Ubuntu

Firefox opens without window decoration with Compiz

Reported by Nicola Jelmorini on 2008-07-24
58
This bug affects 8 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
compiz (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
firefox (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Hi,

I use Ubuntu Hardy 32 bit on a laptop with NVidia QUADRO FX 1500M graphic card and nvidia closed drivers. My desktop has Compiz Fusion activated.

I'm not sure if this issue is related to Firefox or Compiz, or whatever else, but after the last system update of today, 24 july 2008, the window of Firefox open maximized (as always), but without window decoration (title bar and border).
With the compiz-fusion Icon I have tried to restart Compiz, but no way to obtain firefox window decoration.
I have opened other program windows, but only Firefox has this issue.

The only workaround I have find out is to open a new firefox window from the menu File/New Window. The new window has decorations.

Nicola Jelmorini (jelmorini) wrote :

I'm sorry, but this morning I'm not able to reproduce this issue.
Firefox opens correctly.

So for now I think this bug report can be closed as "resolved"

Thank's

Matt Brannock (heisroot) wrote :

I encountered the same issue today without warning, except for me, opening a new window from File->New Window did not resolve the issue. Starting Firefox from the command prompt gave no errors or warnings. The only resolution I could find was to first start in safe mode (which had window decoration), then start in normal mode (with all add-ons still enabled). Everything is fine now.

Any idea how to better look for errors/warnings/messages in the future?

zelrik (zelrikriando) wrote :

I can confirm it

I am having the same kind of issue with ubuntu hardy heron 8.04 running compiz and with an Intel 945GM video card.

Desactivate/Activating Addons would reset firefox and fix the problem temporarly
A reboot can fix the issue temporarly.
Stopping Compiz Fusion DOESNT fix the problem.

The Window decoration going away seems kinda random.

I tried desactivating most addons (I kept the ubuntu addon that was there by default) but the problem appearing again after a while. Right now trying to run firefox without any addon.

Resizing and moving the firefox window do not work anymore when the window decoration is gone. The firefox takes all the screen space when that happens actually and firefox 'flashes' a bit when switching windows/workspace.

spammesilly (spammesilly) wrote :
Download full text (31.1 KiB)

Please do not close this ticket! I can reproduce the issue everytime with Firefox. I just need to know what information you'll need about my system. I'm running Hardy 8.04. Using Compiz and Nvidia driver. I can reproduce the issue with Gnome Desktop and XFCE. My display also flashes a bit when opening firefox. Here's a dmesg output:

dg@GX280:~$ uname -a
Linux GX280 2.6.24-19-generic #1 SMP Fri Jul 11 23:41:49 UTC 2008 i686 GNU/Linux
dg@GX280:~$ dmesg
[ 0.000000] Initializing cgroup subsys cpuset
[ 0.000000] Initializing cgroup subsys cpu
[ 0.000000] Linux version 2.6.24-19-generic (buildd@terranova) (gcc version 4.2.3 (Ubuntu 4.2.3-2ubuntu7)) #1 SMP Fri Jul 11 23:41:49 UTC 2008 (Ubuntu 2.6.24-19.36-generic)
[ 0.000000] BIOS-provided physical RAM map:
[ 0.000000] BIOS-e820: 0000000000000000 - 00000000000a0000 (usable)
[ 0.000000] BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)
[ 0.000000] BIOS-e820: 0000000000100000 - 000000005fe88c00 (usable)
[ 0.000000] BIOS-e820: 000000005fe88c00 - 000000005fe8ac00 (ACPI NVS)
[ 0.000000] BIOS-e820: 000000005fe8ac00 - 000000005fe8cc00 (ACPI data)
[ 0.000000] BIOS-e820: 000000005fe8cc00 - 0000000060000000 (reserved)
[ 0.000000] BIOS-e820: 00000000e0000000 - 00000000f0000000 (reserved)
[ 0.000000] BIOS-e820: 00000000fec00000 - 00000000fed00400 (reserved)
[ 0.000000] BIOS-e820: 00000000fed20000 - 00000000feda0000 (reserved)
[ 0.000000] BIOS-e820: 00000000fee00000 - 00000000fef00000 (reserved)
[ 0.000000] BIOS-e820: 00000000ffb00000 - 0000000100000000 (reserved)
[ 0.000000] 638MB HIGHMEM available.
[ 0.000000] 896MB LOWMEM available.
[ 0.000000] found SMP MP-table at 000fe710
[ 0.000000] Entering add_active_range(0, 0, 392840) 0 entries of 256 used
[ 0.000000] Zone PFN ranges:
[ 0.000000] DMA 0 -> 4096
[ 0.000000] Normal 4096 -> 229376
[ 0.000000] HighMem 229376 -> 392840
[ 0.000000] Movable zone start PFN for each node
[ 0.000000] early_node_map[1] active PFN ranges
[ 0.000000] 0: 0 -> 392840
[ 0.000000] On node 0 totalpages: 392840
[ 0.000000] DMA zone: 32 pages used for memmap
[ 0.000000] DMA zone: 0 pages reserved
[ 0.000000] DMA zone: 4064 pages, LIFO batch:0
[ 0.000000] Normal zone: 1760 pages used for memmap
[ 0.000000] Normal zone: 223520 pages, LIFO batch:31
[ 0.000000] HighMem zone: 1277 pages used for memmap
[ 0.000000] HighMem zone: 162187 pages, LIFO batch:31
[ 0.000000] Movable zone: 0 pages used for memmap
[ 0.000000] DMI 2.3 present.
[ 0.000000] ACPI: RSDP signature @ 0xC00FEC00 checksum 0
[ 0.000000] ACPI: RSDP 000FEC00, 0014 (r0 DELL )
[ 0.000000] ACPI: RSDT 000FCBFD, 0040 (r1 DELL GX280 6 ASL 61)
[ 0.000000] ACPI: FACP 000FCC3D, 0074 (r1 DELL GX280 6 ASL 61)
[ 0.000000] ACPI: DSDT FFFCEE87, 3022 (r1 DELL dt_ex 1000 MSFT 100000D)
[ 0.000000] ACPI: FACS 5FE88C00, 0040
[ 0.000000] ACPI: SSDT FFFD20A0, 0096 (r1 DELL st_ex 1000 MSFT 100000D)
[ 0.000000] ACPI: APIC 000FCCB1, 0072 (r1 DELL GX280 6 ASL 61)
[ ...

Andre Spiegel (spiegel) wrote :

I have the same issue on Hardy 32 bit with all updates: Firefox's window decoration disappears randomly, several times a day. (It actually disappeared when I navigated to this page here.)

My workaround is to hit F11 (full screen) twice. The first activates full-screen mode, and the second deactivates it again, at which point the window gets its decoration back.

Johel (johelpires) wrote :

yes, same issue with me too. I have to use the Spiegel workaround (hiting F11 twice) everytime it hapens.

jokker (david-las-solanas) wrote :

Same issue here, twice f11 to "fix" it. No compiz or any 3d desktop activated. This issue is at least 12 days old. I fixed it temporarily erased ~/.mozilla but issue came back 2 days later !
Thanks for your help.
David S.

ColieH (colieh) wrote :

Same problem here on Heron 8.04 with compiz-fusion on GNOME with emerald window decorator. Every time I open firefox it has this problem. I'm not sure if its directly related, but I think this problem appeared when I downloaded the latest compiz update through the update manager. Using GTK-Window-Decorator doesn't fix it, nor does switching to metacity. Switching to fullscreen and then back fixes it. If a link within the "broken" firefox opens a new firefox window, the new window has window decoration. As a side note, when the window decoration is gone from firefox, it is on top of the gnome-panel, which I keep minimized, as well as on top of "Keep Above" screenlets. Avant Window Navigator is still on top of firefox, though.

BlueFightingCat (timohnani) wrote :

Just as a side note, I have the same problem however I use Arch Linux and KDE4.1. The F11 solution also works for me. It seems this is a specific firefox problem. I also changed my composite manager from Compiz to KWin and the problem remains.

BFC

Dominik Fuchs (d-fuchs) wrote :

I have the same issue on Intrepid, using standard configuration. F11 solution works. Just opening a new firefox window does not work, the new window has no window decoration either. The issue appeared after an update, which I *think* contained among others compiz and x11.

Alusdar (alex-panetta) wrote :

Same issue for me on Intrepid + Firefox 3.0.3. It's not just a problem of decoration, Firefox window is *stuck* and can't be move. Morover, it hides application that are not supposed to be hidden (e.g. AWN). I think it appeard after an update for me as well (not sure about this). F11 solution works. Hope this helps.

andreselsuave (andreselsuave) wrote :

Same here, on Intrepid + Firefox 3.0.3
-> Restart compiz dont work
-> GDK or Emerald window decorator don't work
-> F11 twice DOES work for me

Dave Vree (hdave) wrote :

Me too -- Same here, on Intrepid + Firefox 3.0.3 -- F11 twice DOES work for me. This didn't start happening after I upgraded. Took about 3-4 more days before it broke.

Adrian Moya (adrianmoya) wrote :

I having the same problem too. I had it in Hardy and now in Intrepid. Thanks for the F11 workaround. Waiting to see if this fixes soon...

Alexander Sack (asac) wrote :

more like a compiz bug.

Andre Spiegel (spiegel) wrote :

I was one of the earlier reporters of this bug (on 2008-08-25), but the problem has completely disappeared for me in the meantime. I didn't do anything special, just kept up with the usual updates (still on Hardy, 32 bit). Firefox hasn't lost its window decoration in quite a while.

