sound is constantly lost, requiring a reboot or suspend

Bug #993717 reported by ill on 2012-05-03
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

When watching movies, the sound is eventually and randomly lost between sound clips or movies, and the only way to get sound back is to suspend and wakeup or reboot the machine. No error messages show up. This is on 12.04 ubuntu.
---
ApportVersion: 2.6.1-0ubuntu6
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: ill 1703 F.... xfce4-volumed
                      ill 1729 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC1: ill 1703 F.... xfce4-volumed
                      ill 1729 F.... pulseaudio
DistroRelease: Ubuntu 12.10
InstallationDate: Installed on 2012-07-28 (93 days ago)
InstallationMedia: Xubuntu 12.04 LTS "Precise Pangolin" - Release amd64 (20120425)
MarkForUpload: True
NonfreeKernelModules: nvidia
Package: alsa-driver (not installed)
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.5.0-17.28-generic 3.5.5
Tags: quantal
Uname: Linux 3.5.0-17-generic x86_64
UpgradeStatus: Upgraded to quantal on 2012-10-12 (18 days ago)
UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev sambashare sudo
dmi.bios.date: 02/04/2010
dmi.bios.vendor: Phoenix Technologies, LTD
dmi.bios.version: ASUS M2N-SLI DELUXE ACPI BIOS Revision 5001
dmi.board.name: M2N-SLI DELUXE
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: 1.XX
dmi.chassis.asset.tag: 123456789000
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacture
dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnPhoenixTechnologies,LTD:bvrASUSM2N-SLIDELUXEACPIBIOSRevision5001:bd02/04/2010:svnSystemmanufacturer:pnSystemProductName:pvrSystemVersion:rvnASUSTeKComputerINC.:rnM2N-SLIDELUXE:rvr1.XX:cvnChassisManufacture:ct3:cvrChassisVersion:
dmi.product.name: System Product Name
dmi.product.version: System Version
dmi.sys.vendor: System manufacturer

Thank you for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better. It seems that your bug report is not filed about a specific source package though, rather it is just filed against Ubuntu in general. It is important that bug reports be filed about source packages so that people interested in the package can find the bugs about it. You can find some hints about determining what package your bug might be about at https://wiki.ubuntu.com/Bugs/FindRightPackage. You might also ask for help in the #ubuntu-bugs irc channel on Freenode.

To change the source package that this bug is filed about visit https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/993717/+editstatus and add the package name in the text box next to the word Package.

[This is an automated message. I apologize if it reached you inappropriately; please just reply to this message indicating so.]

tags: added: bot-comment
affects: ubuntu → alsa-driver (Ubuntu)
tags: added: precise
ill (illumilore) on 2012-08-04
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Book 'em Dano (heymrdjd) wrote :

Thank you for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better. Unfortunately, we cannot work on this bug because your description didn't include enough information. You may find it helpful to read "How to report bugs effectively" http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/bugs.html. We'd be grateful if you would then provide a more complete description of the problem.

We have instructions on debugging some types of problems at http://wiki.ubuntu.com/DebuggingProcedures

At a minimum, we need:
1. the specific steps or actions you took that caused you to encounter the problem, (i.e. which program you are using to view videos)
2. the behavior you expected, and
3. the behavior you actually encountered (in as much detail as possible).

Please enter the following command into a terminal as it will collect necessary information about your computer that's needed to fully diagnose the issue you are experiencing:

apport-collect 993717

Thanks!

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
ill (illumilore) wrote : AlsaInfo.txt

apport information

tags: added: apport-collected quantal
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

description: updated
ill (illumilore) wrote :

1. the specific steps or actions you took that caused you to encounter the problem, (i.e. which program you are using to view videos)

Anything that plays sound (totem, vlc, media player, etc)

2. the behavior you expected, and

For sound to not die

3. the behavior you actually encountered (in as much detail as possible).

Sound died.

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
Raymond (superquad-vortex2) wrote :

active profile: <output:iec958-stereo+input:iec958-stereo>

you have to send email to alsa devel mailing to ask alsa devepler to implement hda jack detection kcontrols

Raymond (superquad-vortex2) wrote :

btw does your m2n support digital input (SPDIF In) ?

Node 0x1c [Pin Complex] wcaps 0x40020b: Stereo Digital Amp-In
  Control: name="IEC958 Capture Volume", index=0, device=0
    ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=0, ofs=0
  Amp-In caps: ofs=0x17, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1
  Amp-In vals: [0x00 0x00]
  Pincap 0x00000020: IN
  Pin Default 0x41c5f1f0: [N/A] SPDIF In at Ext Rear
    Conn = Optical, Color = Other
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
    Misc = NO_PRESENCE
  Pin-ctls: 0x20: IN

ARECORD

**** List of CAPTURE Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: AD198x Analog [AD198x Analog]
  Subdevices: 3/3
  Subdevice #0: subdevice #0
  Subdevice #1: subdevice #1
  Subdevice #2: subdevice #2
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 1: AD198x Digital [AD198x Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Raymond (superquad-vortex2) wrote :

post the pulseaudio verbose log for those hda codec which does not implement hda jack detect kcontrol

https://wiki.ubuntu.com/PulseAudio/Log

ill (illumilore) wrote :

"btw does your m2n support digital input (SPDIF In) ?"

No, but the same thing happens on other profiles that have no input; I must have accidentally selected one that has digital input while troubleshooting the problem.

"post the pulseaudio verbose log for those hda codec which does not implement hda jack detect kcontrol"

How do I turn hda jack detect kcontrol on or off?

Raymond (superquad-vortex2) wrote :

please post the pulseaudio vervose log to check why pulseaudio selec both iec958 input and output as ctive port

your m2n sli is hardcoded to use model 6stick-dig

http://git.kernel.org/?p=linux/kernel/git/tiwai/sound.git;a=commit;h=a64c8cd6e22bbc6a101da5b827e720fff35a5ab9

Raymond (superquad-vortex2) wrote :

does it support the optional optical/coaxial add-on board ?

do you connected the small mono pc speaker to themotherboard ?

http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2/M2NSLI/#specifications

Back Panel I/O Ports
1 x SPDIF Out
8-channel Audio ports

Internal I/O Connectors
1 x S/PDIF output connector
Front Panel Audio connector
CD audio in
System panel connector

Raymond (superquad-vortex2) wrote :

the alsa driver does not set up the power widget and vendor defined power down as the windows driver

Node 0x19 [Power Widget]
wcaps 0x500500: Mono
Power states: D0 D3 Power: setting=D0, actual=D0
Connection: 2 0x20 0x21

Node 0x23 [Vendor Defined Widget]
 wcaps 0xf00100: Mono
Connection: 18 0x11* 0x12 0x13 0x14 0x15 0x16 0x17 0x18 0x24 0x25 0x38 0x39 0x3a 0x3b 0x3c 0x3d 0x20 0x21

19 Mixer Power-Down Power widget Powers down the analog mixer and associated amps
1A Analog PCBEEP Pin complex External analog PCBEEP signal input
1B S/PDIF Out Pin complex S/PDIF output pin
1C S/PDIF In Pin complex S/PDIF input pin
1D S/PDIF Mixer Audio mixer Mixes the selected ADC with the digital stream to drive S/PDIF out
1E MONO_OUT Mixer Audio mixer Selects the source that drives the MONO_OUT signal
23 VREF Power-Down Vendor defined Powers down the internal and external VREF circuitry

Raymond (superquad-vortex2) wrote :

all adi codecs still does not support hda jack detection and you have to send email to the author of the patch

http://git.kernel.org/?p=linux/kernel/git/tiwai/sound.git;a=commit;h=01a61e12b4602c82bde9797d0e153f3e53c95b04

papukaija (papukaija) wrote :

Please do not self-confirm bugs. Please see https://wiki.ubuntu.com/Bugs/Status for more information. Thanks in advance.

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Confirmed → New
Raymond (superquad-vortex2) wrote :

try latest always driver which implement Jack dectection for ad198x

https://wiki.ubuntu.com/Audio/UpgradingAlsa/DKMS

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Confirmed
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers