fglrx screen blank after suspend/resume Dell Inspiron 1545

Bug #677917 reported by Matthew Gates on 2010-11-20
28
This bug affects 5 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
fglrx-installer (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

After suspend / resume, screen is blank. The video card in this machine is "M92 LP [Mobility Radeon HD 4300 Series]" and I think the fglrx driver doesn't recognize this (see attached Xorg.0.log).

I found the solution was to add a file: /etc/pm/config.d/unload_modules containing:

  SUSPEND_MODULES="fglrx"

I hope the fglrx-installer package can add this automatically in future.

Some system info:

lshw "display" section:
           *-display
                description: VGA compatible controller
                product: M92 LP [Mobility Radeon HD 4300 Series]
                vendor: ATI Technologies Inc
                physical id: 0
                bus info: pci@0000:01:00.0
                version: 00
                width: 32 bits
                clock: 33MHz
                capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom
                configuration: driver=fglrx_pci latency=0
                resources: irq:48 memory:e0000000-efffffff ioport:de00(size=256) memory:f6df0000-f6dfffff memory:f6d00000-f6d1ffff

relevant section of lspci -v:
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc M92 LP [Mobility Radeon HD 4300 Series] (prog-if 00 [VGA controller])
        Subsystem: Dell Device 02aa
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 48
        Memory at e0000000 (32-bit, prefetchable) [size=256M]
        I/O ports at de00 [size=256]
        Memory at f6df0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
        [virtual] Expansion ROM at f6d00000 [disabled] [size=128K]
        Capabilities: [50] Power Management version 3
        Capabilities: [58] Express Legacy Endpoint, MSI 00
        Capabilities: [a0] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+
        Capabilities: [100] Vendor Specific Information: ID=0001 Rev=1 Len=010 <?>
        Kernel driver in use: fglrx_pci
        Kernel modules: fglrx, radeon

$ lsb_release -rd
Description: Ubuntu 10.10
Release: 10.10

fglrx installed using hardware drivers (kubuntu version)

In fact, forget my fix. Still doesn't work. Machine just failed to resume. :-(

Anyone have a suggestion?

Bryce Harrington (bryce) on 2010-11-22
tags: added: kubuntu
tags: added: maverick
bugbot (bugbot) wrote :

Hey Matthew,

Hi, have you had a chance to test if this bug is still present in natty?

If it does (and if you're the original reporter), please boot into natty
and run the command:

  apport-collect <bug-number>

which will update the bug with fresh logs and tag the bug as affecting
natty. (It is best to run this right after reproducing the problem.)

Changed in fglrx-installer (Ubuntu):
status: New → Incomplete
bugbot (bugbot) wrote :

We're closing this bug since it is has been some time with no response from the original reporter. However, if the issue still exists please feel free to reopen with the requested information. Also, if you could, please test against the latest development version of Ubuntu, since this confirms the bug is one we may be able to pass upstream for help.

Changed in fglrx-installer (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired

Architecture: amd64
CompizPlugins: [core,bailer,detection,composite,opengl,decor,compiztoolbox,imgpng,vpswitch,move,resize,grid,snap,mousepoll,regex,place,animation,gnomecompat,session,workarounds,wall,expo,ezoom,staticswitcher,fade,scale]
CompositorRunning: compiz
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: natty
DistroRelease: Ubuntu 11.04
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus:
 fglrx, 8.850, 2.6.39-ck1-dellvostro, x86_64: installed
 fglrx, 8.850, 2.6.38-9-generic, x86_64: installed
GraphicsCard:
 ATI Technologies Inc M92 LP [Mobility Radeon HD 4300 Series] [1002:9552] (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Dell Device [1028:0403]
InstallationMedia: Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal" - Release amd64 (20110427.1)
JockeyStatus: xorg:fglrx - ATI/AMD proprietary FGLRX graphics driver (Proprietary, Enabled, In use)
MachineType: Dell Inc. Vostro 1088
NonfreeKernelModules: fglrx
Package: fglrx-installer (not installed)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_IN:en
 LANG=en_IN
 LC_MESSAGES=en_IN.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.39-ck1-dellvostro root=UUID=39de80a8-5dc4-49a2-9747-769fa79e6ced ro quiet splash vt.handoff=7
Renderer: Unknown
Tags: natty ubuntu compiz-0.9
Uname: Linux 2.6.39-ck1-dellvostro x86_64
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 06/29/2010
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: A03
dmi.board.name: 0195Y1
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.chassis.type: 8
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvrA03:bd06/29/2010:svnDellInc.:pnVostro1088:pvr:rvnDellInc.:rn0195Y1:rvr:cvnDellInc.:ct8:cvr:
dmi.product.name: Vostro 1088
dmi.sys.vendor: Dell Inc.
version.compiz: compiz 1:0.9.4+bzr20110415-0ubuntu2
version.fglrx-installer: fglrx-installer N/A
version.ia32-libs: ia32-libs 20090808ubuntu13
version.libdrm2: libdrm2 2.4.23-1ubuntu6
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 7.10.2-0ubuntu2
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 7.10.2-0ubuntu2
version.xserver-xorg: xserver-xorg 1:7.6+4ubuntu3.1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.0-0ubuntu4
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.14.0-4ubuntu7.1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20110107+b795ca6e-0ubuntu7

tags: added: apport-collected compiz-0.9 natty ubuntu

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Boudhayan Gupta (baloneygeek) wrote :

The issue still exists. I've tested with the stock Natty kernel and supplied FGLRX, and I've also updated to a self-compiled kernel (doing make localmodconfig) and updated to the latest version of FGLRX directly from ATI's site. Issue exists in all permutations and combinations of the kernel and fglrx version.

Changed in fglrx-installer (Ubuntu):
status: Expired → Confirmed
puchuu (aladjev-andrew) wrote :

confirmed. asus x53b: debian wheezy/sid AMD E-350 + ATI 6470 fglrx 12.1 cant suspend

puchuu (aladjev-andrew) wrote :

* cant resume after suspend

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers