no audio VT1708/A (VIA High Definition Audio Controller)

Bug #476890 reported by Ibanez89 on 2009-11-06
40
This bug affects 7 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

***********************************
description: Motherboard
       product: P4VM900-SATA2
***********************************

********************************************
 *-multimedia
          description: Audio device
          product: VT1708/A [Azalia HDAC] (VIA High Definition Audio Controller)
          vendor: VIA Technologies, Inc.
          physical id: 1
          bus info: pci@0000:80:01.0
          version: 10
          width: 64 bits
          clock: 33MHz
          capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list
          configuration: driver=HDA Intel latency=0
          resources: irq:17 memory:febfc000-febfffff
***************************************************

***************************************************
lsmod|grep snd
snd_hda_codec_realtek 203328 1
snd_hda_intel 26920 0
snd_hda_codec 75708 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
snd_hwdep 7200 1 snd_hda_codec
snd_pcm_oss 37920 0
snd_mixer_oss 16028 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 75296 4 snd_hda_intel,snd_hda_codec,saa7134_alsa,snd_pcm_oss
snd_seq_dummy 2656 0
snd_seq_oss 28576 0
snd_seq_midi 6432 0
snd_rawmidi 22208 1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event 6940 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq 50224 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 22276 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 6920 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd 59204 13 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,saa7134_alsa,snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore 7264 1 snd
snd_page_alloc 9156 2 snd_hda_intel,snd_pcm
***************************************************

ProblemType: Bug
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: VT82xx [HDA VIA VT82xx], device 0: ALC660-VD Analog [ALC660-VD Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
Architecture: i386
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: VT82xx [HDA VIA VT82xx], device 0: ALC660-VD Analog [ALC660-VD Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/dsp', '/dev/snd/pcmC0D0p', '/dev/snd/by-path', '/dev/snd/controlC0', '/dev/snd/pcmC0D0c', '/dev/snd/hwC0D0', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/timer', '/dev/sequencer', '/dev/sequencer2'] failed with exit code 1:
Card0.Amixer.info:
 Error: command ['amixer', '-c', '0', 'info'] failed with exit code 1: amixer: Mixer load hw:0 error: Invalid argument
 Card hw:0 'VT82xx'/'HDA VIA VT82xx at 0xfebfc000 irq 17'
   Mixer name : 'Realtek ALC660-VD'
   Components : 'HDA:10ec0660,18490660,00100001'
   Controls : 19
Card0.Amixer.values: Error: command ['amixer', '-c', '0'] failed with exit code 1: amixer: Mixer hw:0 load error: Invalid argument
CheckboxCommand: alsa_record_playback
CheckboxDescription:
 Open the volume control application by right-clicking on the speaker icon in the panel and selecting "Sound Preferences". Select the "Input" tab and choose any alternate (non-default) device(s). Select the "Output" tab and choose any alternate (non-default) device(s). When you are done, click the Test button, then speak into the microphone. After a few seconds, your speech will be played back to you.

 La propria voce è stata riprodotta?
CheckboxTest: alsa_record_playback_alternates
Date: Fri Nov 6 21:39:22 2009
DistroRelease: Ubuntu 9.10
Package: alsa-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu5
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 SHELL=/bin/bash
 LANG=it_IT.UTF-8
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-14.48-generic
SourcePackage: alsa-driver
Tags: checkbox-bug
Uname: Linux 2.6.31-14-generic i686
XsessionErrors:
 (gnome-settings-daemon:2749): GLib-CRITICAL **: g_propagate_error: assertion `src != NULL' failed
 (nautilus:2771): Eel-CRITICAL **: eel_preferences_get_boolean: assertion `preferences_is_initialized ()' failed
 (polkit-gnome-authentication-agent-1:2779): GLib-CRITICAL **: g_once_init_leave: assertion `initialization_value != 0' failed

Ibanez89 (luciano.faretra) wrote :

Please install linux-backports-modules-alsa-karmic-generic and reboot.

On Nov 6, 2009 3:56 PM, "Ibanez89" <email address hidden> wrote:

** Attachment added: "AlsaDevices.txt"
  http://launchpadlibrarian.net/35268360/AlsaDevices.txt

** Attachment added: "BootDmesg.txt"
  http://launchpadlibrarian.net/35268365/BootDmesg.txt

** Attachment added: "Card0.Codecs.codec.0.txt"
  http://launchpadlibrarian.net/35268374/Card0.Codecs.codec.0.txt

** Attachment added: "CurrentDmesg.txt"
  http://launchpadlibrarian.net/35268376/CurrentDmesg.txt

** Attachment added: "Dependencies.txt"
  http://launchpadlibrarian.net/35268377/Dependencies.txt

** Attachment added: "PciMultimedia.txt"
  http://launchpadlibrarian.net/35268379/PciMultimedia.txt

-- no audio VT1708/A (VIA High Definition Audio Controller)
https://bugs.launchpad.net/bugs/476890...

adampaetznick (adampaetznick) wrote :

Have the same problem, as well. I installed linux-backports-modules-alsa-karmic-generic to no avail. Still have no sound.

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

@adampaetznick It's impossible to diagnose your issue without
additional information. Please file a separate bug using ubuntu-bug
alsa-base

Brian Smith (bri-c-smith) wrote :

Strangely enough, Last.fm player recognizes the hardware and will play directly to it (I hear music out of the speakers).
Also when I plug in my logitech usb speakers they also work (show up in the selection box for hardware in alsa as well).

Brian Smith (bri-c-smith) wrote :

ok I figured it out, make sure that you do not select the modem driver in the hardware driver updater. I unchecked and now it works!

Leo (leorolla) wrote :

I have the same problem.

But I used to have sound out-of-the box.

Attachements and details at:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+bug/530030

AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: VT82xx [HDA VIA VT82xx], device 0: ALC260 Analog [ALC260 Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
Architecture: i386
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: VT82xx [HDA VIA VT82xx], device 0: ALC260 Analog [ALC260 Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/dsp', '/dev/snd/by-path', '/dev/snd/controlC0', '/dev/snd/pcmC0D0p', '/dev/snd/pcmC0D0c', '/dev/snd/hwC0D0', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/timer', '/dev/sequencer', '/dev/sequencer2'] failed with exit code 1:
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'VT82xx'/'HDA VIA VT82xx at 0xcb000000 irq 17'
   Mixer name : 'Realtek ALC260'
   Components : 'HDA:10ec0260,10710205,00100400'
   Controls : 13
   Simple ctrls : 7
CurrentDmesg:
 [ 19.734331] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
 [ 23.760027] eth0: no IPv6 routers present
DistroRelease: Ubuntu 9.10
InstallationMedia: Ubuntu 9.10 "Karmic Koala" - Release i386 (20091028.5)
Package: alsa-driver (not installed)
ProcEnviron:
 SHELL=/bin/bash
 LANG=en_US.UTF-8
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-19.56-generic
Uname: Linux 2.6.31-19-generic i686
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare

Leo (leorolla) wrote : BootDmesg.txt
tags: added: apport-collected
Leo (leorolla) wrote :

I had my problem fixed. It was actually my mistake.

Could you post the output of "amixer"?

Leo (leorolla) wrote :

Brian Smith, can you play with alsaplayer?

Leo (leorolla) on 2010-03-15
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Invalid
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Invalid → Confirmed
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers