0x1179ff10 needs ac97 jack sense blacklist entry

Bug #481058 reported by Richard Gagne
20
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Daniel T Chen

Bug Description

Toshiba laptop with:

 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller (rev 04)

lsb_release -rd
Description: Ubuntu 9.10
Release: 9.10

Trying to resolve via gnome-volume-control but without success.

My win XP on the same PC is working OK with sound...

ProblemType: Bug
Architecture: i386
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: richard 1894 F.... pulseaudio
 /dev/snd/pcmC0D0p: richard 1894 F...m pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'ICH6'/'Intel ICH6 with AD1981B at irq 10'
   Mixer name : 'Analog Devices AD1981B'
   Components : 'AC97a:41445374'
   Controls : 28
   Simple ctrls : 20
Date: Wed Nov 11 19:43:07 2009
DistroRelease: Ubuntu 9.10
NonfreeKernelModules: nvidia
Package: alsa-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu5
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_CA.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-14.48-generic
SourcePackage: alsa-driver
Uname: Linux 2.6.31-14-generic i686

Revision history for this message
Richard Gagne (gagne-richard) wrote :
Revision history for this message
WeatherGod (ben-v-root) wrote :

Richard, try installing the 'linux-backports-modules-alsa-karmic-generic' package and rebooting. This may, or may not solve your problem. After rebooting, double-check your mixer settings as some may become muted in the process.

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Revision history for this message
Richard Gagne (gagne-richard) wrote : Re: [Bug 481058] Re: sound doesn't work since karmic update

Thank you for the try but even after installing the package
linux-backports-modules-alsa-
>
> karmic-generic

and rebooting, it doesn't work.

Do you think there is something else to install or is there a way to
completely uninstall alsa stuff then re-install ?

On Wed, Nov 11, 2009 at 8:19 PM, WeatherGod <email address hidden> wrote:

> Richard, try installing the 'linux-backports-modules-alsa-karmic-
> generic' package and rebooting. This may, or may not solve your
> problem. After rebooting, double-check your mixer settings as some may
> become muted in the process.
>
> ** Changed in: alsa-driver (Ubuntu)
> Status: New => Incomplete
>
> --
> sound doesn't work since karmic update
> https://bugs.launchpad.net/bugs/481058
> You received this bug notification because you are a direct subscriber
> of the bug.
>
> Status in “alsa-driver” package in Ubuntu: Incomplete
>
> Bug description:
> Toshiba laptop with:
>
> Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6
> Family) AC'97 Audio Controller (rev 04)
>
> lsb_release -rd
> Description: Ubuntu 9.10
> Release: 9.10
>
> Trying to resolve via gnome-volume-control but without success.
>
> My win XP on the same PC is working OK with sound...
>
> ProblemType: Bug
> Architecture: i386
> AudioDevicesInUse:
> USER PID ACCESS COMMAND
> /dev/snd/controlC0: richard 1894 F.... pulseaudio
> /dev/snd/pcmC0D0p: richard 1894 F...m pulseaudio
> Card0.Amixer.info:
> Card hw:0 'ICH6'/'Intel ICH6 with AD1981B at irq 10'
> Mixer name : 'Analog Devices AD1981B'
> Components : 'AC97a:41445374'
> Controls : 28
> Simple ctrls : 20
> Date: Wed Nov 11 19:43:07 2009
> DistroRelease: Ubuntu 9.10
> NonfreeKernelModules: nvidia
> Package: alsa-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu5
> PackageArchitecture: all
> ProcEnviron:
> PATH=(custom, no user)
> LANG=en_CA.UTF-8
> SHELL=/bin/bash
> ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-14.48-generic
> SourcePackage: alsa-driver
> Uname: Linux 2.6.31-14-generic i686
>

--
Richard Gagné
Téléphone: (418) 822-2335
Courriel: <email address hidden>

Revision history for this message
WeatherGod (ben-v-root) wrote : Re: sound doesn't work since karmic update

Richard, could you please upload the output of running the amixer command?

Revision history for this message
Richard Gagne (gagne-richard) wrote : Re: [Bug 481058] Re: sound doesn't work since karmic update
Download full text (5.9 KiB)

Here it is(thank you for your help):

Simple mixer control 'Master',0
  Capabilities: pvolume pswitch
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Mono:
  Front Left: Playback 31 [100%] [0.00dB] [on]
  Front Right: Playback 31 [100%] [0.00dB] [on]
Simple mixer control 'Master Mono',0
  Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Limits: Playback 0 - 31
  Mono: Playback 0 [0%] [-46.50dB] [off]
Simple mixer control 'Headphone',0
  Capabilities: pvolume pswitch
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Mono:
  Front Left: Playback 31 [100%] [0.00dB] [on]
  Front Right: Playback 31 [100%] [0.00dB] [on]
Simple mixer control 'Headphone Jack Sense',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'PCM',0
  Capabilities: pvolume pswitch
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Mono:
  Front Left: Playback 31 [100%] [12.00dB] [on]
  Front Right: Playback 31 [100%] [12.00dB] [on]
Simple mixer control 'Line',0
  Capabilities: pvolume pswitch cswitch cswitch-exclusive
  Capture exclusive group: 0
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Front Left: Playback 31 [100%] [12.00dB] [on] Capture [off]
  Front Right: Playback 31 [100%] [12.00dB] [on] Capture [off]
Simple mixer control 'Line Jack Sense',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'CD',0
  Capabilities: pvolume pswitch cswitch cswitch-exclusive
  Capture exclusive group: 0
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Front Left: Playback 31 [100%] [12.00dB] [on] Capture [off]
  Front Right: Playback 31 [100%] [12.00dB] [on] Capture [off]
Simple mixer control 'Mic',0
  Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined cswitch
cswitch-exclusive
  Capture exclusive group: 0
  Playback channels: Mono
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Mono: Playback 31 [100%] [12.00dB] [on]
  Front Left: Capture [on]
  Front Right: Capture [on]
Simple mixer control 'Mic Boost (+20dB)',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'Mic Select',0
  Capabilities: enum
  Items: 'Mic1' 'Mic2'
  Item0: 'Mic1'
Simple mixer control 'Video',0
  Capabilities: cswitch cswitch-exclusive
  Capture exclusive group: 0
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Front Left: Capture [off]
  Front Right: Capture [off]
Simple mixer control 'Phone',0
  Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined cswitch
cswitch-exclusive
  Capture exclusive group: 0
  Playback channels: Mono
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Mono: Playback 31 [100%] [12.00dB] [on]
  Front Left: Capture [off]
  Front Right: Capture [off]
Simple mixer control 'Aux',0
  Capabilities: pvolume pswitch cswitch cswitch-exclusive
  Capture exclusive group: 0
  Playback channels: Front Left - Front Righ...

Read more...

Revision history for this message
Daniel T Chen (crimsun) wrote : Re: sound doesn't work since karmic update

From your BootDmesg.txt:

[ 18.460034] AC'97 1 does not respond - RESET
[ 18.460239] AC'97 1 access is not valid [0xffffffff], removing mixer.
[ 18.460245] Unable to initialize codec #1

Please try disabling PA autospawn (as documented at https://wiki.ubuntu.com/PulseAudio/Log), doing sudo alsa force-reload, then reenabling PA autospawn.

Revision history for this message
Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Also, note that on some AC'97 systems, you need an inv_eapd quirk. Please verify by muting the following mixer controls (using alsamixer in a Terminal):

Simple mixer control 'Headphone Jack Sense',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Simple mixer control 'Line Jack Sense',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Simple mixer control 'External Amplifier',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Revision history for this message
Richard Gagne (gagne-richard) wrote : Re: [Bug 481058] Re: sound doesn't work since karmic update

Ok, if i have understand, what i have to do is:

as non-root user:
echo autospawn = no >> ~/.pulse/client.conf
killall pulseaudio
pulseaudio -vvvv
ctrl+c

amixer -c 0 -- sget "Headphone Jack Sense"
Simple mixer control 'Headphone Jack Sense',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [off]

amixer -c 0 -- sget "Line Jack Sense"
Simple mixer control 'Line Jack Sense',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [off]

amixer -c 0 -- sget "External Amplifier"
Simple mixer control 'External Amplifier',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]

sudo alsa force-reload

is it the good sequence ?

On Mon, Nov 16, 2009 at 8:08 PM, Daniel T Chen <email address hidden>wrote:

> Also, note that on some AC'97 systems, you need an inv_eapd quirk.
> Please verify by muting the following mixer controls (using alsamixer in
> a Terminal):
>
> Simple mixer control 'Headphone Jack Sense',0
> Capabilities: pswitch pswitch-joined
> Playback channels: Mono
> Mono: Playback [on]
> ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
>
>
> Simple mixer control 'Line Jack Sense',0
> Capabilities: pswitch pswitch-joined
> Playback channels: Mono
> Mono: Playback [on]
> ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
>
>
> Simple mixer control 'External Amplifier',0
> Capabilities: pswitch pswitch-joined
> Playback channels: Mono
> Mono: Playback [on]
> ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
>
> --
> sound doesn't work since karmic update
> https://bugs.launchpad.net/bugs/481058
> You received this bug notification because you are a direct subscriber
> of the bug.
>
> Status in “alsa-driver” package in Ubuntu: Incomplete
>
> Bug description:
> Toshiba laptop with:
>
> Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6
> Family) AC'97 Audio Controller (rev 04)
>
> lsb_release -rd
> Description: Ubuntu 9.10
> Release: 9.10
>
> Trying to resolve via gnome-volume-control but without success.
>
> My win XP on the same PC is working OK with sound...
>
> ProblemType: Bug
> Architecture: i386
> AudioDevicesInUse:
> USER PID ACCESS COMMAND
> /dev/snd/controlC0: richard 1894 F.... pulseaudio
> /dev/snd/pcmC0D0p: richard 1894 F...m pulseaudio
> Card0.Amixer.info:
> Card hw:0 'ICH6'/'Intel ICH6 with AD1981B at irq 10'
> Mixer name : 'Analog Devices AD1981B'
> Components : 'AC97a:41445374'
> Controls : 28
> Simple ctrls : 20
> Date: Wed Nov 11 19:43:07 2009
> DistroRelease: Ubuntu 9.10
> NonfreeKernelModules: nvidia
> Package: alsa-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu5
> PackageArchitecture: all
> ProcEnviron:
> PATH=(custom, no user)
> LANG=en_CA.UTF-8
> SHELL=/bin/bash
> ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-14.48-generic
> SourcePackage: alsa-driver
> Uname: Linux 2.6.31-14-generic i686
>

--
Richard Gagné
Téléphone: (418) 822-2335
Courriel: <email address hidden>

Revision history for this message
Daniel T Chen (crimsun) wrote :

You do not need to start PA after disabling autospawn, and essentially yes,
you need to check the mixer settings after reloading the sound driver.

On Nov 17, 2009 3:50 PM, "Richard Gagne" <email address hidden> wrote:

Ok, if i have understand, what i have to do is:

as non-root user:
echo autospawn = no >> ~/.pulse/client.conf
killall pulseaudio
pulseaudio -vvvv
ctrl+c

amixer -c 0 -- sget "Headphone Jack Sense"

Simple mixer control 'Headphone Jack Sense',0 Capabilities: pswitch
pswitch-joined Playback chan...
 Mono: Playback [off]

amixer -c 0 -- sget "Line Jack Sense"

Simple mixer control 'Line Jack Sense',0 Capabilities: pswitch
pswitch-joined Playback channels:...
 Mono: Playback [off]

amixer -c 0 -- sget "External Amplifier"

Simple mixer control 'External Amplifier',0 Capabilities: pswitch
pswitch-joined Playback channe...
sudo alsa force-reload

is it the good sequence ?

On Mon, Nov 16, 2009 at 8:08 PM, Daniel T Chen
<email address hidden>wrote:

> Also, note that on some AC'97 systems, you need an inv_eapd quirk. >
Please verify by muting the ...

> You received this bug notification because you are a direct subscriber >
of the bug. >

> Status in “alsa-driver” package in Ubuntu: Incomplete > > Bug description:
> Toshiba laptop with: ...

-- Richard Gagné Téléphone: (418) 822-2335 Courriel: <email address hidden>--

sound doesn't work since karmic update
https://bugs.launchpad.net/bugs/481058 You received this bug ...

Revision history for this message
Richard Gagne (gagne-richard) wrote :
Download full text (3.3 KiB)

OK, that's mean the debugging of sound is only made by disabling autospawn
then re-enabling autospawn
and properly set alsamixer options ?

Sorry for the questions, but i'd like to know what exactly is the permanent
change just for my documentation
of the problem in case of re-occurence.

One again thank you.

On Tue, Nov 17, 2009 at 4:19 PM, Daniel T Chen <email address hidden>wrote:

> You do not need to start PA after disabling autospawn, and essentially yes,
> you need to check the mixer settings after reloading the sound driver.
>
> On Nov 17, 2009 3:50 PM, "Richard Gagne" <email address hidden>
> wrote:
>
> Ok, if i have understand, what i have to do is:
>
> as non-root user:
> echo autospawn = no >> ~/.pulse/client.conf
> killall pulseaudio
> pulseaudio -vvvv
> ctrl+c
>
> amixer -c 0 -- sget "Headphone Jack Sense"
>
> Simple mixer control 'Headphone Jack Sense',0 Capabilities: pswitch
> pswitch-joined Playback chan...
> Mono: Playback [off]
>
> amixer -c 0 -- sget "Line Jack Sense"
>
> Simple mixer control 'Line Jack Sense',0 Capabilities: pswitch
> pswitch-joined Playback channels:...
> Mono: Playback [off]
>
> amixer -c 0 -- sget "External Amplifier"
>
> Simple mixer control 'External Amplifier',0 Capabilities: pswitch
> pswitch-joined Playback channe...
> sudo alsa force-reload
>
> is it the good sequence ?
>
> On Mon, Nov 16, 2009 at 8:08 PM, Daniel T Chen
> <email address hidden>wrote:
>
> > Also, note that on some AC'97 systems, you need an inv_eapd quirk. >
> Please verify by muting the ...
>
> > You received this bug notification because you are a direct subscriber >
> of the bug. >
>
> > Status in “alsa-driver” package in Ubuntu: Incomplete > > Bug
> description:
> > Toshiba laptop with: ...
>
> -- Richard Gagné Téléphone: (418) 822-2335 Courriel:
> <email address hidden>--
>
> sound doesn't work since karmic update
> https://bugs.launchpad.net/bugs/481058 You received this bug ...
>
> --
> sound doesn't work since karmic update
> https://bugs.launchpad.net/bugs/481058
> You received this bug notification because you are a direct subscriber
> of the bug.
>
> Status in “alsa-driver” package in Ubuntu: Incomplete
>
> Bug description:
> Toshiba laptop with:
>
> Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6
> Family) AC'97 Audio Controller (rev 04)
>
> lsb_release -rd
> Description: Ubuntu 9.10
> Release: 9.10
>
> Trying to resolve via gnome-volume-control but without success.
>
> My win XP on the same PC is working OK with sound...
>
> ProblemType: Bug
> Architecture: i386
> AudioDevicesInUse:
> USER PID ACCESS COMMAND
> /dev/snd/controlC0: richard 1894 F.... pulseaudio
> /dev/snd/pcmC0D0p: richard 1894 F...m pulseaudio
> Card0.Amixer.info:
> Card hw:0 'ICH6'/'Intel ICH6 with AD1981B at irq 10'
> Mixer name : 'Analog Devices AD1981B'
> Components : 'AC97a:41445374'
> Controls : 28
> Simple ctrls : 20
> Date: Wed Nov 11 19:43:07 2009
> DistroRelease: Ubuntu 9.10
> NonfreeKernelModules: nvidia
> Package: alsa-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu5
> PackageArchitecture: all
> ProcEnviron:
> PATH=(custom, no user)
> LANG=en_CA.UTF-8
> SHELL=/bin/bash
> Proc...

Read more...

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
Revision history for this message
Daniel T Chen (crimsun) wrote : Re: sound doesn't work since karmic update

It's probably much easier to just make sure both Headphone Jack Sense and Line Jack Sense are *muted*. If that makes playback audible, I'll fix up a patch.

Daniel T Chen (crimsun)
summary: - sound doesn't work since karmic update
+ 0x1179ff10 needs ac97 jack sense blacklist entry
Daniel T Chen (crimsun)
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Confirmed → Triaged
assignee: nobody → Daniel T Chen (crimsun)
Brad Figg (brad-figg)
tags: added: karmic
Andy Whitcroft (apw)
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Triaged → Fix Committed
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers