Ubuntu

[Kubuntu]empathy can't make audio or video call if gnome-audio not installed

Reported by Kılıç Köken on 2009-09-10
34
This bug affects 7 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
empathy (Ubuntu)
Low
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: empathy

It's good to see there has been some improvement since Karmic Alpha4. With today's updates, empathy doesn't crash anymore. But still I can't make audio and video calls.

When I start empathy from the terminal it gives this:

***********************
mkk@dokueva-kubuntu910:~$ empathy

(empathy:3742): libebook-WARNING **: Can't find installed BookFactories

(empathy:3742): GLib-CRITICAL **: g_propagate_error: assertion `src != NULL' failed
*************************

Then, when I want to make an audio call, a conversation window appears, and after a few seconds it disappears again and gives this:

**************************
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: GetSessionHandlers replied:
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: - session /org/freedesktop/Telepathy/Connection/gabble/jabber/kavurtkurt_40gmail_2ecom_2fTelepathy_2e6e0d467f/MediaChannel1
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: type rtp
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: adding session handler /org/freedesktop/Telepathy/Connection/gabble/jabber/kavurtkurt_40gmail_2ecom_2fTelepathy_2e6e0d467f/MediaChannel1, type rtp
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: calling MediaSessionHandler::Ready
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: New stream, stream_id=1, media_type=0, direction=3
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) get_all_properties_cb: Adding STUN server 64.233.169.126:19302
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) get_all_properties_cb: Adding relay (udp) 64.233.169.126:19295 Man4niuKHMjpGhI2:ZQpwbzPEUX7gURbf 1
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) get_all_properties_cb: Adding relay (tcp) 64.233.169.126:19294 Man4niuKHMjpGhI2:ZQpwbzPEUX7gURbf 1
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) get_all_properties_cb: Adding relay (tls) 64.233.169.126:443 Man4niuKHMjpGhI2:ZQpwbzPEUX7gURbf 1
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) get_all_properties_cb: Adding relay (udp) 64.233.169.126:19295 tFHAsOdiLu2dNFRJ:AlBzGL8VwweCefZD 2
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) get_all_properties_cb: Adding relay (tcp) 64.233.169.126:19294 tFHAsOdiLu2dNFRJ:AlBzGL8VwweCefZD 2
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) get_all_properties_cb: Adding relay (tls) 64.233.169.126:443 tFHAsOdiLu2dNFRJ:AlBzGL8VwweCefZD 2

** (empathy:3742): WARNING **: No GConf default audio src key and alsasrc doesn't work
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) _tf_stream_try_sending_codecs: called (send_local:1 send_supported:0)
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) _tf_stream_try_sending_codecs: 97: audio SPEEX clock:8000 channels:1
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) _tf_stream_try_sending_codecs: 98: audio SPEEX clock:16000 channels:1
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) _tf_stream_try_sending_codecs: 0: audio PCMU clock:8000 channels:0
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) _tf_stream_try_sending_codecs: 8: audio PCMA clock:8000 channels:0
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) _tf_stream_try_sending_codecs: 96: audio telephone-event clock:8000 channels:0 events=0-15
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) fs_codecs_to_tp: adding codec SPEEX [97]
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) fs_codecs_to_tp: adding codec SPEEX [98]
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) fs_codecs_to_tp: adding codec PCMU [0]
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) fs_codecs_to_tp: adding codec PCMA [8]
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) fs_codecs_to_tp: adding codec telephone-event [96]
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) _tf_stream_try_sending_codecs: calling MediaStreamHandler::Ready
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) set_stream_playing: 0
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) set_stream_sending: 0
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) _tf_stream_bus_message: Codecs changed
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) _tf_stream_try_sending_codecs: called (send_local:0 send_supported:0)
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) _tf_stream_try_sending_codecs: 97: audio SPEEX clock:8000 channels:1
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) _tf_stream_try_sending_codecs: 98: audio SPEEX clock:16000 channels:1
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) _tf_stream_try_sending_codecs: 0: audio PCMU clock:8000 channels:0
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) _tf_stream_try_sending_codecs: 8: audio PCMA clock:8000 channels:0
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: stream 1 0x89ee9a0 (audio) _tf_stream_try_sending_codecs: 96: audio telephone-event clock:8000 channels:0 events=0-15
empathy-Message: Element error: Could not configure supporting library. -- gstgconfaudiosrc.c(201): do_toggle_element (): /GstPipeline:pipeline0/EmpathyGstAudioSrc:empathygstaudiosrc0/GstGConfAudioSrc:gconfaudiosrc0:
Failed to render audio source from GConf

