Bill Filler (bfiller) on 2015-08-19
Changed in canonical-devices-system-image:
milestone: ww34-2015 → ww40-2015
Pat McGowan (pat-mcgowan) wrote :

Try to reproduce and if we can please fix

Changed in canonical-devices-system-image:
milestone: ww40-2015 → ww46-2015
Pete Woods (pete-woods) wrote :

I have tried a bunch of times to reproduce this bug now, without success. I landed a bunch of stability fixes to the code that manages the top indicator icons in version 0.5.3+15.10.20150818-0ubuntu1, so it's possible that this issue is resolved, though.

Changed in indicator-network (Ubuntu):
status: Confirmed → In Progress
Changed in canonical-devices-system-image:
status: Confirmed → In Progress
Changed in canonical-devices-system-image:
status: In Progress → Fix Committed
Changed in indicator-network (Ubuntu):
status: In Progress → Fix Released
Changed in canonical-devices-system-image:
status: Fix Committed → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers