Ubuntu

xterm doesn't display all the information

Reported by Andrey Gelman on 2012-06-02
12
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
compiz (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Regular output in XTerm results in a few blanked (black) lines in the top or bottom of the window.
It happens when some application prints out something - top of windows stays black.
It happens when I scroll the window contens with the mouse wheel - top or bottom of the window (depending on scrolling direction) remains black.

This problem persists from Oneiric, and was observed (by me) on different computers.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: xterm 271-1ubuntu2
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-24.39-generic 3.2.16
Uname: Linux 3.2.0-24-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
.proc.driver.nvidia.gpus.0: Error: [Errno 21] Is a directory: '/proc/driver/nvidia/gpus/0'
.proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 295.53 Fri May 11 23:28:10 PDT 2012
 GCC version: gcc version 4.6.3 (Ubuntu/Linaro 4.6.3-1ubuntu5)
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 2.0.1-0ubuntu8
Architecture: amd64
CompizPlugins: [core,composite,opengl,compiztoolbox,decor,vpswitch,snap,mousepoll,resize,place,move,wall,grid,regex,imgpng,session,gnomecompat,animation,fade,unitymtgrabhandles,workarounds,scale,expo,ezoom,unityshell]
CompositorRunning: compiz
Date: Sat Jun 2 08:36:12 2012
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: precise
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus:
 nvidia-current, 295.53, 3.2.0-24-generic, x86_64: installed
 nvidia-current-updates, 295.49, 3.2.0-24-generic, x86_64: installed
GraphicsCard:
 NVIDIA Corporation Device [10de:0de4] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:83d2]
InstallationMedia: Ubuntu 12.04 LTS "Precise Pangolin" - Release amd64 (20120425)
JockeyStatus:
 xorg:nvidia_current - NVIDIA accelerated graphics driver (Proprietary, Disabled, Not in use)
 xorg:nvidia_current_updates - NVIDIA accelerated graphics driver (post-release updates) (Proprietary, Enabled, In use)
MachineType: To be filled by O.E.M. To be filled by O.E.M.
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_US:en
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-24-generic root=UUID=e073ef69-1057-4c6b-801b-5d5fa762340f ro quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: xterm
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 03/12/2012
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 1102
dmi.board.asset.tag: To be filled by O.E.M.
dmi.board.name: SABERTOOTH 990FX
dmi.board.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.
dmi.board.version: Rev 1.xx
dmi.chassis.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: To Be Filled By O.E.M.
dmi.chassis.version: To Be Filled By O.E.M.
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr1102:bd03/12/2012:svnTobefilledbyO.E.M.:pnTobefilledbyO.E.M.:pvrTobefilledbyO.E.M.:rvnASUSTeKCOMPUTERINC.:rnSABERTOOTH990FX:rvrRev1.xx:cvnToBeFilledByO.E.M.:ct3:cvrToBeFilledByO.E.M.:
dmi.product.name: To be filled by O.E.M.
dmi.product.version: To be filled by O.E.M.
dmi.sys.vendor: To be filled by O.E.M.
version.compiz: compiz 1:0.9.7.8-0ubuntu1
version.ia32-libs: ia32-libs 20090808ubuntu36
version.libdrm2: libdrm2 2.4.32-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 8.0.2-0ubuntu3
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 8.0.2-0ubuntu3
version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers N/A
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.11.4-0ubuntu10.2
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.7.0-0ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.99~git20111219.aacbd629-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.19.0-0ubuntu1~xup1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20111201+b5534a1-1build2

Andrey Gelman (andrey-gelman) wrote :

On Sat, Jun 02, 2012 at 05:46:27AM -0000, Andrey Gelman wrote:
> Public bug reported:
>
> Regular output in XTerm results in a few blanked (black) lines in the top or bottom of the window.
> It happens when some application prints out something - top of windows stays black.
> It happens when I scroll the window contens with the mouse wheel - top or bottom of the window (depending on scrolling direction) remains black.

...see below

> This problem persists from Oneiric, and was observed (by me) on
> different computers.
...
> version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20111201+b5534a1-1build2

...yet another bug that should be reassigned to the Nouveu driver.

--
Thomas E. Dickey <email address hidden>
http://invisible-island.net
ftp://invisible-island.net

Andrey Gelman (andrey-gelman) wrote :

Hi !
I'm not so sure this is a Nouveau issue ...
I actually use a proprietary NVidia driver. The

'xserver-xorg-video-nouveau'

was merely a left-over after installing the NVidia driver. I have
removed it, however the problem persists.
Pay attention, we have no sign of this in other applications, including
the gnome-terminal.
Thanks,
Andrey.

On 06/02/2012 02:51 PM, Thomas Dickey wrote:
> On Sat, Jun 02, 2012 at 05:46:27AM -0000, Andrey Gelman wrote:
>> Public bug reported:
>>
>> Regular output in XTerm results in a few blanked (black) lines in the top or bottom of the window.
>> It happens when some application prints out something - top of windows stays black.
>> It happens when I scroll the window contens with the mouse wheel - top or bottom of the window (depending on scrolling direction) remains black.
> ...see below
>
>> This problem persists from Oneiric, and was observed (by me) on
>> different computers.
> ...
>> version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20111201+b5534a1-1build2
> ...yet another bug that should be reassigned to the Nouveu driver.
>

Thomas Dickey (dickey-his) wrote :

On Sat, Jun 02, 2012 at 05:20:37PM -0000, Andrey Gelman wrote:
> Hi !
> I'm not so sure this is a Nouveau issue ...
> I actually use a proprietary NVidia driver. The
>
> 'xserver-xorg-video-nouveau'
>
> was merely a left-over after installing the NVidia driver. I have
> removed it, however the problem persists.
> Pay attention, we have no sign of this in other applications, including
> the gnome-terminal.

You also have compiz listed (which I looked for earlier but did not see).
That's been an ongoing source of bugs misreported against xterm for the
past few years.

--
Thomas E. Dickey <email address hidden>
http://invisible-island.net
ftp://invisible-island.net

Andrey Gelman (andrey-gelman) wrote :

Well ... just route this bug report to whoever is in charge.
Thanks,
Andrey

On 06/02/2012 08:44 PM, Thomas Dickey wrote:
> On Sat, Jun 02, 2012 at 05:20:37PM -0000, Andrey Gelman wrote:
>> Hi !
>> I'm not so sure this is a Nouveau issue ...
>> I actually use a proprietary NVidia driver. The
>>
>> 'xserver-xorg-video-nouveau'
>>
>> was merely a left-over after installing the NVidia driver. I have
>> removed it, however the problem persists.
>> Pay attention, we have no sign of this in other applications, including
>> the gnome-terminal.
> You also have compiz listed (which I looked for earlier but did not see).
> That's been an ongoing source of bugs misreported against xterm for the
> past few years.
>

affects: xterm (Ubuntu) → compiz (Ubuntu)
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

Andrey,

I can't yet reproduce such a bug using xterm with nouveau, but I will switch to the nvidia driver this week and test again.

In the mean time, could you please provide a screen shot or video (gtk-recordmydesktop) of the problem?

Changed in compiz (Ubuntu):
status: New → Incomplete

I observe now consistently an artifact ...
When a mouse cursor is on the xterm window, especially, on the 2-nd,
from the bottom, line,
the bottom of the screen, at least this 2-nd line would not be displayed
- just stay blank, whereas lines above and below are Ok.
(*) Looks like only those commands that print only a few lines cause
this artifact.
(**) I cannot take a screenshot, because the moment I press the ALT key
(Alt-PrtScrn) the blank lines re-appear.
Thanks,
Andrey

On 06/06/2012 04:53 AM, Daniel van Vugt wrote:
> Andrey,
>
> I can't yet reproduce such a bug using xterm with nouveau, but I will
> switch to the nvidia driver this week and test again.
>
> In the mean time, could you please provide a screen shot or video (gtk-
> recordmydesktop) of the problem?
>
> ** Changed in: compiz (Ubuntu)
> Status: New => Incomplete
>

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for compiz (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in compiz (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers