Ubuntu

[ALC887] alsamixer not open

Reported by zeis ziete on 2010-10-31
48
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
David Henningsson

Bug Description

When run "alsamixer" not open

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.10
Package: alsa-base 1.0.23+dfsg-1ubuntu4
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-22.35-generic 2.6.35.4
Uname: Linux 2.6.35-22-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/snd/by-path', '/dev/snd/controlC0', '/dev/snd/hwC0D0', '/dev/snd/pcmC0D0c', '/dev/snd/pcmC0D0p', '/dev/snd/pcmC0D1p', '/dev/snd/pcmC0D2c', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/timer'] failed with exit code 1:
Card0.Amixer.info:
 Error: command ['amixer', '-c', '0', 'info'] failed with exit code 1: amixer: Mixer load hw:0 error: Invalid argument
 Card hw:0 'NVidia'/'HDA NVidia at 0xdfff4000 irq 23'
   Mixer name : 'Realtek ALC887'
   Components : 'HDA:10ec0887,14627597,00100302'
   Controls : 33
Card0.Amixer.values: Error: command ['amixer', '-c', '0'] failed with exit code 1: amixer: Mixer hw:0 load error: Invalid argument
Date: Sun Oct 31 08:33:57 2010
InstallationMedia: Ubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" - Release amd64 (20101007)
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 LANG=es_CO.utf8
 SHELL=/bin/bash
SelectedCard: 0 NVidia HDA-Intel - HDA NVidia
SourcePackage: alsa-driver
Symptom: audio
Title: [Realtek ALC887] Recording problem
dmi.bios.date: 08/30/2010
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: V2.5
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: GF615M-P33 (MS-7597)
dmi.board.vendor: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD
dmi.chassis.version: 1.0
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrV2.5:bd08/30/2010:svnMICRO-STARINTERNATIONALCO.,LTD:pnMS-7597:pvr1.0:rvnMICRO-STARINTERNATIONALCO.,LTD:rnGF615M-P33(MS-7597):rvr1.0:cvnMICRO-STARINTERNATIONALCO.,LTD:ct3:cvr1.0:
dmi.product.name: MS-7597
dmi.product.version: 1.0
dmi.sys.vendor: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD

zeis ziete (jecmsxc) wrote :
David Henningsson (diwic) wrote :

Does this also happen when it is being run from a live-CD of Maverick, or only on your installed version of Ubuntu?

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Incomplete
zeis ziete (jecmsxc) wrote :

in all, ubuntu 10.4, 10.10, 32 bits, 64bits live and fresh install both.

zeis ziete (jecmsxc) wrote :

everything is related

David Henningsson (diwic) wrote :

Okay, thanks. This is likely related to the inability to open the mixer.

[ 15.080071] hda_codec: num_steps = 0 for NID=0xc (ctl = Front Playback Volume)
[ 15.110071] hda_codec: num_steps = 0 for NID=0xc (ctl = Front Playback Volume)
[ 15.140065] hda_codec: num_steps = 0 for NID=0xc (ctl = Front Playback Volume)

It should be fixed but I won't have time to have a closer look this week.
You might be able to work around it by trying different model= parameters in /etc/modprobe.d/alsa-base.conf.

summary: - alsamixer not open
+ [ALC887] alsamixer not open
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Incomplete → Triaged
zeis ziete (jecmsxc) wrote :

Found fix,

in /etc/modprobe.d/alsa-base.conf, add

options snd-hda-intel model=generic

but I do not like, I can not use the other channels.

Waiting for a real solution

Thanks.

David Henningsson (diwic) wrote :

Please remove model=generic, the latest alsa driver modules (if installed), then install http://people.canonical.com/~diwic/temp/alsa-hda-diwic-alc887-mixer-dkms_1.0.23.diwic_all.deb - reboot and report back if it works for you or not. Thanks!

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
assignee: nobody → David Henningsson (diwic)
zeis ziete (jecmsxc) wrote :

alsamixer ...... run
connector ...... ok

but not working microphone.

Thanks.

Raymond (ray12cab) wrote :

this solution did not work for me:

{[[ Please remove model=generic, the latest alsa driver modules (if installed), then install http://people.canonical.com/~diwic/temp/alsa-hda-diwic-alc887-mixer-dkms_1.0.23.diwic_all.deb - reboot and report back if it works for you or not. Thanks!]]}

I had to reinstall module=genetic

Raymond (ray12cab) wrote :

this solution did not work for me

I had to reinstall module=genetic

David Henningsson (diwic) wrote :

@zeis, ok, thanks for testing. That alsamixer is working seems to be a step in the right direction, at least. With the new dkms package installed, could you attach an https://wiki.ubuntu.com/Audio/AlsaInfo ? Thanks!

@Raymond, you're likely having different hardware, so please file a separate bug for your issue. Thanks!

zeis ziete (jecmsxc) wrote :
David Henningsson (diwic) wrote :

@zeis, now that you can run alsamixer (use the "alsamixer" terminal command), you can use that to turn your volumes up, and to select input source, in case gnome-volume-control doesn't do that correctly for you. You need to turn up "front mic" and "front mic boost", e g (or "rear mic", if that is what you use).

zeis ziete (jecmsxc) wrote :

Front mic set to zero and the rear to 33 and worked the first time, the restart was lost forever the microphone.

Thanks.

sandfly (wah-vincy) wrote :

newbie

Tried all of the above (#10). ALSA mixer still won't open

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

@sandfly Your issue may well be different. Please file a separate bug.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Related questions