USB Audio device detected as /dev/dsp1, not /dev/dsp

Bug #97709 reported by Scott Balneaves on 2007-03-29
This bug report is a duplicate of:  Bug #68128: usb audio device not given index 0. Edit Remove
2
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: alsa-base

System is an Athlon 3000+, onboard sound disabled. SoundBlaster Audigy NX USB sound card plugged into usb port.

When system initially powers on, sound card sits on /dev/dsp1, and not /dev/dsp, causing sound to fail. I must go into the sound setup, and change sound settings to "USB Audio", then sound works as expected.

lspci shows the following:

root@edubuntu:~# lspci
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8377 [KT400/KT600 AGP] Host Bridge (rev 80)
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 PCI Bridge
00:0d.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9 [Ethernet Pro 100] (rev 0c)
00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 80)
00:10.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 80)
00:10.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 80)
00:10.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 82)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8235 ISA Bridge
00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:12.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] (rev 74)
00:13.0 RAID bus controller: Silicon Image, Inc. SiI 3512 [SATALink/SATARaid] Serial ATA Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 PRO] (rev 01)
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 PRO] (Secondary) (rev 01)

lsusb shows:

Bus 004 Device 005: ID 04b4:6830 Cypress Semiconductor Corp. USB-2.0 IDE Adapter
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 002: ID 041e:3020 Creative Technology, Ltd SoundBlaster Audigy 2 NX
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 005: ID 046d:c001 Logitech, Inc. N48/M-BB48 [FirstMouse Plus]
Bus 001 Device 004: ID 049f:0083 Compaq Computer Corp.
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000

Only one sound card is present in the system.

Problem appears to be in /etc/modules.d/alsa-base:

...
# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
options snd-bt87x index=-2
options cx88-alsa index=-2
options saa7134-alsa index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=-2
options snd-via82xx-modem index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options snd-usb-usx2y index=-2
# Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci
options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388

Commenting snd-usb-audio out fixes the problem.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers