Camera corrupts images

Bug #1443580 reported by Denny on 2015-04-13
38
This bug affects 9 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Canonical System Image
High
Bill Filler
camera-app (Ubuntu)
High
Florian Boucault

Bug Description

I am using a bq aquaris 4.5 ubuntu edition (14.10R20 Ubuntu Image Part: 20150312 Device Image Part: 20150310-3201c0a).

I wanted to take multiple photos.
After every shot the camera showed me a preview.
When I wanted to check my photos afterwards, checking the photo roll, I could find only 1 photo, while swiping to the next one it showed only a spinning "cycle of friends".

I checked the pics on Ubuntu Desktop and found corrupted files instead of image files (JPEG datastream contains no image).

Enclosed please find also the logfile from ~/.cache/upstart/application-click-com.ubuntu.camera.log

Denny (denny-seniazi) wrote :
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in camera-app (Ubuntu):
status: New → Confirmed

Hi,
I have reported the same here: https://lists.launchpad.net/ubuntu-phone/msg12462.html but I got no reply.
Meanwhile I have updated to r22, but the problem remained.
With me it happens spontanously, But could it be connected to location services? At least two times I was not able to take a picture at a specific location, whereas some steps along everything went fine. So I went back to the first place and still was not able to take the picture.
It is really annoying. Last week I was on a hike in the mountains and every n-th picture is lost.
Now I usually check the images immediately.

I played around with this corrupted picture:
http://www.hjkl.at/trash/image20150423_080615249.jpg
and found out that it can be repaired.

first i installed the perl exiftool (sudo apt-get install libimage-exiftool-perl).
then I saved the exif analysis to an html file
exiftool -htmlDump image20150423_080615249.jpg >x.html
looking at the output I noticed a spurious End Of JPG Data Marker (0xFFd9) at Offset 0x11DAF.
Then I opened the image with ghex, overwrote that marker with zeros. Saved the File and now it's repaired.

Too bad that I have allready deleted so many of the corrupted files.

royden (ryts) wrote :

https://bugs.launchpad.net/camera-app/+bug/1478693

In the above report, the suggested context of failure is HDR creation. Is that the case here?

Changed in camera-app:
status: New → Confirmed
Ruben Maes (ruben-maes96) wrote :

Yesterday some of my photos were corrupt as described here. I don't think it happened before.

There were End Of JPG markers like with @lumusan, but changing the FFD9 to 0000 unfortunately did not repair them.

This bug should be Critical.

Bill Filler (bfiller) on 2015-11-30
no longer affects: camera-app
Changed in camera-app (Ubuntu):
importance: Undecided → High
assignee: nobody → Florian Boucault (fboucault)
Changed in canonical-devices-system-image:
importance: Undecided → High
assignee: nobody → Bill Filler (bfiller)
milestone: none → backlog
status: New → Triaged
Florian Boucault (fboucault) wrote :

Logs from Denny suggest that he might be hitting https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/qtubuntu-camera/+bug/1410301

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Bug attachments