Speakers does not get muted when headphones are plugged in on HP dv-6

Bug #553208 reported by Andreas Noteng on 2010-04-01
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Using a HP dv6-2008eo Sound comes from both speakers and headphones unless manually set connection to Analog Output in sound settings. Have to change back to analog speakers to get volume back again on the speakers.
---
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.21.
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: tobben 1272 F.... pulseaudio
                      tobben 1551 F.... spotify.exe
 /dev/snd/pcmC0D0p: tobben 1272 F...m pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'SB'/'HDA ATI SB at 0xf2400000 irq 16'
   Mixer name : 'IDT 92HD75B3X5'
   Components : 'HDA:111d7603,103c3637,00100202'
   Controls : 20
   Simple ctrls : 12
Card1.Amixer.info:
 Card hw:1 'HDMI'/'HDA ATI HDMI at 0xf2310000 irq 19'
   Mixer name : 'ATI R6xx HDMI'
   Components : 'HDA:1002aa01,00aa0100,00100100'
   Controls : 4
   Simple ctrls : 1
Card1.Amixer.values:
 Simple mixer control 'IEC958',0
   Capabilities: pswitch pswitch-joined penum
   Playback channels: Mono
   Mono: Playback [on]
DistroRelease: Ubuntu 10.04
InstallationMedia: Ubuntu 9.10 "Karmic Koala" - Release amd64 (20091027)
Package: alsa-driver (not installed)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=nb_NO:nb:no_NO:no:nn_NO:nn:en
 PATH=(custom, no user)
 LANG=nb_NO.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-18.27-generic 2.6.32.10+drm33.1
Tags: lucid
Uname: Linux 2.6.32-18-generic x86_64
UserGroups:

---
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.21.
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: tobben 1341 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'SB'/'HDA ATI SB at 0xf2400000 irq 16'
   Mixer name : 'IDT 92HD75B3X5'
   Components : 'HDA:111d7603,103c3637,00100202'
   Controls : 20
   Simple ctrls : 12
Card1.Amixer.info:
 Card hw:1 'HDMI'/'HDA ATI HDMI at 0xf2310000 irq 19'
   Mixer name : 'ATI R6xx HDMI'
   Components : 'HDA:1002aa01,00aa0100,00100100'
   Controls : 4
   Simple ctrls : 1
Card1.Amixer.values:
 Simple mixer control 'IEC958',0
   Capabilities: pswitch pswitch-joined penum
   Playback channels: Mono
   Mono: Playback [on]
DistroRelease: Ubuntu 10.04
InstallationMedia: Ubuntu 9.10 "Karmic Koala" - Release amd64 (20091027)
Package: alsa-driver (not installed)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=nb_NO:nb:no_NO:no:nn_NO:nn:en
 LANG=nb_NO.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-19.28-generic 2.6.32.10+drm33.1
Tags: lucid
Uname: Linux 2.6.32-19-generic x86_64
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 10/15/2009
dmi.bios.vendor: Hewlett-Packard
dmi.bios.version: F.08
dmi.board.name: 3637
dmi.board.vendor: Quanta
dmi.board.version: 33.22
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Quanta
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnHewlett-Packard:bvrF.08:bd10/15/2009:svnHewlett-Packard:pnHPPaviliondv6NotebookPC:pvr039F200000241210000020000:rvnQuanta:rn3637:rvr33.22:cvnQuanta:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: HP Pavilion dv6 Notebook PC
dmi.product.version: 039F200000241210000020000
dmi.sys.vendor: Hewlett-Packard

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

This behavior is arguably intentional. However, please verify by installing linux-alsa-driver-modules-$(uname -r) from ppa:ubuntu-audio-dev.

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Incomplete

apport information

tags: added: apport-collected
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Tried your suggestion and it did not help.

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Did you reboot after installing the package? Your alsa-driver version still refers to the old one.

Yes, the apport-collect is from before the upgrade.
Can send a new one if you like?

Will post it as soon as I have access to that computer. In the meantime I ran into the same problem on another laptop (Asus K50AB) This computer also uses the snd-hda-intel driver, but has slightly different hardware: Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA).
Should I file a new report for that computer?

apport information

description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Ok, it's fixed now. The installation must have been aborted or something without me noticing the last time.
Thanks for your help, hope this fix makes it to lucid..

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Incomplete → New
Daniel T Chen (crimsun) on 2010-04-03
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Fix Committed

I have to reinstall after every kernel update, but otherwise it works fine...

Gary M (garym) on 2010-10-29
tags: added: amd64 hda-jack-sense lucid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers