package apache2 2.4.18-2ubuntu3.4 failed to install/upgrade: subprocess installed post-installation script returned error exit status 1

Bug #1715682 reported by David Gregg on 2017-09-07
12
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
apache2 (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

On an upgrade to 16.04 from 14.04

ProblemType: Package
DistroRelease: Ubuntu 16.04
Package: apache2 2.4.18-2ubuntu3.4
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-93.116-generic 4.4.79
Uname: Linux 4.4.0-93-generic x86_64
Apache2ConfdDirListing: False
ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.10
Architecture: amd64
Date: Thu Sep 7 15:35:07 2017
ErrorMessage: subprocess installed post-installation script returned error exit status 1
InstallationDate: Installed on 2016-09-13 (359 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 14.04.5 LTS "Trusty Tahr" - Release amd64 (20160803)
RelatedPackageVersions:
 dpkg 1.18.4ubuntu1.2
 apt 1.2.24
SourcePackage: apache2
Title: package apache2 2.4.18-2ubuntu3.4 failed to install/upgrade: subprocess installed post-installation script returned error exit status 1
UpgradeStatus: Upgraded to xenial on 2017-09-07 (0 days ago)

David Gregg (davidjgregg) wrote :
tags: removed: need-duplicate-check
ChristianEhrhardt (paelzer) wrote :

Hi David,
there are a few things in your log that could be related.
First of all - the server has to be restarted on upgrade to pick up th enew code, that restart seems to fail.
But also there is an issue in postinst trying to enable all modules you had.

From the log (1):
info: Executing deferred 'a2enconf javascript-common' for package javascript-common
ERROR: Conf javascript-common does not exist!
dpkg: error processing package apache2 (--configure):
 subprocess installed post-installation script returned error exit status 1

Please check if you have "javascript-common" installed.
If you do so please check a2enconf manually and why it might fail.

From the log (2):
[Thu Sep 07 14:41:48.390332 2017] [mpm_prefork:notice] [pid 11706] AH00163: Apache/2.4.7 (Ubuntu) configured -- resuming normal operations
[Thu Sep 07 14:41:48.390552 2017] [core:notice] [pid 11706] AH00094: Command line: '/usr/sbin/apache2'
[Thu Sep 07 15:36:28.451387 2017] [mpm_prefork:notice] [pid 11706] AH00171: Graceful restart requested, doing restart
apache2: Syntax error on line 140 of /etc/apache2/apache2.conf: Syntax error on line 2 of /etc/apache2/mods-enabled/mpm_prefork.load: Cannot load /usr/lib/apache2/modules/mod_mpm_prefork.so into server: /usr/lib/apache2/modules/mod_mpm_prefork.so: undefined symbol: ap_set_listencbratio
[Thu Sep 07 16:42:44.526369 2017] [mpm_prefork:notice] [pid 1349] AH00163: Apache/2.4.18 (Ubuntu) configured -- resuming normal operations
[Thu Sep 07 16:42:44.558239 2017] [core:notice] [pid 1349] AH00094: Command line: '/usr/sbin/apache2'

The times there are odd, maybe you fixed this already between 15:36 and 16:42?
But from what I found in the net about that it might be an issue in the http config.
If you have modified that you might consider saving your custom config, restart with the one Ubuntu provides [1] and then step by step reenable your changes until you find what broke it.

[1]: https://askubuntu.com/questions/66533/how-can-i-restore-configuration-files

ChristianEhrhardt (paelzer) wrote :

Thank you for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better.

Since it seems likely to me that this is a local configuration problem, rather than a bug in Ubuntu, I'm marking this bug as Incomplete for now.

If indeed this is a local configuration problem, you can find pointers to get help for this sort of problem here: http://www.ubuntu.com/support/community

Or if you believe that this is really a bug, then you may find it helpful to read "How to report bugs effectively" http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/bugs.html. We'd be grateful if you would then provide a more complete description of the problem, explain why you believe this is a bug in Ubuntu rather than a problem specific to your system, and then change the bug status back to New.

Changed in apache2 (Ubuntu):
status: New → Incomplete

Many thanks for your swift and detailed reply, Christian.

I resolved it with a purge remove and a fresh install Orherwise, my
upgrade fron 14.04 to 16.04 was issue free.

Best Wishes
David Gregg

01736 752434
07584 575647
http://uk.linkedin.com/in/davidgregg

On 8 Sep 2017 7:31 a.m., "ChristianEhrhardt" <email address hidden>
wrote:

Thank you for taking the time to report this bug and helping to make
Ubuntu better.

Since it seems likely to me that this is a local configuration problem,
rather than a bug in Ubuntu, I'm marking this bug as Incomplete for now.

If indeed this is a local configuration problem, you can find pointers
to get help for this sort of problem here:
http://www.ubuntu.com/support/community

Or if you believe that this is really a bug, then you may find it
helpful to read "How to report bugs effectively"
http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/bugs.html. We'd be grateful
if you would then provide a more complete description of the problem,
explain why you believe this is a bug in Ubuntu rather than a problem
specific to your system, and then change the bug status back to New.

** Changed in: apache2 (Ubuntu)
       Status: New => Incomplete

--
You received this bug notification because you are subscribed to the bug
report.
https://bugs.launchpad.net/bugs/1715682

Title:
  package apache2 2.4.18-2ubuntu3.4 failed to install/upgrade:
  subprocess installed post-installation script returned error exit
  status 1

Status in apache2 package in Ubuntu:
  Incomplete

Bug description:
  On an upgrade to 16.04 from 14.04

  ProblemType: Package
  DistroRelease: Ubuntu 16.04
  Package: apache2 2.4.18-2ubuntu3.4
  ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-93.116-generic 4.4.79
  Uname: Linux 4.4.0-93-generic x86_64
  Apache2ConfdDirListing: False
  ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.10
  Architecture: amd64
  Date: Thu Sep 7 15:35:07 2017
  ErrorMessage: subprocess installed post-installation script returned
error exit status 1
  InstallationDate: Installed on 2016-09-13 (359 days ago)
  InstallationMedia: Ubuntu 14.04.5 LTS "Trusty Tahr" - Release amd64
(20160803)
  RelatedPackageVersions:
   dpkg 1.18.4ubuntu1.2
   apt 1.2.24
  SourcePackage: apache2
  Title: package apache2 2.4.18-2ubuntu3.4 failed to install/upgrade:
subprocess installed post-installation script returned error exit status 1
  UpgradeStatus: Upgraded to xenial on 2017-09-07 (0 days ago)

To manage notifications about this bug go to:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/apache2/+bug/
1715682/+subscriptions

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for apache2 (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in apache2 (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers