gnome-alsamixer crashed with SIGSEGV in g_closure_invoke()

Bug #448180 reported by Ewok on 2009-10-10
346
This bug affects 51 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
gnome-alsamixer (Ubuntu)
High
Ricardo Luiz

Bug Description

Binary package hint: gnome-alsamixer

Cannot configure sound - shows as "Dummy Output"

ProblemType: Crash
Architecture: amd64
Date: Sat Oct 10 19:12:36 2009
DistroRelease: Ubuntu 9.10
ExecutablePath: /usr/bin/gnome-alsamixer
Package: gnome-alsamixer 0.9.7~cvs.20060916.ds.1-2
ProcCmdline: gnome-alsamixer
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_GB.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-13.43-generic
SegvAnalysis:
 Segfault happened at: 0x405c78: mov (%rax),%rdi
 PC (0x00405c78) ok
 source "(%rax)" (0x00000000) not located in a known VMA region (needed readable region)!
 destination "%rdi" ok
SegvReason: reading NULL VMA
Signal: 11
SourcePackage: gnome-alsamixer
StacktraceTop:
 ?? ()
 g_closure_invoke ()
 ?? () from /usr/lib/libgobject-2.0.so.0
 g_signal_emit_valist ()
 g_signal_emit () from /usr/lib/libgobject-2.0.so.0
Title: gnome-alsamixer crashed with SIGSEGV in g_closure_invoke()
Uname: Linux 2.6.31-13-generic x86_64
UserGroups: adm admin audio cdrom dialout dip fax floppy fuse lpadmin netdev plugdev scanner tape video

Ewok (oscarwinstanley) wrote :

StacktraceTop:gam_mixer_show_props_dialog (gam_mixer=0x0) at gam-mixer.c:596
g_closure_invoke ()
?? () from /usr/lib/libgobject-2.0.so.0
g_signal_emit_valist ()
g_signal_emit () from /usr/lib/libgobject-2.0.so.0

Changed in gnome-alsamixer (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
tags: removed: need-amd64-retrace
visibility: private → public
Changed in gnome-alsamixer (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Changed in gnome-alsamixer (Ubuntu):
assignee: nobody → Canonical Desktop Team (canonical-desktop-team)
Martin Pitt (pitti) on 2009-12-22
Changed in gnome-alsamixer (Ubuntu):
importance: Medium → High
assignee: Canonical Desktop Team (canonical-desktop-team) → Sebastien Bacher (seb128)
Sebastien Bacher (seb128) wrote :

could the users having the issues give details on what they are doing to get the crash. is alsamixer listing any soundcard?

nuneko1 (nunbarnfhb) wrote :

my sound card just disappear when i rebooted. now i get dummy output..... and no sound.

nuneko1 (nunbarnfhb) wrote :

also i wasn't able to send the sound out through the phone jack i have hda audio, in 9.10 the sound was getting out through virtual 5.1,
in the line in jack. with lots of noise...

Raymond (superquad-vortex2) wrote :

when there is no sound card detected by pulseaudio server and PA server load "Dummy Output" module

aplay -l
aplay : device_list :235 no soundcards found...

application can still use the "pcm" device of pulse with "Dummy Output" module but "ctl" device of pulse seem disappear

alsamixer
cannot open mixer : no such file or directory

gnome-alsamixer
(gnome-alsamixer:1335) GLib-Object-CRITICAL **: gtype_instance_get_private : assertion failure ' Instance != NULL && instance->g_class != NULL' failed

The above situation can be reproduced by virutalbox with sb16 in Maverick , since the "virtual sb16" cannot be autoloaded because of isapnp , the PA server cannot detect any sound card and use "Dummy Output"

after manual load by "sudo modprobe snd-sb16 isapnp=0"

alsamixer and gnome-alsamixer work fine after restart of PA server by logout/login

This mean that PA should also provide ctl.pulse for those mixer application such as gnome-alsamixer when there is no sound card detected

Sebastien Bacher (seb128) wrote :

there has been no duplicate for over a year, is that still an issue for anybody in recent ubuntu version?

Changed in gnome-alsamixer (Ubuntu):
assignee: Sebastien Bacher (seb128) → nobody

Not at all. Thanks.

Le 07/01/2011 12:15, Sebastien Bacher a écrit :
> there has been no duplicate for over a year, is that still an issue for
> anybody in recent ubuntu version?
>
> ** Changed in: gnome-alsamixer (Ubuntu)
> Assignee: Sebastien Bacher (seb128) => (unassigned)
>

Le 07/01/2011 12:15, Sebastien Bacher a écrit :
> there has been no duplicate for over a year, is that still an issue for
> anybody in recent ubuntu version?
>
> ** Changed in: gnome-alsamixer (Ubuntu)
> Assignee: Sebastien Bacher (seb128) => (unassigned)
>

Sorry, but i have changed my OS 6 month ago, i am using
now Debian squeeze, and it is difficult for me to give you more feedback
about this tools.

Best regards

--
--------------------------------------
  -- Jean-Marc LACROIX --
   -- mailto : <email address hidden> --
     ---------------------------------------

Dave Stroud (bigdavesr) wrote :

11.10 has this problem on 32 bit. no sound at all

On 07/11/11 18:30, Dave Stroud wrote:
> 11.10 has this problem on 32 bit. no sound at all
>
hi,

I am using now Debian Squeeze stable distribution with following
alsa-mixer configuration

local@solo:~$ uname -a
Linux solo 2.6.32-5-amd64 #1 SMP Tue Jun 14 09:42:28 UTC 2011 x86_64
GNU/Linux

local@solo:~$ uname -a
Linux solo 2.6.32-5-amd64 #1 SMP Tue Jun 14 09:42:28 UTC 2011 x86_64
GNU/Linux

local@solo:~$ dpkg -l |grep mixer
ii aumix 2.9.1-1
     Simple text-based mixer control program
ii aumix-common 2.9.1-1
     Simple text-based mixer control program (common files)
ii gnome-alsamixer 0.9.7~cvs.20060916.ds.1-2
     ALSA sound mixer for GNOME
ii xfce4-mixer 4.6.1-2+b1
     Xfce mixer application

local@solo:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory
Controller Hub (rev 07)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series
Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset
Integrated Graphics Controller (rev 07)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI
Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI
Controller #5 (rev 03)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI
Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio
Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express
Port 1 (rev 03)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express
Port 2 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI
Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI
Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI
Controller #3 (rev 03)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI
Controller #6 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI
Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller
(rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation ICH9M/M-E SATA AHCI
Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller
(rev 03)
00:1f.6 Signal processing controller: Intel Corporation 82801I (ICH9
Family) Thermal Subsystem (rev 03)
02:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless
Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 02)
[2

When using it, no bus error occurs, it works fine for me

--
--------------------------------------
  -- Jean-Marc LACROIX --
   -- mailto : <email address hidden> --
     ---------------------------------------

Dave Stroud (bigdavesr) wrote :

 I applied # 27 in bug 807306 and I now have sound.

Ricardo Luiz (rluiz) on 2014-04-03
Changed in gnome-alsamixer (Ubuntu):
assignee: nobody → Ricardo Luiz (rluiz)
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers