Main window content fully transparent

Bug #1371928 reported by Hadrien on 2014-09-20
46
This bug affects 9 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Compiz
Undecided
Unassigned
gimp (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Sometimes when I launch Gimp, the main window is fully transparent with the exception of the normal frame (title bar, buttons, ...).

The only way to fix the problem is to exit and restart Gimp.

Ubutun 14.04 LTS

Ragnar Kurm (2-ragnar) wrote :

Just confirming, same here.
It happens quite randomly,
cannot reproduce at will.
Any ways to debug?

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in gimp (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Josh Zenker (jzenker) wrote :

This happens consistently in my installation. It makes GIMP impossible to use. Please let me know if I can provide any info that will help debug the issue.

Frank Muennemann (fam-o) wrote :

Seems to be a compiz problem. Once the display is "infected," quitting from gimp and restarting it doesn't change anything. The main window resizes if I open a file, but the resized window remains completely transparent. Logging out and then back in "fixes" it. I'm running Ubuntu 14.04 with the unity interface.

Colin Law (colin-law) wrote :

If using nvidia graphics then possibly this is related to compiz bug #1072206

vuk (info-ws) wrote :

This is happening for me as well, as of a couple of months ago on Ubuntu 16.04

If it helps, usually after the computer has been on for many days without reboot.

Machine is a MacBook Pro.

WFPokorny (wfpokorny) wrote :

I hit the transparent main image window issue in gimp again today after not having seen it for a long while.

Though I'm running 16.04 now, this issue goes back to Ubuntu 12.04 - at least - for me. I 'believe' the bug and proposed fix in compiz the nvidia folks ran down mid 2015 - and referenced in this thread - greatly reduced how often I see windowing issues and the severity thereof. In any case I've seen issue much less often over the past couple years.

Random info...

- Today I downloaded and installed the "CompizConfig Settings Manager" using the Ubuntu Software installer. Scrolling down there was a section called "Effects" where I deselected Animations as others herein suggested. Gimp has been working fine since. (Immediately turning the animation effects back on did not bring the gimp transparent image issue back...)

- Prior to turning off the compiz animation effects, my usual work around of starting gimp passing two images was working OK. Namely: 'gimp tinyBogusTransparentWindow.jpg myRealImage.jpg' The second image window shows up OK. You can also open multiple images via a right click in the transparent window to get image windows you can see.

- I too run with many windows up. Often 30-40 - mostly xterm windows. Like others the problem usually shows up only after having been running for a long time - 19 days this time. Reboots, log out & in fixes the issue.

- I also usually see other effects once compiz is messed up though they are less dramatic then with gimp. The cursor sometimes doesn't show up as it should in the firefox search window when firefox starts. Sometimes an extra click in a window is needed for window focus to shift.

- When I see the issue with a transparent window in gimp, I can sometimes get a first image window I can see if I just try starting gimp repeatedly - which hints a race condition.

-Intel® Core™ i3-4130 in-built graphics. Two physical displays.

I'll update should I see issues again now that I have the compiz animation effects off.

Mark Jeronimus (mark-jeronimus) wrote :

I have it with Java, Firefox, Remmina, Wine, Terminal, etc. Lately most often with the TortoiseHG's rejected chunks merge window. I on average ~10 windows open at a time. It doesn't matter if I recently rebooted or not. Both pop-ups and main windows. Sometimes fully transparent, other times it renders initially and then never again.

Now trying with Compiz "Animations" off to see if it makes a difference.

Avio (aviopene) wrote :

I'm having this too. Just disabling the animations plugin in ccsm doesn't solve the issue, but I have not tried to logout/login again. It was just an "on-the-fly" test. My Gimp opens with a 50% chance of having a transparent main window.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers