Evolution crashes on opening

Bug #1173551 reported by Michael on 2013-04-27
30
This bug affects 5 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
evolution (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Hi,

I upgraded this morning, 27/4/2013, and now the mail application, Evolution, is not working.

The problem is that if I open Evolution it displays my mails and then closes immediately. I cannot do anything ie open a mail, make a back up etc. It doesnt give me a chance to.

1 - Ubuntu Release:
michael@Home:~$ lsb_release -rd
Description: Ubuntu 13.04
Release: 13.04

2 - Evolution version:
3.6.4-0ubuntu1

3 - I expected Evolution to open and allow me to retrieve mails etc

4 - Evolution closed on its own without giving me a chance to perform any functions

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 13.04
Package: evolution 3.6.4-0ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.8.0-19.29-generic 3.8.8
Uname: Linux 3.8.0-19-generic i686
ApportVersion: 2.9.2-0ubuntu8
Architecture: i386
Date: Sat Apr 27 12:37:40 2013
InstallationDate: Installed on 2011-11-27 (517 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal" - Release i386 (20110427.1)
MarkForUpload: True
SourcePackage: evolution
UpgradeStatus: Upgraded to raring on 2013-04-27 (0 days ago)

Michael (bradbum) wrote :
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in evolution (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Bazon (bazonbloch) wrote :

Same here. In fact, I only need to open Evolution to add other Google-Sub-Calendars, so they are displayed in my Gnome-Shell-Panel. So if someone knows a workaround for adding other Google-Sub-Calendars without using evolution, I would be happy about that.

Hi,

I managed to get mine sorted by doing a complete removal via the
Synaptic Package Manager. I then downloaded it again from the Software
Centre. What came as a surprise all my mails and archives were intact
afterwards.
--
Regards

Michael Bradbury
0844430271

I am a nobody, and nobody is perfect; therefore I am perfect.

On Sat, 2013-04-27 at 21:27 +0000, Bazon wrote:
> Same here. In fact, I only need to open Evolution to add other Google-
> Sub-Calendars, so they are displayed in my Gnome-Shell-Panel. So if
> someone knows a workaround for adding other Google-Sub-Calendars
> without using evolution, I would be happy about that.
>

Bazon (bazonbloch) wrote :

@Michael#4:

I also tried that, but did not have success. Did you remove any other packages apart from the normal evolution package? (There are lots of other packages including "evolution" installed...)

Michael (bradbum) wrote :

Hi,

I did a "complete removal" of evolution via synaptic that was it, it
removed all that was linked. I installed via the software centre and
added what I wanted from there.
--
Regards

Michael Bradbury
0844430271

I am a nobody, and nobody is perfect; therefore I am perfect.

On Sun, 2013-04-28 at 08:25 +0000, Bazon wrote:
> @Michael#4:
>
> I also tried that, but did not have success. Did you remove any other
> packages apart from the normal evolution package? (There are lots of
> other packages including "evolution" installed...)
>

Bazon (bazonbloch) wrote :

thanks, but that didn't help for me either. even after that, evolution only appears for about a second and then crashs.

Bazon (bazonbloch) wrote :

OK, after a reboot it works. :-)

Michael (bradbum) wrote :

Excellent, glad you came right

On Sun, 2013-04-28 at 16:17 +0000, Bazon wrote:
> OK, after a reboot it works. :-)
>

Michael (bradbum) wrote :

Thank you

On Sun, 2013-05-05 at 19:01 +0000, featherstone wrote:
> hi this worked for me also . well done
>

Michael JasonSmith (mpj17) wrote :

Worked for me, too. I ran

  $ sudo apt-get purge evolution
  $ sudo apt-get autoclean

I then installed evolution (from the Software Centre) and restarted (to ensure all the Evo' related daemons were restarted).

Brad G (brad-goold) wrote :

None of the above worked for me.
running from terminal gave this in the last lines
(evolution:6244): GLib-GObject-WARNING **: Attempt to add property EShellSettings::composer-prompt-reply-many-recips after class was initialised
Segmentation fault (core dumped)

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers