Timeout retreiving Google calendar

Bug #1187699 reported by Iain Lane
24
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
evolution-data-server (Ubuntu)
Triaged
Medium
Unassigned

Bug Description

I added a Google account using credentials-preferences. The email works fine in Evolution (yay!), but calendars never show up. Evolution sits there for a while thinking about it, and then times out. See attached screenshot.

I'm not sure how to get additional debugging info, but if told how I gladly will.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 13.10
Package: evolution-data-server 3.8.2-1ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.9.0-3.8-generic 3.9.4
Uname: Linux 3.9.0-3-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
ApportVersion: 2.10.2-0ubuntu1
Architecture: amd64
Date: Wed Jun 5 10:13:23 2013
InstallationDate: Installed on 2012-10-07 (240 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 12.10 "Quantal Quetzal" - Beta amd64 (20121007)
MarkForUpload: True
SourcePackage: evolution-data-server
UpgradeStatus: Upgraded to saucy on 2013-05-07 (29 days ago)

Revision history for this message
Iain Lane (laney) wrote :
Revision history for this message
Iain Lane (laney) wrote :
Revision history for this message
Iain Lane (laney) wrote :

Mardy and I did a little IRC debugging and we discovered the following--

This seems to only happen with 2fa accounts. After adding such a Google account I'm immediately told that it's not authenticated and I get shown a "Grant access" button to do so. If I click this I get a plain page with username/password fields instead of the usual webview (apparently this comes from the eds calendar integration). I enter my username and password and click "OK" after which I'm returned without further feedback to previous screen.

With a non-2fa account I get prompted to grant access to two things - Ubuntu and Evolution - without having to click "Grant access" or type my username and password a second time. Everything in Evo then works.

Revision history for this message
Iain Lane (laney) wrote :
Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in evolution-data-server (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Revision history for this message
Sebastian Schlatow (buzz-dee) wrote :

I added the Ubuntu GNOME 3 PPA and I also have this problem with Ubuntu 13.04.

Revision history for this message
Sebastian Schlatow (buzz-dee) wrote :

Problem solved for me after installing:

sudo apt-get install gnome-online-accounts

Changed in evolution-data-server (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
status: Confirmed → Triaged
Revision history for this message
Vin Shankar (v-shankar) wrote :

Coming from Debian Testing here, where the problem was solved by installing the evolution-webcal package. GOA doesn't seem to depend on that package, but it's necessary for Evo to connect to Google Calendar.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  
Everyone can see this information.

Other bug subscribers