** (empathy:3742): WARNING **: No GConf default audio src key and alsasrc doesn't work
empathy-Message: Error: could not destroy pipeline. Closing call window
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: tf_channel_dispose
tp-fs-Message: tf_stream_error: stream error errorno=0 error=UI stopped channel
(empathy:3742): tp-fs-DEBUG: _tf_session_dispose

(empathy:3742): GStreamer-CRITICAL **:
Trying to dispose element pipeline0, but it is not in the NULL state.
You need to explicitly set elements to the NULL state before
dropping the final reference, to allow them to clean up.
**************************

But the good news is Empathy itself stays on, doesn't close.

And the other thing is, when someone calls me from Windows Google Talk, I don't get anything. They can see me as online, they can call me, but they end up leaving voice mail. I see it through web browser within gmail.

Kılıç Köken (kilickoken) wrote :

By the way I use Kubuntu Karmic. I installed latest updates on Sep 10, 2009.

Guillaume Desmottes (cassidy) wrote :

What's the output of this command on your system:
"gconftool-2 --get /system/gstreamer/0.10/default/audiosrc"

Could you try to change your default input audio to use Pulseaudio (using gstreamer-properties) ?

Kılıç Köken (kilickoken) wrote :

"gconftool-2 --get /system/gstreamer/0.10/default/audiosrc" gives this:
pulsesrc

I tried on the command line gstreamer-properties it didn't work, and told me that I should install gnome-media. I installed it and rerun gstreamer-properties. Default Input Plugin shows PulseAudio Sound Server.

After this I tried once again. At this time conversation window doesn't close. So, probably you should let Empathy install gnome-media with it in Kubuntu.

Conversation is still impossible. I hear their voice at the same time. But my voice arrives them after 10 - 15 seconds. I'll open another bug for this.

Guillaume Desmottes (cassidy) wrote :

gnome-media shouldn't change anything.

Your latency problem is probably because of bug #426587

Changed in empathy (Ubuntu):
importance: Undecided → Low
Kılıç Köken (kilickoken) wrote :

Hey Guillaume,

You said: gnome-media shouldn't change anything.

But it seems, there's a relationship between empathy and gnome-media. Because I removed gnome-media back. And same thing started happening again.

When I try to call someone, my conversation window appears for a second, and disappears after that.

Sebastien Bacher (seb128) wrote :

Do you still get the issue?

Kılıç Köken (kilickoken) wrote :

It's working now.

Thank you.

I had the same problem on Kubuntu Karmic (up to date). I have installed gnome-audio and now it works.

Omer Akram (om26er) on 2010-01-17
summary: - empathy can't make audio or video call
+ [Kubuntu}empathy can't make audio or video call
Omer Akram (om26er) on 2010-02-07
summary: - [Kubuntu}empathy can't make audio or video call
+ [Kubuntu]empathy can't make audio or video call if gnome-audio not
+ installed
Omer Akram (om26er) wrote :

Can someone please confirm this issue in Lucid please

Changed in empathy (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Omer Akram (om26er) wrote :

Considering no one is still infected by this issue closing this bug report. If you still have this problem in Lucid feel free to open this bug again.

Changed in empathy (Ubuntu):
status: Incomplete → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers