AC 97 mixer create error and remove on boot

Bug #439156 reported by vadimo on 2009-09-30
34
This bug affects 7 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

On booting Karmic Koala/Xubuntu is AC 97 driver removing and sound not working
---
Hewlett-Packard: HP Omnibook vt6200

release:
Ubuntu karmic (development branch) 9.10

uname -a:
2.6.31-11-generic #36-Ubuntu SMP Fri Sep 25 06:37:51 UTC 2009 i686 GNU/Linux

dmesg:
AC'97 1 does not respond - RESET
AC'97 1 access is not valid [0xffffffff], removing mixer.
ali mixer 1 creating error.

lspci:
ALi Corporation M5451 PCI AC-Link Controller Audio Device (rev 02)

ProblemType: Bug
Architecture: i386
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: A5451 [ALI 5451], device 0: ALI 5451 [ALI 5451]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: michal 1337 F.... xfce4-mixer-plu
                      michal 1360 F.... xfce4-volumed
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'A5451'/'ALI 5451 at 0x1000, irq 11'
   Mixer name : 'Realtek ALC200,200P rev 0'
   Components : 'AC97a:414c4710'
   Controls : 37
   Simple ctrls : 23
CheckboxCommand: alsa_record_playback
CheckboxData: AC 97 creating error on system boot
CheckboxTest: alsa_record_playback_alternates
Date: Wed Sep 30 07:13:16 2009
DistroRelease: Ubuntu 9.10
Package: alsa-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu4
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 SHELL=/bin/bash
 LANG=sk_SK.UTF-8
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-11.36-generic
SourcePackage: alsa-driver
Tags: checkbox-bug
Uname: Linux 2.6.31-11-generic i686

vadimo (michalgejdos-azet) wrote :
summary: - AC 97 create error and remove on boot
+ AC 97 mixer create error and remove on boot
vadimo (michalgejdos-azet) wrote :

SOUND WORKING, ONLY MIXER DONT WORK.

vadimo (michalgejdos-azet) wrote :

With kernel 2.26.31-13 is problem <b>solved</b> an mixer work.

sebz (sebz71) wrote :

lspci :
ALi Corporation M5451 PCI AC-Link Controller Audio Device (rev 02)

For me, sound working but always :

AC'97 1 access is not valid [0xffffffff], removing mixer.
ali mixer 1 creating error.

sebz (sebz71) wrote :

I forgot to mention my Kernel is 2.6.31-14-generic.

Problem on Compaq Evo N1015v

@sebz You should file a separate bug using ubuntu-bug alsa-base

On Oct 26, 2009 2:31 PM, "sebz" <email address hidden> wrote:

I forgot to mention my Kernel is 2.6.31-14-generic.

Problem on Compaq Evo N1015v

-- AC 97 mixer create error and remove on boot
https://bugs.launchpad.net/bugs/439156 You received...

Mr KhaliD (ms-khalid) wrote :

me too has the same problem whin booting ubuntu 9.10, befor ubuntu 9.04 start with no problem but now with 9.10 has the problem.

her is syslog data:
Nov 4 11:53:42 localhost kernel: [ 50.860032] intel8x0: clocking to 48000
Nov 4 11:53:43 localhost kernel: [ 51.144004] ac97 serial bus busy
Nov 4 11:53:43 localhost kernel: [ 51.168250] ac97 serial bus busy
....
...
...
....
Nov 4 11:53:44 localhost kernel: [ 52.148501] ac97 serial bus busy
Nov 4 11:53:44 localhost kernel: [ 52.168013] ac97 serial bus busy
Nov 4 11:53:44 localhost kernel: [ 52.196010] ac97 serial bus busy
Nov 4 11:53:44 localhost kernel: [ 52.220119] ac97 serial bus busy
Nov 4 11:53:44 localhost kernel: [ 52.234124] ac97 serial bus busy
Nov 4 11:53:44 localhost kernel: [ 52.248124] ac97 serial bus busy
Nov 4 11:53:44 localhost kernel: [ 52.264015] ac97 serial bus busy
Nov 4 11:53:44 localhost kernel: [ 52.280900] AC'97 0 does not respond - RESET
Nov 4 11:53:44 localhost kernel: [ 52.284014] ac97 serial bus busy
Nov 4 11:53:44 localhost kernel: [ 52.308976] ac97 serial bus busy
Nov 4 11:53:44 localhost kernel: [ 52.308981] AC'97 0 access is not valid [0xffffffff], removing mixer.
Nov 4 11:53:44 localhost kernel: [ 52.313280] Maestro3 0000:02:0a.0: PCI INT A disabled
Nov 4 11:53:44 localhost kernel: [ 52.313312] Maestro3: probe of 0000:02:0a.0 failed with error -5

i use kernel version 2.6.31-14-386

Brad Figg (brad-figg) wrote :

Please, if you are still having issues, test with the latest development release of Ubuntu. ISO CD images are available from http://cdimage.ubuntu.com/releases/ .

If it remains an issue, could you run the following command from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal). It will automatically gather and attach updated debug information to this report.

apport-collect -p alsa-base 439156

Also, if you could test the latest upstream kernel available that would be great. It will allow additional upstream developers to examine the issue. Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds .

Once you've tested the upstream kernel, please remove the 'needs-upstream-testing' tag. This can be done by clicking on the yellow pencil icon next to the tag located at the bottom of the bug description and deleting the 'needs-upstream-testing' text.

Please let us know your results.

tags: added: karmic no-sound-system
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Incomplete

AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.22.1.
Architecture: i386
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: A5451 [ALI 5451], device 0: ALI 5451 [ALI 5451]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: sb 1710 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'A5451'/'ALI 5451 at 0x8400, irq 5'
   Mixer name : 'Analog Devices AD1886A'
   Components : 'AC97a:41445363'
   Controls : 38
   Simple ctrls : 24
DistroRelease: Ubuntu 10.04
InstallationMedia: Ubuntu 10.04 "Lucid Lynx" - Alpha i386 (20100322)
Package: alsa-base 1.0.22.1+dfsg-0ubuntu3
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 LANG=fr_FR.utf8
 SHELL=/bin/bash
Tags: lucid
Uname: Linux 2.6.34-999-generic i686
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare

tags: added: apport-collected

apport information

apport information

sebz (sebz71) wrote : BootDmesg.txt

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Brad Figg (brad-figg) wrote :

This bug report was marked as Incomplete and has not had any updated comments for quite some time. As a result this bug is being closed. Please reopen if this is still an issue in the current Ubuntu release http://www.ubuntu.com/getubuntu/download . Also, please be sure to provide any requested information that may have been missing. To reopen the bug, click on the current status under the Status column and change the status back to "New". Thanks.

[This is an automated message. Apologies if it has reached you inappropriately; please just reply to this message indicating so.]

tags: added: kj-expired
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
Ruslan (b7-10110111) wrote :

Still present on OQO Model 01.

AC'97 1 access is not valid [0xffffffff], removing mixer.
ali mixer 1 creating error.

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Expired → New
Matej Kenda (matejken) wrote :

I am using Compaq Evo N1015v on 10.10.

This issue is still happening.

I found this page, where using additional options is advised:

modprobe snd-index8x0 ac97_quirk=1 xbox=1

http://alsa.opensrc.org/index.php/Intel8x0#Sound_not_working_on_Fujitsu-Siemens_Desktops_with_ICH845

To post a comment you must log in.