compiz crashing on attempts to start apps

Bug #1741303 reported by Ken Speakman on 2018-01-04
34
This bug affects 7 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
compiz (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

If I use the Windows (Super Key?) compiz crashes and restarts, it's the same if I try something from the status bar or start something from the menu on the left hand side. I can right click on the desktop to start terminal which I can use to start firefox or apport..., but I can't switch between windows because compiz crashes again, and windows don't really work properly. Firefox won't accept any input. dmesg does give information, but I have to remember what it says. I can't go back to the terminal, get the information and paste it here. There is a seg fault and it gives Error 4.
The problem started today, and a re-boot or two hasn't fixed it.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 16.04
Package: compiz 1:0.9.12.2+16.04.20160823-0ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-104.127-generic 4.4.98
Uname: Linux 4.4.0-104-generic x86_64
.tmp.unity_support_test.0:

ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.15
Architecture: amd64
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: compiz
CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
CompositorUnredirectFSW: true
CurrentDesktop: Unity
Date: Thu Jan 4 17:28:22 2018
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: xenial
DistroVariant: ubuntu
GraphicsCard:
 Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller [8086:0046] (rev 02) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Hewlett-Packard Company Core Processor Integrated Graphics Controller [103c:3674]
GsettingsChanges:
 b'org.compiz.core' b'outputs' b"['1366x768+0+0']"
 b'org.compiz.core' b'active-plugins' b"['core', 'composite', 'opengl', 'resize', 'compiztoolbox', 'move', 'imgpng', 'snap', 'place', 'expo', 'scale', 'session', 'unityshell']"
InstallationDate: Installed on 2016-04-23 (621 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20160420.1)
Lsusb:
 Bus 002 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
 Bus 001 Device 003: ID 058f:a001 Alcor Micro Corp.
 Bus 001 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
MachineType: Hewlett-Packard Presario CQ57 Notebook PC
PackageArchitecture: all
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-104-generic root=UUID=696db6e8-fe75-47c8-9035-b18e16896a54 ro quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: compiz
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 12/18/2011
dmi.bios.vendor: Hewlett-Packard
dmi.bios.version: F.39
dmi.board.asset.tag: Base Board Asset Tag
dmi.board.name: 3674
dmi.board.vendor: Hewlett-Packard
dmi.board.version: 28.4B
dmi.chassis.asset.tag: Chassis Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Hewlett-Packard
dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnHewlett-Packard:bvrF.39:bd12/18/2011:svnHewlett-Packard:pnPresarioCQ57NotebookPC:pvr068E120000204910000620100:rvnHewlett-Packard:rn3674:rvr28.4B:cvnHewlett-Packard:ct10:cvrChassisVersion:
dmi.product.name: Presario CQ57 Notebook PC
dmi.product.version: 068E120000204910000620100
dmi.sys.vendor: Hewlett-Packard
version.compiz: compiz 1:0.9.12.2+16.04.20160823-0ubuntu1
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.83-1~16.04.1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 17.2.4-0ubuntu1~16.04.2
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 17.2.4-0ubuntu1~16.04.2
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.18.4-0ubuntu0.7
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.10.1-1ubuntu2
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati N/A
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel N/A
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau N/A
xserver.bootTime: Thu Jan 4 17:21:46 2018
xserver.configfile: default
xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.version: 2:1.18.4-0ubuntu0.7
xserver.video_driver: modeset

Ken Speakman (ken-speakman) wrote :
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in compiz (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Keri Alleyne (keri.alleyne) wrote :

I'm also observing a similar (or the same?) problem on a Panasonic Toughbook. This only started to fail today. Apport crash tool registers the problem and tries to submit over the Internet. Could this be related to apport 2.20.1-0ubuntu2.15 as I believe this was released yesterday and I applied fixes/patches (apt update && apt full-upgrade) between last night and this morning?

Thanks.

Keri Alleyne (keri.alleyne) wrote :

Sorry about the cross posting but here is another potentially related bug report:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/unity/+bug/1741447

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers