network autoconfiguration Option 4 shows comma only

Bug #1558271 reported by bugproxy on 2016-03-16
10
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Ubuntu on IBM z Systems
Medium
Unassigned
debian-installer (Ubuntu)
Low
Dimitri John Ledkov
Xenial
Low
Dimitri John Ledkov
netcfg (Ubuntu)
Low
Dimitri John Ledkov
Xenial
Low
Dimitri John Ledkov

Bug Description

== Comment: #0 - Annegret Koenig - 2016-03-16 08:49:42 ==
---> Option 4 shows a comma only :

From here you can choose to retry DHCP network autoconfiguration (which may
succeed if your DHCP server takes a long time to respond) or to configure the
network manually. Some DHCP servers require a DHCP hostname to be sent by the
client, so you can also choose to retry DHCP network autoconfiguration with a
hostname that you provide.
Network configuration method:
  1: Retry network autoconfiguration,
  2: Retry network autoconfiguration with a DHCP hostname,
  3: Configure network manually [*],
  4: ,
  5: Do not configure the network at this time,
Prompt: '?' for help, default=3>

---> If you choose option 4, the next panel shows :

Network configuration method:
  1: Retry network autoconfiguration,
  2: Retry network autoconfiguration with a DHCP hostname,
  3: Configure network manually,
  4: [*],
  5: Do not configure the network at this time,
Prompt: '?' for help, default=4>

== Comment: #1 - Hendrik Brueckner - 2016-03-16 09:15:35 ==

Option 4 is for wireless configuration which does not exist on s390. The problem here is that the list of choices is implemented in the templates file itself and becomes replaced. The wireless choice is replaced with an empty string.

A possible solution would be to create the complete choices string within the netcfg module. However, this might have an impact on translation then.

I will leave the final decision up to Canonical how to solve this.

Thanks.

bugproxy (bugproxy) on 2016-03-16
tags: added: architecture-s39064 bugnameltc-139145 severity-medium targetmilestone-inin1604
Changed in ubuntu:
assignee: nobody → Skipper Bug Screeners (skipper-screen-team)
Kevin W. Rudd (kevinr) on 2016-03-16
affects: ubuntu → debian-installer (Ubuntu)
dann frazier (dannf) on 2016-03-16
Changed in debian-installer (Ubuntu):
assignee: Skipper Bug Screeners (skipper-screen-team) → Dimitri John Ledkov (xnox)

------- Comment From <email address hidden> 2016-04-25 11:22 EDT-------
This bug is a bit stale. Is this still an issue with the released installer version?

tags: added: targetmilestone-inin16041
removed: targetmilestone-inin1604
Frank Heimes (frank-heimes) wrote :

This is how it looked to me today with the GA components:

Network device type:
  1: ctc: Channel to Channel (CTC) or ESCON connection,
  2: qeth: OSA-Express in QDIO mode / HiperSockets,
  3: iucv: Inter-User Communication Vehicle - available for VM guests only,

  4: virtio: KVM VirtIO,
Prompt: '?' for help>

I could today see only that blank line ...

Dimitri John Ledkov (xnox) wrote :

@Frank
The bug report is about netcfg question, after failed dhcp network configuration.
The screenshot you provide is from s390-netdevice, which is irrelevant for this bug report.

@ruddk
this is a consmetic issue, medium priority issue, which is not scheduled to be fixed in any milestone at the moment.
and we have disabled dhcp by default in xenial, after this bug was filed thus most people do not see this screen any more (e.g. do you want to configure dhcp -> no -> takes the user direct to static network configuration) and the error screen with empty wifi option is not shown.

Changed in ubuntu-z-systems:
status: New → Won't Fix
importance: Undecided → Medium
bugproxy (bugproxy) on 2016-07-01
tags: added: targetmilestone-inin---
removed: targetmilestone-inin16041
Changed in debian-installer (Ubuntu):
status: New → Triaged
Changed in netcfg (Ubuntu):
status: New → In Progress
assignee: nobody → Dimitri John Ledkov (xnox)
milestone: none → ubuntu-17.01
Changed in debian-installer (Ubuntu):
milestone: none → ubuntu-17.01
importance: Undecided → Low
Changed in netcfg (Ubuntu):
importance: Undecided → Low
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package netcfg - 1.138ubuntu4

---------------
netcfg (1.138ubuntu4) zesty; urgency=medium

  * Do now show an empty option 4 when using netcfg, without a wifi-card,
    and when automatic configuration fails. This is achieved by
    substituting all choices into the question, from two internal select
    templates of identical options but wifireconf one. This resolves UX
    bug without changing translation strings or fuzzing any of the
    existing translations. LP: #1558271

 -- Dimitri John Ledkov <email address hidden> Tue, 10 Jan 2017 15:47:43 +0000

Changed in netcfg (Ubuntu):
status: In Progress → Fix Released
Changed in ubuntu-z-systems:
status: Won't Fix → Triaged
bugproxy (bugproxy) on 2017-01-11
tags: added: targetmilestone-inin1704
removed: targetmilestone-inin---
Changed in debian-installer (Ubuntu Xenial):
status: New → Triaged
importance: Undecided → Low
assignee: nobody → Dimitri John Ledkov (xnox)
milestone: none → xenial-updates
Changed in netcfg (Ubuntu Xenial):
status: New → Triaged
importance: Undecided → Low
assignee: nobody → Dimitri John Ledkov (xnox)
milestone: none → xenial-updates
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package debian-installer - 20101020ubuntu492

---------------
debian-installer (20101020ubuntu492) zesty; urgency=medium

  * Rebuild with new netcfg (do not show empty wifi option) LP: #1558271

 -- Dimitri John Ledkov <email address hidden> Wed, 11 Jan 2017 17:23:15 +0000

Changed in debian-installer (Ubuntu):
status: Triaged → Fix Released
Changed in netcfg (Ubuntu Xenial):
status: Triaged → In Progress

Hello bugproxy, or anyone else affected,

Accepted netcfg into xenial-proposed. The package will build now and be available at https://launchpad.net/ubuntu/+source/netcfg/1.135ubuntu4.2 in a few hours, and then in the -proposed repository.

Please help us by testing this new package. See https://wiki.ubuntu.com/Testing/EnableProposed for documentation on how to enable and use -proposed.Your feedback will aid us getting this update out to other Ubuntu users.

If this package fixes the bug for you, please add a comment to this bug, mentioning the version of the package you tested, and change the tag from verification-needed to verification-done. If it does not fix the bug for you, please add a comment stating that, and change the tag to verification-failed. In either case, details of your testing will help us make a better decision.

Further information regarding the verification process can be found at https://wiki.ubuntu.com/QATeam/PerformingSRUVerification . Thank you in advance!

Changed in netcfg (Ubuntu Xenial):
status: In Progress → Fix Committed
tags: added: verification-needed
Changed in ubuntu-z-systems:
status: Triaged → In Progress
Dimitri John Ledkov (xnox) wrote :

netcfg is embedded into the d-i, so I took current d-i from xenial updates and rebuilt it with sbuild to get the new netcfg from xenial-proposed.

upon selecting interfaces I opted in to "automatically configure" it, and waited for that to fail.
I was presented with just 4 options "retry, retry with hostname, configure manually, do not configure network". There was no "empty" option with just a ','.

I checked using d-i shell that netcfg is at 1.135ubuntu4.2 as reported in /var/lib/dpkg/status file.

tags: added: verification-done
removed: verification-needed
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package netcfg - 1.135ubuntu4.2

---------------
netcfg (1.135ubuntu4.2) xenial; urgency=medium

  * Do now show an empty option 4 when using netcfg, without a wifi-card,
    and when automatic configuration fails. This is achieved by
    substituting all choices into the question, from two internal select
    templates of identical options but wifireconf one. This resolves UX
    bug without changing translation strings or fuzzing any of the
    existing translations. LP: #1558271
  * Also use short stable systemd-udev names to discover descriptions for
    the network interfaces. LP: #1572620

 -- Dimitri John Ledkov <email address hidden> Wed, 18 Jan 2017 11:45:36 +0000

Changed in netcfg (Ubuntu Xenial):
status: Fix Committed → Fix Released
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package debian-installer - 20101020ubuntu451.10

---------------
debian-installer (20101020ubuntu451.10) xenial; urgency=medium

  [ dann frazier ]
  * arm64/xgene-uboot: Set the correct compression flag when generating
    a uImage of a gzip'd kernel. LP: #1384955.
  * Tell GRUB to load the gzio module on arm64 now that we're booting
    a compressed kernel. LP: #1632473.

  [ Adam Conrad ]
  * Add HWE variants for all architectures except powerpc (LP: #1662712)
  * Move master kernels to 4.4.0-62.
  * Rebuild to pick up new components (LP: #1572620, #1558271)

 -- Adam Conrad <email address hidden> Tue, 07 Feb 2017 07:13:40 -0700

Changed in debian-installer (Ubuntu Xenial):
status: Triaged → Fix Released

The verification of the Stable Release Update for debian-installer has completed successfully and the package has now been released to -updates. Subsequently, the Ubuntu Stable Release Updates Team is being unsubscribed and will not receive messages about this bug report. In the event that you encounter a regression using the package from -updates please report a new bug using ubuntu-bug and tag the bug report regression-update so we can easily find any regressions.

Changed in ubuntu-z-systems:
status: In Progress → Fix Released

------- Comment From <email address hidden> 2017-03-24 10:46 EDT-------
IBM Bugzilla status .> closed

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers