no beep on ping

Bug #188617 reported by Tormod Volden on 2008-02-03
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
gnome-nettool (Ubuntu)
Ubuntu Desktop Bugs

Bug Description

Binary package hint: gnome-nettool

After turning on "Beep on ping" under the Tool menu, I still can't hear any pings. I checked the sound set-up with aplay.

Pedro Villavicencio (pedro) wrote :

thanks for your report, is this still an issue may you check with hardy?

Changed in gnome-nettool:
assignee: nobody → desktop-bugs
importance: Undecided → Low
status: New → Incomplete
Tormod Volden (tormodvolden) wrote :

Still the same issue. Did you check yourself, this should be straight-forward to reproduce and confirm?

I am having this issue also. I check the box, stop then restart the ping. No sound. My audio works fine with other applications.

Changed in gnome-nettool:
status: Incomplete → Confirmed
Plutocrat (plutocrat) wrote :

Confirmed in 8.10 and 9.04 as well.
Seems like it might be trying to use the PC speaker rather than the available Alsa/oss/pulse soundsystem.

Thomas Hood (jdthood) wrote :

Related to bug #486154?

Matt Fischer (mfisch) wrote :

I did some extensive research into this bug tonight and I found that at it's heart, the issue is that compiz is not properly handling the system beep. There is nothing wrong with gnome-netool. The root bug is here:

I think that it is unlikely that the system beep, which is quite annoying IMHO will be enabled in compiz by default anytime soon, so, if you really need this feature, you can work around this bug in the following ways:

from your terminal:
1) load the pcspkr kernel module: sudo modprobe pcspkr
2) run "xset b on"
3) launch gnome-nettool
4) enable the beep and ping away

To make the above changes permanent, add the xset line to your bashrc file and then comment out the blacklist entry for pcspkr in /etc/modprobe.d/blacklist

Another option is to build and enable the compiz-bell plugin (untried, but suggested to me):

Matt Fischer (mfisch) wrote :

Since the root cause of this bug is the root of 301174, I am going to dupe it after consultation with pvillavi.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers