cifs mounts fail during boot, but not manually

Bug #1211002 reported by Ken Sharp on 2013-08-11
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
cifs-utils (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Following a recent dist-upgrade (last two months or so) my system hangs during boot waiting for me to "S to skip" two cifs mounts that worked find before.

/etc/fstab:

//192.168.0.5/winetricks /mnt/winetricks smbfs guest,_netdev,nofail,rw,sec=none,noperm 0 0
//192.168.0.5/wine /mnt/wine smbfs guest,_netdev,nofail,rw,sec=none,noperm 0 0

$ sudo mount -av
Warning: mapping 'guest' to 'guest,sec=none'
mount.cifs kernel mount options: ip=192.168.0.5,unc=\\192.168.0.5\winetricks,guest,sec=none,sec=none,noperm,ver=1,user=,pass=********
Unable to find suitable address.
Warning: mapping 'guest' to 'guest,sec=none'
mount.cifs kernel mount options: ip=192.168.0.5,unc=\\192.168.0.5\wine,guest,sec=none,sec=none,noperm,ver=1,user=,pass=********
Unable to find suitable address.

But:

$ sudo mount -v -t smbfs -o guest //homeserver.lan/wine /mnt/wine
Warning: mapping 'guest' to 'guest,sec=none'
mount.cifs kernel mount options: ip=192.168.0.15,unc=\\homeserver.lan\wine,guest,sec=none,ver=1,user=,pass=********

$ sudo mount -v -t smbfs -o guest //homeserver.lan/winetricks /mnt/winetricks
Warning: mapping 'guest' to 'guest,sec=none'
mount.cifs kernel mount options: ip=192.168.0.15,unc=\\homeserver.lan\winetricks,guest,sec=none,ver=1,user=,pass=********

I removed noperm but it makes no difference.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: cifs-utils 2:5.1-1ubuntu2
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-51.77-generic 3.2.48
Uname: Linux 3.2.0-51-generic x86_64
NonfreeKernelModules: wl fglrx
ApportVersion: 2.0.1-0ubuntu17.4
Architecture: amd64
Date: Sun Aug 11 15:15:24 2013
InstallationMedia: Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal" - Release amd64 (20110427.1)
MarkForUpload: True
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_GB:en
 TERM=xterm
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_GB.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: cifs-utils
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)

Ken Sharp (kennybobs) wrote :
Ken Sharp (kennybobs) wrote :

Precise is EOL and later releases seem to work correctly.

Changed in cifs-utils (Ubuntu):
status: New → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Related questions