Soundblaster X-Fi XtremeGamer no mic

Bug #465812 reported by Garyu on 2009-10-30
54
This bug affects 10 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

To begin with I only had stereo output. When using alsamixer to change volumes, I can get 5.1 sound output. But no matter what I try, it doesn't seem possible to get my mic recording anything. Other than the mic, everything seems to be working now. In Windows 7 - everything is working great, checked and double-checked.

lsb_release -rd
Description: Ubuntu 9.10
Release: 9.10

uname -a
Linux RedStorm 2.6.31-14-generic #48-Ubuntu SMP Fri Oct 16 14:05:01 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux

lspci -s 01:07 -vv
01:07.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB X-Fi
 Subsystem: Creative Labs Device 0031
 Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx-
 Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
 Latency: 64 (1000ns min, 1250ns max), Cache Line Size: 64 bytes
 Interrupt: pin A routed to IRQ 16
 Region 0: I/O ports at dc00 [size=32]
 Region 1: Memory at f7e00000 (64-bit, non-prefetchable) [size=2M]
 Region 3: Memory at f0000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64M]
 Capabilities: <access denied>
 Kernel driver in use: SB-XFi
 Kernel modules: snd-ctxfi

dmesg only has about a billion of these:
[20225.297369] input input3: event field not found
[20225.297377] input input3: event field not found

ProblemType: Bug
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: XFi [Creative X-Fi], device 0: ctxfi [Front/WaveIn]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: dan-erik 22763 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'XFi'/'Creative X-Fi 20K1 SB073x'
   Mixer name : '20K1'
   Components : ''
   Controls : 29
   Simple ctrls : 10
CheckboxCommand: alsa_record_playback
CheckboxDescription:
 Open the volume control application by right-clicking on the speaker icon in the panel and selecting "Sound Preferences". Select the "Input" tab and choose any alternate (non-default) device(s). Select the "Output" tab and choose any alternate (non-default) device(s). When you are done, click the Test button, then speak into the microphone. After a few seconds, your speech will be played back to you.

 Did you hear your speech played back?
CheckboxTest: alsa_record_playback_alternates
Date: Sat Oct 31 00:36:01 2009
DistroRelease: Ubuntu 9.10
InstallationMedia: Ubuntu 9.10 "Karmic Koala" - Release amd64 (20091027)
NonfreeKernelModules: nvidia
Package: alsa-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu5
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 SHELL=/bin/bash
 LANG=en_US.UTF-8
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-14.48-generic
SourcePackage: alsa-driver
Tags: checkbox-bug
Uname: Linux 2.6.31-14-generic x86_64
XsessionErrors:
 (gnome-settings-daemon:22777): GLib-CRITICAL **: g_propagate_error: assertion `src != NULL' failed
 (gnome-settings-daemon:22777): GLib-CRITICAL **: g_propagate_error: assertion `src != NULL' failed
 (nautilus:22889): Eel-CRITICAL **: eel_preferences_get_boolean: assertion `preferences_is_initialized ()' failed
 (polkit-gnome-authentication-agent-1:22903): GLib-CRITICAL **: g_once_init_leave: assertion `initialization_value != 0' failed
 (yelp:30872): Yelp-WARNING **: Failed to load config file: No such file or directory

Garyu (launchpad-dan-erik) wrote :
Brad Figg (brad-figg) wrote :

Hi Garyu,

Please, if you are still having issues, test with the latest development release of Ubuntu. ISO CD images are available from http://cdimage.ubuntu.com/releases/ .

If it remains an issue, could you run the following command from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal). It will automatically gather and attach updated debug information to this report.

apport-collect -p alsa-base 465812

Also, if you could test the latest upstream kernel available that would be great. It will allow additional upstream developers to examine the issue. Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds .

Once you've tested the upstream kernel, please remove the 'needs-upstream-testing' tag. This can be done by clicking on the yellow pencil icon next to the tag located at the bottom of the bug description and deleting the 'needs-upstream-testing' text.

Please let us know your results.

    [This is an automated message. Apologies if it has reached you inappropriately; please just reply to this message indicating so.]

tags: added: kj-triage needs-required-logs needs-test-current-image no-sound-mic
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Brad Figg (brad-figg) on 2010-03-31
tags: added: karmic
nickstu (nickstu-hotmail) wrote :

I have the same issue with the same soundcard on lucid 64
I ran apport-collect -p alsa-base 465812
Kernel 2.6.32-22-generic

tags: added: apport-collected

AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.21.
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: XFi [Creative X-Fi], device 0: ctxfi [Front/WaveIn]
   Subdevices: 0/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: nickstu 1340 F.... pulseaudio
 /dev/snd/pcmC0D0c: nickstu 1340 F...m pulseaudio
 /dev/snd/pcmC0D0p: nickstu 1340 F...m pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'XFi'/'Creative X-Fi 20K1 Unknown'
   Mixer name : '20K1'
   Components : ''
   Controls : 30
   Simple ctrls : 11
DistroRelease: Ubuntu 10.04
InstallationMedia: Ubuntu 10.04 LTS "Lucid Lynx" - Release amd64 (20100429)
NonfreeKernelModules: nvidia
Package: alsa-base 1.0.22.1+dfsg-0ubuntu3
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-22.33-generic 2.6.32.11+drm33.2
Tags: lucid
Uname: Linux 2.6.32-22-generic x86_64
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 02/05/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: P1.30
dmi.board.name: K10N78
dmi.board.vendor: ASRock
dmi.chassis.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: To Be Filled By O.E.M.
dmi.chassis.version: To Be Filled By O.E.M.
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrP1.30:bd02/05/2009:svnToBeFilledByO.E.M.:pnToBeFilledByO.E.M.:pvrToBeFilledByO.E.M.:rvnASRock:rnK10N78:rvr:cvnToBeFilledByO.E.M.:ct3:cvrToBeFilledByO.E.M.:
dmi.product.name: To Be Filled By O.E.M.
dmi.product.version: To Be Filled By O.E.M.
dmi.sys.vendor: To Be Filled By O.E.M.

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Brian Shaw (perturbedpenguin) wrote :

Same problem here, I cannot do any testing on it currently though as I took the soundcard out temporarily so I can use the internal sound and at least use Skype. I'm on Lucid with Kernel 2.6.32-22-generic, this was also an issue in Karmic if that matters.

volov (volov2004) wrote :

I have the same problem : can hear but no mic. I can help if feedbacks needed.

lsb_release -rd
Description: Linux Mint 9 Isadora
Release: 9
(it's based on Ubuntu Lucid 10.04)

uname -a
Linux DEVA 2.6.32-22-generic #36-Ubuntu SMP Thu Jun 3 22:02:19 UTC 2010 i686 GNU/Linux

lspci -s 05:01 -vv
05:01.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB X-Fi
 Subsystem: Creative Labs Device 0031
 Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
 Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
 Latency: 64 (1000ns min, 1250ns max), Cache Line Size: 32 bytes
 Interrupt: pin A routed to IRQ 22
 Region 0: I/O ports at ec00 [size=32]
 Region 1: Memory at fbe00000 (64-bit, non-prefetchable) [size=2M]
 Region 3: Memory at f4000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64M]
 Capabilities: <access denied>
 Kernel driver in use: SB-XFi
 Kernel modules: snd-ctxfi

dmesg | grep -i "XFI"
[ 93.929571] SB-XFi 0000:05:01.0: PCI INT A -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 22

alsa-info results :
http://www.alsa-project.org/db/?f=d27e7bf509a93c949ca14069f40727c9f8e06ddb

regards,

volov

AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: XFi [Creative X-Fi], device 0: ctxfi [Front/WaveIn]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: wouterd 1818 F.... pulseaudio
 /dev/snd/seq: timidity 1638 F.... timidity
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'XFi'/'Creative X-Fi 20K1 SB073x'
   Mixer name : '20K1'
   Components : ''
   Controls : 29
   Simple ctrls : 10
DistroRelease: Ubuntu 10.10
EcryptfsInUse: Yes
NonfreeKernelModules: nvidia
Package: alsa-base 1.0.23+dfsg-1ubuntu4
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.utf8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-22.35-generic 2.6.35.4
Tags: maverick
Uname: Linux 2.6.35-22-generic x86_64
UserGroups:

dmi.bios.date: 03/09/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 2104
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: P5B
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: Rev 1.xx
dmi.chassis.asset.tag: Asset-1234567890
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacture
dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr2104:bd03/09/2009:svnSystemmanufacturer:pnSystemProductName:pvrSystemVersion:rvnASUSTeKComputerINC.:rnP5B:rvrRev1.xx:cvnChassisManufacture:ct3:cvrChassisVersion:
dmi.product.name: System Product Name
dmi.product.version: System Version
dmi.sys.vendor: System manufacturer

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
whoop (whoopwhoop) wrote :

It just came to my attention that the mic starts working after you come back from Suspend. It breaks again after a warm or cold (re)boot.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=10135898#post10135898

This should be useful information?

Jarno Suni (jarnos) wrote :

Does this help with a currently supported releases of ubuntu? http://fixedproblem.blogspot.fi/2012/03/creative-x-fi-xtrememusic-ubuntu-1110.html
By the way as far as I know, lubuntu comes without pulseaudio, so might be good to test by it just for alsa bugs.

To post a comment you must log in.