Mic not working on ALC 880 in Ubuntu 10.10

Bug #745762 reported by Richdan007-gmail on 2011-03-30
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Hello,
I've moved for Windows XP to Ubuntu 10.10 and love it! Unfortunately I need to use Skype and Google phone but can't get any sound out of my Microphone which is plugged in the back of my tower. I have tried the front pink plug and that doesn't work either. My sound works fine in my speakers, but nothing comes out from my microphone even in sound recorder.
My tower is a Gateway 505GR with P4 HT Can someone please help me solve this? Other than this problem Ubuntu rocks!
Thanking you in advance.

The only solution to make microphone work is to install linux-backports-modules-alsa-generic...

Just go to:

Menu / System / Administration / Synaptic Package Manager

And search and mark for installation:

linux-backports-modules-alsa-generic

tip: if you have multiple versions click on the first and read the description which should inform what name to install...

If after the reboot and mic mute is off, still does not work, just go to terminal and type:

sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

and add or change the following:

options snd-hda-intel model=auto enable=yes

Then Ctrl+X, type Y to write and exit, reboot and mic will work.

Bye and have lots of fun with Ubuntu (the best).

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Related questions