[VIA controller auto-mute] Headphone output does not work on ASUS P81IJ

Bug #609173 reported by Aurélien Gâteau on 2010-07-23
18
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

When I plug my headphones in, sound output to the speakers is turned off, but I don't get sound in the headphones.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.10
Package: alsa-base 1.0.23+dfsg-1ubuntu2
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-10.15-generic 2.6.35-rc5
Uname: Linux 2.6.35-10-generic x86_64
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: VT1708S Analog [VT1708S Analog]
   Subdevices: 2/2
   Subdevice #0: subdevice #0
   Subdevice #1: subdevice #1
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: VT1708S Analog [VT1708S Analog]
   Subdevices: 2/2
   Subdevice #0: subdevice #0
   Subdevice #1: subdevice #1
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: aurelien 1751 F.... pulseaudio
                      aurelien 2062 F.... alsamixer
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xfe9f4000 irq 45'
   Mixer name : 'VIA VT1708S'
   Components : 'HDA:11060397,10431111,00100000'
   Controls : 20
   Simple ctrls : 13
Date: Fri Jul 23 16:14:08 2010
InstallationMedia: Kubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" - Alpha amd64 (20100711)
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 LANGUAGE=
 PATH=(custom, user)
 LANG=fr_FR.UTF-8
 SHELL=/usr/bin/zsh
SourcePackage: alsa-driver
dmi.bios.date: 12/04/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 203
dmi.board.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.board.name: P81IJ
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer Inc.
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: ASUSTeK Computer Inc.
dmi.chassis.version: 1.0
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr203:bd12/04/2009:svnASUSTeKComputerInc.:pnP81IJ:pvr1.0:rvnASUSTeKComputerInc.:rnP81IJ:rvr1.0:cvnASUSTeKComputerInc.:ct10:cvr1.0:
dmi.product.name: P81IJ
dmi.product.version: 1.0
dmi.sys.vendor: ASUSTeK Computer Inc.
---
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: VT1708S Analog [VT1708S Analog]
   Subdevices: 2/2
   Subdevice #0: subdevice #0
   Subdevice #1: subdevice #1
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: VT1708S Analog [VT1708S Analog]
   Subdevices: 2/2
   Subdevice #0: subdevice #0
   Subdevice #1: subdevice #1
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: aurelien 1952 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xfe9f4000 irq 45'
   Mixer name : 'VIA VT1708S'
   Components : 'HDA:11060397,10431111,00100000'
   Controls : 20
   Simple ctrls : 13
DistroRelease: Ubuntu 10.10
InstallationMedia: Kubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" - Alpha amd64 (20100711)
Package: alsa-driver (not installed)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=
 PATH=(custom, user)
 LANG=fr_FR.UTF-8
 SHELL=/usr/bin/zsh
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-19.28-generic 2.6.35.3
Tags: maverick
Uname: Linux 2.6.35-19-generic x86_64
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 12/04/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 203
dmi.board.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.board.name: P81IJ
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer Inc.
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: ASUSTeK Computer Inc.
dmi.chassis.version: 1.0
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr203:bd12/04/2009:svnASUSTeKComputerInc.:pnP81IJ:pvr1.0:rvnASUSTeKComputerInc.:rnP81IJ:rvr1.0:cvnASUSTeKComputerInc.:ct10:cvr1.0:
dmi.product.name: P81IJ
dmi.product.version: 1.0
dmi.sys.vendor: ASUSTeK Computer Inc.

Aurélien Gâteau (agateau) wrote :
Aurélien Gâteau (agateau) wrote :

It still isn't working as of today using version 2.6.35-19 of the kernel. Anything I can do to help getting this fixed? It used to work with Lucid.

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Please run "apport-collect 609173" so that we can inspect your mixer and codec information.

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Incomplete

apport information

tags: added: apport-collected
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

More information on this:
- latest mainline kernel (2.6.36-999.201009080908) does not work either
- latest Lucid kernel (2.6.32-24.41) works
- when it does not work, the headphone slider in alsamixer is all grayed out

David Henningsson (diwic) wrote :

So, this is a VIA codec and I know that their auto-muting confuses pulseaudio, but I'm not sure what the best way to fix it would be. But I'm not sure you're having the same problem as I do.

There is a switch called "Independent HP" in alsamixer. Could you try enabling it, then raising the relevant volumes - does that help?

Aurélien Gâteau (agateau) wrote :

I just tried it:
- With "Independent HP" Off, plugging the headphone mutes the "Front" slider, so nothing can be heard
- With "Independent HP" On, plugging the headphone does not mute anything, so the sound goes through the speakers and not the headphone. Interesting to note that with "Independent HP" On the headphone slider is no longer grayed out, so I can adjust it but it does not change anything.

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Incomplete → Triaged
David Henningsson (diwic) wrote :

Hmm. I've tried just commenting out the kernel setting the control values, it seems to solve it for me. Can you try if it works for you as well? Download and install http://people.canonical.com/~diwic/temp/alsa-intel-hda-diwic-via-automute-dkms_1.0.23.diwic_all.deb , then reboot and see if it works.

summary: - Headphone output does not work on ASUS P81IJ
+ [VIA controller auto-mute] Headphone output does not work on ASUS P81IJ
Aurélien Gâteau (agateau) wrote :

I just tried it and unfortunately it didn't change anything.

I am not sure how to verify whether I am running your module though: at the end of the installation there was a message telling it wasn't able to build a module for the running kernel, but there are snd-hda-* modules in /lib/modules/2.6.35-20-generic/updates/dkms/. I tried to rmmod snd-hda-intel to manually insmod the one from the dkms dir but rmmod kept saying me the module was in use, even after stopping quite a lot of processes.

David Henningsson (diwic) wrote :

Hmm, what's the output of "modinfo snd-hda-codec-via"?

Aurélien Gâteau (agateau) wrote :

 (I didn't know about modinfo, nice!)
I get this:

filename: /lib/modules/2.6.35-20-generic/updates/dkms/snd-hda-codec-via.ko
description: VIA HD-audio codec
license: GPL
alias: snd-hda-codec-id:1106*
srcversion: FEC723AF1CCA00F55012992
depends: snd-hda-codec,snd
vermagic: 2.6.35-20-generic SMP mod_unload modversions

So it loaded your module.

Alvaro Aleman (alvaroaleman) wrote :

I can confirm this bug, workes as well under Lucid and not anymore under maverick

Alvaro Aleman (alvaroaleman) wrote :

Your patch solved the issue. Thanks.

David Henningsson (diwic) wrote :

@Tran Chi Thanh, a major rewrite of the via codec driver is in progress upstream. You are encouraged to try it instead: http://people.canonical.com/~diwic/temp/alsa-hda-dkms-viacleanup_0.1_all.deb
...and report success or failure together with an alsa-info.

cumulus007 (cumulus-007) wrote :

#21
I installed this on my Asus K70-IJ running Ubuntu 11.04, nothing much changed really, jack sense still not functioning as it should. IN alsamixer, the Headphone slider is finally available but doesnt do anything. A new option called "Dynamic Power-Control" has appeared, which seems to kill the headphone-out when enabled. Muting Front mutes the laptop speakers, changing its volume changes the headphone volume as well.

Dizelsky (dmitriy-troshin) wrote :

K40-IJ The same bug

Tran Chi Thanh (tintuc) wrote :

Asus P81IJ The same bug

cumulus007 (cumulus-007) wrote :

Completely solved by installing the latest 3.2.x kernel from here: http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers