No login screen at startup

Bug #577906 reported by pintoch on 2010-05-09
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
fglrx-installer (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: xorg

GDM doesn't show up anymore at startup. I can switch to TTY1, and then login manually and running "startx" isn't a problem and everything works well.
But I don't have any graphical login screen.
The logs are in the report.

I also get a segfault while running "X -configure" :
_XSERVTransSocketOpenCOTSServer: Unable to open socket for inet6
_XSERVTransOpen: transport open failed for inet6/enfants:0
_XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: failed to open listener for inet6

X.Org X Server 1.7.6
Release Date: 2010-03-17
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.24-27-server x86_64 Ubuntu
Current Operating System: Linux enfants 2.6.32-22-generic #33-Ubuntu SMP Wed Apr 28 13:28:05 UTC 2010 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.32-22-generic root=UUID=6d9fd902-65c3-466a-a7a1-043aec5b1db6 ro ipv6.disable=1 quiet splash
Build Date: 23 April 2010 05:11:46PM
xorg-server 2:1.7.6-2ubuntu7 (Bryce Harrington <email address hidden>)
Current version of pixman: 0.16.4
 Before reporting problems, check http://wiki.x.org
 to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
 (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
 (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun May 9 18:37:24 2010
(II) Loader magic: 0x7ca300
(II) Module ABI versions:
 X.Org ANSI C Emulation: 0.4
 X.Org Video Driver: 6.0
 X.Org XInput driver : 7.0
 X.Org Server Extension : 2.0
(--) using VT number 8

(--) PCI:*(0:1:0:0) 1002:9589:1787:3000 ATI Technologies Inc RV630 [Radeon HD 2600 Series] rev 0, Mem @ 0xd0000000/268435456, 0xfdfe0000/65536, I/O @ 0x0000ee00/256, BIOS @ 0x????????/131072
List of video drivers:
 tdfx
 v4l
 r128
 s3
 cirrus
 intel
 savage
 siliconmotion
 vmware
 nv
 tseng
 i128
 fglrx
 s3virge
 chips
 rendition
 neomagic
 radeon
 trident
 openchrome
 ati
 ark
 nouveau
 mga
 sisusb
 sis
 voodoo
 apm
 mach64
 fbdev
 vesa
(II) LoadModule: "tdfx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/tdfx_drv.so
(II) Module tdfx: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 1.4.3
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "v4l"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/v4l_drv.so
(II) Module v4l: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 0.1.1
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "r128"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/r128_drv.so
(II) Module r128: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.6, module version = 6.8.1
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "s3"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/s3_drv.so
(II) Module s3: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 0.6.3
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "cirrus"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/cirrus_drv.so
(II) Module cirrus: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 1.3.2
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "intel"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
(II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.6, module version = 2.9.1
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "savage"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/savage_drv.so
(II) Module savage: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 2.3.1
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "siliconmotion"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/siliconmotion_drv.so
(II) Module siliconmotion: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 1.7.3
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "vmware"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vmware_drv.so
(II) Module vmware: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.5, module version = 10.16.9
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "nv"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nv_drv.so
(II) Module nv: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.3.901, module version = 2.1.15
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "tseng"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/tseng_drv.so
(II) Module tseng: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 1.1.0
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "i128"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/i128_drv.so
(II) Module i128: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 1.3.3
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "fglrx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
(II) Module fglrx: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
 compiled for 1.7.1, module version = 8.72.11
 Module class: X.Org Video Driver
(II) Loading sub module "fglrxdrm"
(II) LoadModule: "fglrxdrm"
(WW) Warning, couldn't open module fglrxdrm
(II) UnloadModule: "fglrxdrm"
(EE) Can't load FireGL DRM library (libfglrxdrm.so).
(II) LoadModule: "s3virge"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/s3virge_drv.so
(II) Module s3virge: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 1.10.4
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "chips"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/chips_drv.so
(II) Module chips: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 1.2.2
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "rendition"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/rendition_drv.so
(II) Module rendition: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 4.2.3
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "neomagic"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/neomagic_drv.so
(II) Module neomagic: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.5, module version = 1.2.4
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "radeon"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so
(II) Module radeon: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.6, module version = 6.13.0
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "trident"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/trident_drv.so
(II) Module trident: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 1.3.3
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "openchrome"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/openchrome_drv.so
(II) Module openchrome: vendor="http://openchrome.org/"
 compiled for 1.7.5, module version = 0.2.904
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "ati"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/ati_drv.so
(II) Module ati: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.6, module version = 6.13.0
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "ark"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/ark_drv.so
(II) Module ark: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 0.7.2
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "nouveau"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
(II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.6, module version = 0.0.15
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "mga"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/mga_drv.so
(II) Module mga: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.6, module version = 1.4.11
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "sisusb"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/sisusb_drv.so
(II) Module sisusb: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 0.9.3
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "sis"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/sis_drv.so
(II) Module sis: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.6, module version = 0.10.2
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "voodoo"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/voodoo_drv.so
(II) Module voodoo: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 1.1.0
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "apm"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/apm_drv.so
(II) Module apm: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 1.2.2
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "mach64"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/mach64_drv.so
(II) Module mach64: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 6.8.2
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "fbdev"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
(II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.6, module version = 0.4.1
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "vesa"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
(II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.6, module version = 2.3.0
 Module class: X.Org Video Driver
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) Primary Device is: PCI 01@00:00:0
(WW) Falling back to old probe method for v4l
(II) v4l driver for Video4Linux
(WW) Falling back to old probe method for s3
(WW) Falling back to old probe method for cirrus
(II) Loading sub module "cirrus_laguna"
(II) LoadModule: "cirrus_laguna"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/cirrus_laguna.so
(II) Module cirrus_laguna: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 1.0.0
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) Loading sub module "cirrus_alpine"
(II) LoadModule: "cirrus_alpine"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/cirrus_alpine.so
(II) Module cirrus_alpine: vendor="X.Org Foundation"
 compiled for 1.7.2, module version = 1.0.0
 ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(WW) Falling back to old probe method for siliconmotion
(WW) Falling back to old probe method for tseng
(WW) Falling back to old probe method for i128
(WW) Falling back to old probe method for fglrx
(II) Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:0:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:2:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:10:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:17:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:18:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:18:1) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:18:2) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:19:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:19:1) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:19:2) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:1) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:2) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:3) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:4) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:5) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@1:0:1) found
(**) ChipID override: 0x9589
(**) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x9589) found

Backtrace:
0: X (xorg_backtrace+0x28) [0x4a3248]
1: X (0x400000+0x655ad) [0x4655ad]
2: /lib/libpthread.so.0 (0x7f2305503000+0xf8f0) [0x7f23055128f0]
3: /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (atiddxProbe+0xa1d) [0x7f2300ff0bad]
4: X (xf86CallDriverProbe+0x2bd) [0x47237d]
5: X (DoConfigure+0x1ab) [0x51e16b]
6: X (InitOutput+0x197) [0x4735f7]
7: X (0x400000+0x26005) [0x426005]
8: /lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xfd) [0x7f23041fbc4d]
9: X (0x400000+0x25d59) [0x425d59]
Segmentation fault at address (nil)

Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting

Please consult the The X.Org Foundation support
  at http://wiki.x.org
 for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.

 ddxSigGiveUp: Closing log

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.04
Package: xserver-xorg 1:7.5+5ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-22.33-generic 2.6.32.11+drm33.2
Uname: Linux 2.6.32-22-generic x86_64
NonfreeKernelModules: fglrx
Architecture: amd64
Date: Sun May 9 18:42:16 2010
DkmsStatus:
 fglrx, 8.723.1, 2.6.31-21-generic, x86_64: installed
 fglrx, 8.723.1, 2.6.32-22-generic, x86_64: installed
 fglrx, 8.723.1, 2.6.32-21-generic, x86_64: installed
InstallationMedia: Ubuntu 9.10 "Karmic Koala" - Release amd64 (20091027)
MachineType: Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-MA770T-UD3P
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.32-22-generic root=UUID=6d9fd902-65c3-466a-a7a1-043aec5b1db6 ro ipv6.disable=1 quiet splash
ProcEnviron:
 LANG=fr_FR.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: xorg
dmi.bios.date: 06/24/2009
dmi.bios.vendor: Award Software International, Inc.
dmi.bios.version: F2
dmi.board.name: GA-MA770T-UD3P
dmi.board.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.
dmi.board.version: x.x
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.
dmi.modalias: dmi:bvnAwardSoftwareInternational,Inc.:bvrF2:bd06/24/2009:svnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:pnGA-MA770T-UD3P:pvr:rvnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:rnGA-MA770T-UD3P:rvrx.x:cvnGigabyteTechnologyCo.,Ltd.:ct3:cvr:
dmi.product.name: GA-MA770T-UD3P
dmi.sys.vendor: Gigabyte Technology Co., Ltd.
system:
 distro: Ubuntu
 codename: lucid
 architecture: x86_64
 kernel: 2.6.32-22-generic

Bryce Harrington (bryce) on 2010-05-10
affects: xorg (Ubuntu) → fglrx-installer (Ubuntu)
Felix Kuehling (felix-kuehling) wrote :

Your xorg.conf looks like it wasn't generated by aticonfig. Try if running this as root fixes the problem:

aticonfig --initial -f

Thanks for your reply.
I updated xorg.conf but it didn't solved the problem.

What I did :
After startup, I ran "ps -fe | grep X" and found the parameters used to launch X at startup since X was still running.
I killed the X process and then I launched it again with the same parameters (as root) and logged the messages into a file (X.log.auto). Then the screen stayed black a few minutes until I decided to kill it again from TTY1.
Then I ran "startx", which works pretty well (using the SAME configuration file) and I logged the messages into another file (X.log.manu).

I also added the diff of these two files.

Felix Kuehling (felix-kuehling) wrote :

Your Xorg.log.auto looks OK. Xorg.log.manu looks incomplete, like the output of the Xserver on the console it was started from. Either way, there is no more crash or segault.

The black screen when you start X without any clients connecting to the Xserver is normal.

As far as I can tell, the Xserver and graphics driver are working now. Not sure why GDM is still not working. Can you reboot, let GDM fail, reboot again into recovery mode and grab copies of /var/log/Xorg.0.log and /var/log/Xorg.0.log.old? If the Xserver is still crashing with GDM, these log files will show it.

There seems to be a mistake in the MIME type of the last file I added… Here is a fixed one.

I don't see anything wrong with the log files. X starts, apparently in the monitor's native resolution (1920x1080). Then there is a VT switch and finally it looks like a clean shutdown. No evidence of a crash. What exactly are the symptoms of the problem you're observing now?

The only unexpected thing is the VT switch. Did you switch VT before copying the log files?

The segfault only happens when I run "X -configure" to create another xorg.conf file. But I don't need to run this command anymore since the xorg.conf seems good now.
The problem I have right now is that when I start the computer, GDM doesn't show up even after a few minutes.

At this point I see no evidence of a driver bug. Is the problem reproducible after uninstalling fglrx? If yes, it's definitely not a bug in fglrx.

That's sure. But I don't know why Bryce Harrington assigned this bug to this package.

Junior (campinas-sp) wrote :

I have this problem too... I'm using ubuntu squeeze/sid - 2.6.31-17-generic #54-Ubuntu x86_64 -- no solved ! This problem begin after trying install somes open-source like zlib, autoconf, libtool, libdb-dev, libdb4.7-dev, guile-db, ruby, ruby-dev, byacc byacc-j, db4.7-doc, db4.7-util, subversion-1.6.16. When I restarted the linux, gnome don't show me the graphical login screen. I think that /etc/gdm/ gdm.conf --> custom.conf has been upgraded

Junior (campinas-sp) wrote :

Other open-source installed before this bug problem --> libtool, libapr*, slite, libsqlite3-0, libsqlite3-dev, libdbd-sqlite3, ulogd-sqlite3.

To post a comment you must log in.