Gnome Boxes fails to Launch in Ubuntu 20.04 and 20.10 after cloning a Windows 10 Pro VM

Bug #1916402 reported by daniel feral on 2021-02-21
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
gnome-boxes (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Steps to re-produce

1. Machine - Thinkpad t495 - amd ryzen
2. Os - Ubuntu 20.04 and Ubuntu 20.10 fresh installs STOCK
3. Install Gnome Boxes - either store of apt both do the same
4. Create a VM with Windows 10 PRO from official Microsoft Windows 10 PRO ISO
5. Update and install spice client in guest os
6. Share a folder from the host to the guest
7. Shutdown the guest os
8. Right click clone the vm in the Gnome boxes UI
9. Gnome boxes will forever say "setting up vm" and never change - although you can open the vm just fine.
10. You can either close Gnome boxes or reboot the computer - making sure the VM is also shutdown - the status text will never switch from item 9 above - i waited for 24 hours and nothing
11. Try to reopen gnome boxes - opens then closes

Work around so far that works

1. Go into hidden directories and manually remove all windows related items including the VM thesmselves
2. Gnome boxes will then run
3. When creating windows 10 PRO vm - do not clone - you have to make each one from scatch
4. Appears to be working fine when you do this - will let you know

Chris Guiver (guiverc) wrote :

Thank you for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better. Please execute the following command only once, as it will automatically gather debugging information, in a terminal:

apport-collect 1916402

When reporting bugs in the future please use apport by using 'ubuntu-bug' and the name of the package affected. You can learn more about this functionality at https://wiki.ubuntu.com/ReportingBugs.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers