Bluetooth mouse disconnects and reconnects every few seconds

Bug #1442896 reported by gpothier
28
This bug affects 6 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Bluez Utilities
New
Undecided
Unassigned
bluez (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I have a bluetooth mouse (Genius Traveller 9005BT) that I have been using without problems with Ubuntu for over a year. Since a few weeks ago, however, it started disconnecting and reconnected from the computer. The symptoms are like this:

1. The mouse works, and the bluetooth icon on the computer is visible (in gnome-shell's top bar)
2. The mouse stops working, but the bluetooth icon is still visible. This state lasts between 1 and 10 seconds.
3. The bluetooth icon vanishes. This can last for half a second if I keep trying to use the mouse, to forever I I leave the mouse alone
4. The bluetooth icon reappears and the mouse starts working again. This state last from 2-3 seconds if I don't move the mouse, to seemingly forever if I continuously move the mouse

This seems to occur only after a suspend/resume cycle, and rebooting the computer fixes the issue.

The only thing I see in syslog is this when the mouse reconnects:
Apr 11 10:03:10 tadzim3 kernel: [52026.494469] hid-generic 0005:0458:0139.002F: unknown main item tag 0x0
Apr 11 10:03:10 tadzim3 kernel: [52026.494540] input: Traveler 9005BT as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb2/2-4/2-4:1.0/bluetooth/hci0/hci0:512/0005:0458:0139.002F/input/input59
Apr 11 10:03:10 tadzim3 kernel: [52026.494899] hid-generic 0005:0458:0139.002F: input,hidraw3: BLUETOOTH HID v3.12 Mouse [Traveler 9005BT] on e8:2a:ea:8b:a5:5f

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 14.10
Package: bluetooth (not installed)
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.16.0-34.45-generic 3.16.7-ckt8
Uname: Linux 3.16.0-34-generic x86_64
ApportVersion: 2.14.7-0ubuntu8.2
Architecture: amd64
CurrentDesktop: GNOME
Date: Sat Apr 11 09:49:37 2015
InstallationDate: Installed on 2015-01-23 (77 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu-GNOME 14.04.1 LTS "Trusty Tahr" - Release amd64 (20140722.2)
InterestingModules: bnep rfcomm btusb bluetooth
MachineType: LENOVO 20266
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.16.0-34-generic.efi.signed root=UUID=eecad38d-4fff-462c-92bc-357fa12e5515 ro quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: bluez
UpgradeStatus: Upgraded to utopic on 2015-01-31 (69 days ago)
dmi.bios.date: 03/25/2014
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 76CN35WW
dmi.board.asset.tag: No Asset Tag
dmi.board.name: Yoga2
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: 31900058STD
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Lenovo Yoga 2 Pro
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr76CN35WW:bd03/25/2014:svnLENOVO:pn20266:pvrLenovoYoga2Pro:rvnLENOVO:rnYoga2:rvr31900058STD:cvnLENOVO:ct10:cvrLenovoYoga2Pro:
dmi.product.name: 20266
dmi.product.version: Lenovo Yoga 2 Pro
dmi.sys.vendor: LENOVO
hciconfig:
 hci0: Type: BR/EDR Bus: USB
  BD Address: E8:2A:EA:8B:A5:5F ACL MTU: 1021:5 SCO MTU: 96:5
  UP RUNNING PSCAN
  RX bytes:1873821 acl:123158 sco:0 events:2377 errors:0
  TX bytes:29044 acl:238 sco:0 commands:218 errors:0

Revision history for this message
gpothier (gpothier) wrote :
Revision history for this message
gpothier (gpothier) wrote :

I just noticed that I can do this instead of rebooting to work around the issue:
sudo hciconfig hci0 down
sudo hciconfig hci0 up

Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in bluez (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Revision history for this message
sfl (g-launchpad-net-sbfleury-fastmail-fm) wrote :

I can confirm this is also a problem in Vivid. I'm not using the same mouse but symptoms are pretty much the same(except the BT icon doesn't always disappear) . I've updated the kernel to 3.19.2 (for other reasons - HDMI audio was broken) but that didn't help the bluetooth issue (I'm assuming it's a bluez problem rather than the kernel itself). Happy to help troubleshoot if someone can guide trough the relevant processes to monitor.

Revision history for this message
Aleksey (evenfrost) wrote :

Same for me with Microsoft Sculpt Comfort mouse on different machines with Ubuntu 16.04/10. Mouse keeps disconnection every few minutes and the reconnects again. No visible issue in logs, just info about reconnection.

Revision history for this message
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

Thank you for reporting this bug to Ubuntu. Ubuntu 14.10 (utopic) reached end-of-life on July 23, 2015.

See this document for currently supported Ubuntu releases:
https://wiki.ubuntu.com/Releases

Please upgrade to the latest version and re-test.

Changed in bluez (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Revision history for this message
Miguel Cumpa (mcumpa) wrote :

Hi, I use ubuntu 16.04 and I have the same problem. The bluetooth is disconnected and when I try to connect it manually I can not.
My laptop is a lenovo z470 and i have the same model of mouse genius traveler 9005bt.

● bluetooth.service - Bluetooth service
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/bluetooth.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: active (running) since Fri 2017-05-05 15:38:57 PET; 33min ago
     Docs: man:bluetoothd(8)
 Main PID: 18775 (bluetoothd)
   Status: "Running"
   CGroup: /system.slice/bluetooth.service
           └─18775 /usr/lib/bluetooth/bluetoothd

May 05 15:56:28 cumpa bluetoothd[18775]: Can't get HIDP connection info
May 05 15:56:33 cumpa bluetoothd[18775]: connect error: Host is down (112)

Revision history for this message
Konrad Zapałowicz (kzapalowicz) wrote :

@mcumpa could you post the syslog as well as HCI trace for your case?

1. syslog

Please enable the debug output first by typing:

$ sudo sed -i 's/bluetoothd/bluetoothd \-d/g' /lib/systemd/system/bluetooth.service

2. HCI trace

Execute:

$ sudo btmon --write ~/hcitrace.snoop

before you start reproducing the issue [but might be after pairing to limit the log size]. It is important not to make the test too long so that the HCI trace is easier to read and understand.

Revision history for this message
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

Miguel: Please log a separate bug.

This bug is being closed due to no response from the original reporter.

Changed in bluez (Ubuntu):
status: Incomplete → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers