[mako] progressive shearing

Bug #1288539 reported by Selene ToyKeeper
18
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
camera-app
Confirmed
High
Thomas Voß
android (Ubuntu)
Confirmed
Critical
Thomas Voß
camera-app (Ubuntu)
Confirmed
High
Thomas Voß

Bug Description

On my mako device, in both the mwc image and r203, I've seen the camera get out of alignment with itself, shearing gradually more and more sideways (portrait mode sideways), with noise lines sometimes appearing, then looping around. This shows up both in the image preview and in the picture produced after pressing the shutter button.

I'm not sure how to reproduce the issue, but I've seen it a total of three times out of about a hundred invocations of the camera app, and someone else in QA saw it during our daily standup. I've attached a video showing what it looks like.

In general, it seems like this either happens within ~10 seconds or so of starting the app, or it won't happen during that session. I think it may help to shake the phone and/or touch the image to focus, to trigger the issue, but I have not been able to trigger it on purpose yet.

So... not much genuinely useful information yet. But if it continues to happen, hopefully we can gather more details here.

Revision history for this message
Selene ToyKeeper (toykeeper) wrote :
Revision history for this message
Selene ToyKeeper (toykeeper) wrote :

I got another instance of this today, with image 237. So, apparently not fixed. Still little or no idea how to actually trigger it, but at the time, I was tilting the camera back and forth and repeatedly trying to get it to focus while it adjusted its exposure from a dark room to a bright screen. Screenshot attached.

tags: added: r237
Revision history for this message
Selene ToyKeeper (toykeeper) wrote :
Changed in camera-app:
status: New → Confirmed
importance: Undecided → Critical
Revision history for this message
taiebot65 (dedreuil) wrote :

I confirm.
Just using the focus button few times will trigger the bug.

Revision history for this message
Selene ToyKeeper (toykeeper) wrote :
Changed in camera-app:
assignee: nobody → rosa maria (rprosamaria383)
tags: added: r263
Revision history for this message
Selene ToyKeeper (toykeeper) wrote :

Still happens in image 263. Also, it seems to have partially displaced colors in a photo taken while this bug is happening.

After taking this picture, the app recovered and fixed the display. So, it seems to now be limited to only one photo per bug instance, at least.

To trigger this, the easiest way seems to be: Start the camera app, shaking the phone and tapping the screen rapidly as it starts. Wait a few seconds. If the bug doesn't happen, kill the camera app and start over.

dobey (dobey)
Changed in camera-app:
assignee: rosa maria (rprosamaria383) → nobody
tags: added: r283
Revision history for this message
Bill Filler (bfiller) wrote :

only since android 4.4 move

Changed in camera-app:
assignee: nobody → Ricardo Salveti (rsalveti)
Changed in android (Ubuntu):
assignee: nobody → Ricardo Salveti (rsalveti)
importance: Undecided → Critical
status: New → Confirmed
Revision history for this message
Selene ToyKeeper (toykeeper) wrote :

For what it's worth, I haven't seen this happen in about a month. I can't confirm 100% that it's fixed, since it's intermittent and infrequent, but it has been longer than usual since I saw it happen.

Revision history for this message
Selene ToyKeeper (toykeeper) wrote :

Nevermind. After about 20 tries, I reproduced this on image utopic 41.

Revision history for this message
Adnane Belmadiaf (daker) wrote :

Still happening in Utopic image 140

Changed in camera-app:
milestone: none → rtm-freeze
tags: added: rtm14
Revision history for this message
Florian Boucault (fboucault) wrote :

Still happening in image 157

Revision history for this message
Ricardo Salveti (rsalveti) wrote :

Assigning it to tvoss as he created the hybris abstraction for camera.

Changed in android (Ubuntu):
assignee: Ricardo Salveti (rsalveti) → Thomas Voß (thomas-voss)
Changed in camera-app:
assignee: Ricardo Salveti (rsalveti) → Thomas Voß (thomas-voss)
Changed in camera-app:
importance: Critical → High
Changed in camera-app:
milestone: rtm-freeze → none
tags: removed: rtm14
Revision history for this message
Thomas Voß (thomas-voss) wrote :

Did we investigate into qtubuntu-camera and ruled out that our glue to Qt isn't causing this issue?

summary: - progressive shearing
+ [mako] progressive shearing
Changed in camera-app (Ubuntu):
status: New → Confirmed
importance: Undecided → High
assignee: nobody → Thomas Voß (thomas-voss)
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  
Everyone can see this information.

Other bug subscribers