[xorg-edgers] optirun tries to load driver with specified name ignoring _ and -

Bug #1464928 reported by Karl-Philipp Richter on 2015-06-13
20
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Bumblebee
New
Unknown
bumblebee (Ubuntu)
High
Unassigned

Bug Description

Specifying a `KernelDriver` containing `_` or `-` in the `nvidia` driver section of `/etc/bumblebee/bumblebee.conf` causes `optirun bash` to fail with

    [ 533.997079] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load module "nvidia352" (module does not exist, 0)

    [ 533.997196] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

if `nvidia_352` or `nvidia-352` has been specified. Futhermore this is impossible to debug without massive loss of sanity if `optirun` doesn't tell where configuration options have been picked up from if a critical error occured. `grep -r 'nvidia352' /etc/bumblebee/` returns no result.

The specified module exists as shown by `modinfo`:

    $ modinfo nvidia_352
    filename: /lib/modules/4.1.0-040100rc7-generic/updates/dkms/nvidia_352.ko
    alias: char-major-195-*
    version: 352.09
    supported: external
    license: NVIDIA
    alias: pci:v000010DEd00000E00sv*sd*bc04sc80i00*
    alias: pci:v000010DEd*sv*sd*bc03sc02i00*
    alias: pci:v000010DEd*sv*sd*bc03sc00i00*
    depends: drm
    vermagic: 4.1.0-040100rc7-generic SMP mod_unload modversions
    parm: NVreg_Mobile:int
    parm: NVreg_ResmanDebugLevel:int
    parm: NVreg_RmLogonRC:int
    parm: NVreg_ModifyDeviceFiles:int
    parm: NVreg_DeviceFileUID:int
    parm: NVreg_DeviceFileGID:int
    parm: NVreg_DeviceFileMode:int
    parm: NVreg_UpdateMemoryTypes:int
    parm: NVreg_InitializeSystemMemoryAllocations:int
    parm: NVreg_UsePageAttributeTable:int
    parm: NVreg_MapRegistersEarly:int
    parm: NVreg_RegisterForACPIEvents:int
    parm: NVreg_CheckPCIConfigSpace:int
    parm: NVreg_EnablePCIeGen3:int
    parm: NVreg_EnableMSI:int
    parm: NVreg_MemoryPoolSize:int
    parm: NVreg_RegistryDwords:charp
    parm: NVreg_RmMsg:charp
    parm: NVreg_AssignGpus:charp

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 15.04
Package: bumblebee 3.2.1-7
Uname: Linux 4.1.0-040100rc7-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
ApportVersion: 2.17.2-0ubuntu1.1
Architecture: amd64
CurrentDesktop: Unity
Date: Sun Jun 14 00:53:57 2015
EcryptfsInUse: Yes
InstallationDate: Installed on 2015-06-08 (5 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 14.04 LTS "Trusty Tahr" - Release amd64 (20140417)
ProcEnviron:
 TERM=xterm
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=de_DE.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: bumblebee
UpgradeStatus: Upgraded to vivid on 2015-06-09 (4 days ago)
mtime.conffile..etc.bumblebee.bumblebee.conf: 2015-06-14T00:53:00.911443
mtime.conffile..etc.bumblebee.xorg.conf.nouveau: 2015-06-09T20:38:24.773993
mtime.conffile..etc.bumblebee.xorg.conf.nvidia: 2015-06-14T00:43:34.468919
---
ApportVersion: 2.19.1-0ubuntu5
Architecture: amd64
CurrentDesktop: Unity
DistroRelease: Ubuntu 15.10
InstallationDate: Installed on 2013-10-17 (771 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 13.04 "Raring Ringtail" - Release amd64 (20130424)
NonfreeKernelModules: nvidia
Package: bumblebee 3.2.1-9
PackageArchitecture: amd64
ProcEnviron:
 TERM=xterm-256color
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=de_DE.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
Tags: wily
Uname: Linux 4.3.0-040300-generic x86_64
UpgradeStatus: Upgraded to wily on 2015-11-19 (8 days ago)
UserGroups: adm bumblebee cdrom dip lpadmin netdev plugdev sambashare sudo
_MarkForUpload: True
mtime.conffile..etc.bumblebee.bumblebee.conf: 2015-11-28T03:22:03.840889
mtime.conffile..etc.bumblebee.xorg.conf.nouveau: 2015-11-19T05:20:30.927814
mtime.conffile..etc.bumblebee.xorg.conf.nvidia: 2015-11-28T03:22:29.796691
---
ApportVersion: 2.20.3-0ubuntu8
Architecture: amd64
CurrentDesktop: Unity
DistroRelease: Ubuntu 16.10
InstallationDate: Installed on 2015-12-12 (330 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 15.10 "Wily Werewolf" - Release amd64 (20151021)
NonfreeKernelModules: nvidia openafs zfs zunicode zcommon znvpair zavl
Package: bumblebee 3.2.1-13
PackageArchitecture: amd64
Tags: third-party-packages yakkety
Uname: Linux 4.8.6-040806-generic x86_64
UpgradeStatus: Upgraded to yakkety on 2016-10-17 (20 days ago)
UserGroups: adm autopilot bumblebee cdrom dip libvirtd lp lpadmin plugdev sambashare sudo
_MarkForUpload: True
mtime.conffile..etc.bumblebee.bumblebee.conf: 2016-11-07T03:22:46.645461
mtime.conffile..etc.bumblebee.xorg.conf.nouveau: 2016-11-07T00:15:19.318563
mtime.conffile..etc.bumblebee.xorg.conf.nvidia: 2016-11-07T03:33:30.953877

description: updated
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in bumblebee (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Changed in bumblebee (Ubuntu):
importance: Undecided → High

FYI adding an `alias` directive to a file in `/etc/modprobe.d/` doesn't work because `optirun` doesn't pick it up.

This is still an issue in fb3d960fd8facbcfa58381701454c6853966a704 of <email address hidden>:Bumblebee-Project/Bumblebee.git

apport information

tags: added: apport-collected wily
description: updated

apport information

apport information

tags: added: third-party-packages yakkety
description: updated

apport information

apport information

Changed in the-bumblebee-project:
status: Unknown → New
To post a comment you must log in.