ARCKEDA (arckeda) wrote :

Confirmed, Intrepid, 32 bit.

ARCKEDA (arckeda) on 2008-11-04
Changed in compiz:
status: New → Confirmed
Wilco Wigman (ww-xs4all) wrote :

Confirmed, the pressing twice F11 workaround works for me.

mrmango (dellison) wrote :

Same here.

After activating compiz. Randomly opened with no decoration.

F11 twice works here too. Has to be when visual effects are switched on.

It also started after flipping between cubed desktops.

unsubscribe

2008/11/5 Wilco Wigman <email address hidden>

> Confirmed, the pressing twice F11 workaround works for me.
>
> --
> Firefox opens without window decoration with Compiz
> https://bugs.launchpad.net/bugs/251617
> You received this bug notification because you are a direct subscriber
> of the bug.
>
> Status in "compiz" source package in Ubuntu: Confirmed
>
> Bug description:
> Hi,
>
> I use Ubuntu Hardy 32 bit on a laptop with NVidia QUADRO FX 1500M graphic
> card and nvidia closed drivers. My desktop has Compiz Fusion activated.
>
> I'm not sure if this issue is related to Firefox or Compiz, or whatever
> else, but after the last system update of today, 24 july 2008, the window of
> Firefox open maximized (as always), but without window decoration (title bar
> and border).
> With the compiz-fusion Icon I have tried to restart Compiz, but no way to
> obtain firefox window decoration.
> I have opened other program windows, but only Firefox has this issue.
>
> The only workaround I have find out is to open a new firefox window from
> the menu File/New Window. The new window has decorations.
>

Aximon (aximon76) wrote :

same here since Intrepid, F11 works.

Seems it happened the first time when I maximized firefox window, then closed it and opened it the next session.
After that, unmaximize didn't work properly, and maximizing again would give the same windowless result.

After unmaximize + resize (to smaller window), then close, then open again, things seem to be ok.

dvdmeer (dennis-dvdmeer) wrote :

Can confirm this for Intrepid too.

I noticed that deleting the file localstore.rdf in the .mozilla directory fixed it. For a while, then it came back.
Then I took a look at the file, and saw the lines that was responsible for it. I deleted those lines, and till now I didn't had any problems.

It were the lines looking like this:

  <RDF:Description RDF:about="chrome://browser/content/browser.xul#main-window"
                   height="715"
                   screenX="18"
                   screenY="52"
                   width="995"
                   sizemode="maximized" />

With total wrong numbers (too large).

For the moment I haven't been able to reproduce after deleting lines in that file.
If someone knows who to reproduce it, let me know.

dvdmeer (dennis-dvdmeer) wrote :

Of course, in the last line I meaned "how" instead of "who". Sorry.

I can confirm for Intrepid on a MacBook Pro (3.1 Santa Rosa). The F11 workaround does NOT work (nothing happens) and my localstore.rdf file looks like it should: sizemode="normal".

Lauri Niskanen (ape3000) wrote :

I confirm this. I have Intrepid with the latest official Firefox and Compiz.

F11 helps, but editing or deleting localstore.rdf didn't change anything. I did found those lines with sizemode="maximized" etc.

dvdmeer (dennis-dvdmeer) wrote :

Hmm, weird that editing/deleting localstore.rdf worked for me... and not with you guys.
But I don't have this issue now for a long time. Can somebody tell me what actually causes this problem. I mean, does this happen after browsing some site, or clicking a link?

Same here.

Intrepid up to date to 9 Nov 2008.

localstore.rdf lists RDF:Description RDF:about="chrome://browser/content/browser.xul#main-window" more than once, with different sizes.

The last entry is 1690x1172, but the real screen resolution is less (1680x1050)

I think you gotta delete that file while firefox is not running.

f11 twice works.

Natan Yellin (aantny) wrote :

I can also confirm on Intrepid.

As said above, pressing F11 twice fixes it.

Sattvik (sattvik) wrote :

In CompizConfig Settings Manager, goto Utility -> Workarounds.
Disable Legacy Fulscreen Support.

This fixed the problem for me.

Wilco Wigman (ww-xs4all) wrote :

This fixed the problem for me too

Gabriel Gravel (tolarian) wrote :

Had the same problem and the fix proposed by Sattvik solved the problem for me, after a restart of Firefox.

Intrepid 32 bits, Firefox 3.0.4

Riccardo Orfei (r-orfei-gmail) wrote :

Same Problem, same solution.

I'll report it here in Italian for Ubuntu 8.10 / Firefox 3.0.5:

Sistema -> Preferenze -> Gestore configurazione CompizConfig

Utilità -> Alternative

Togliere il flag da "Supporto schermo intero vecchio formato".

After updating Ubuntu 8.10 64bits, Firefox lost window borders/decorations... Just clicked F11 twice, and it came back...

Thanks!
Marcello

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers