Evolution 3.2.0 in UBUNTU 11.10 (Syncho google contacts)

Bug #883417 reported by dboyeau on 2011-10-29
54
This bug affects 11 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Evolution
Expired
Medium
evolution (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

The synchronisation with google contacts is not working fine. Sometimes yes sometimes no.
The most time it seems to hang when Evolution access to the google's web.
some times when i set an other google account with fiew contacts it works better but not often

I dpnt know if thats come from google , the number of contacts or evolution

Regards

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 11.10
Package: evolution 3.2.0-0ubuntu2
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.0.0-12.20-generic 3.0.4
Uname: Linux 3.0.0-12-generic i686
ApportVersion: 1.23-0ubuntu3
Architecture: i386
Date: Sat Oct 29 10:57:11 2011
ExecutablePath: /usr/bin/evolution
InstallationMedia: Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" - Release i386 (20111012)
SourcePackage: evolution
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)

dboyeau (dominique-boyeau) wrote :
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in evolution (Ubuntu):
status: New → Confirmed
dboyeau (dominique-boyeau) wrote :

After research in my case i see that
a kill -9 of the process
/usr/lib/evolution/e-addressbook-factory

help to fix the issue after relauchning evoliution its good

So the problem seems to be linked to a stall at the 1st launchof this process

Helge Klemm (helgeklemm) wrote :

This is pretty annoying, and still the case with todays proposed... Any news? Anyone assigned? So again I can confirm the bug as well as the 'work around'.

GoranP (goran-p) wrote :

I can confirm. After killing process it works fine.

Raymond Meyer (rayfrommo) wrote :

Fix works for me, restart just takes a long time to refresh contacts (couple of minutes).

Any word on a permanent solution that does not require killing the process?

Changed in evolution:
importance: Unknown → Medium
status: Unknown → New
BertN45 (lammert-nijhof) wrote :

IT works the first time when Evolution requests my Google password. Aftwerwards it fails all the time. Bug also occured in the Ubuntu 11.10 version of Evolution.
The bug has been reported at the moment the sync had failed. It is not a google problem, since it works correctly with Thunderbird.

The workaround works at least in this session of Ubuntu.

I confirm this bug also in Evolution 3.2.3 on Ubuntu 12.04. At first synch it works fine but at reboot it doesn't work anymore. The killing process /usr/lib/evolution/e-addressbook-factory workaround it's great but boring enough.

Changed in evolution:
status: New → Incomplete
J.L. Aarts (jlaarts) wrote :

I wonder whether the problem might be related in any way to the gnome online-accounts package not being installed. I am using Evolution 3.2.3 on Ubuntu 12.04 LTS (Dell Optimplex SX 270, Pentium 4 2 MB RAM). Deleting e-addressbook-factory did not work for me.

What *did* work is installing the package gnome online-accounts and allowing Evolution access to my Google account.

Te effect now is that Evolution "sees" my contacts and takes (as it should) mail addresses addresses from the Gmail contacts. That is a lot better then just seeing a unhelpful message like "Cannot open book: Source already loaded!"

Of course it remains to be seen whether the addresses actually get synced with GMail contacts, I don't see that happen at the moment.

Changed in evolution:
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.