PCI/internal sound card not detected. Lenovo X1 Carbon Gen 7 Comet Lake

Bug #1867479 reported by Haydn Jones on 2020-03-15
16
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

It looks like 20.04 is now using sound open firmware (sof), however, sof does not have a driver(?) for Intel Comet Lake processors (which my Lenovo X1 Carbon Gen 7 laptop has). Here is the relevant output of dmesg:
[ 3.272336] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: warning: No matching ASoC machine driver found
[ 3.272343] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if 0x040380
[ 3.272485] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: use msi interrupt mode
[ 3.323370] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[ 3.355159] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: hda codecs found, mask 5
[ 3.355161] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: using HDA machine driver skl_hda_dsp_generic now
[ 3.377802] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: Direct firmware load for intel/sof/sof-cnl.ri failed with error -2
[ 3.377805] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: request firmware intel/sof/sof-cnl.ri failed err: -2
[ 3.377808] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: failed to load DSP firmware -2
[ 3.377809] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: sof_probe_work failed err: -2

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 20.04
Package: alsa-base 1.0.25+dfsg-0ubuntu5
ProcVersionSignature: Ubuntu 5.4.0-14.17-generic 5.4.18
Uname: Linux 5.4.0-14-generic x86_64
ApportVersion: 2.20.11-0ubuntu20
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/timer'] failed with exit code 1:
CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
Date: Sat Mar 14 18:22:42 2020
InstallationDate: Installed on 2020-03-14 (0 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 20.04 LTS "Focal Fossa" - Alpha amd64 (20200309)
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/zsh
SourcePackage: alsa-driver
Symptom: audio
Title: PCI/internal sound card not detected
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 02/25/2020
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: N2QET21W (1.15 )
dmi.board.asset.tag: Not Available
dmi.board.name: 20R1S05A00
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: SDK0J40697 WIN
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: None
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvrN2QET21W(1.15):bd02/25/2020:svnLENOVO:pn20R1S05A00:pvrThinkPadX1Carbon7th:rvnLENOVO:rn20R1S05A00:rvrSDK0J40697WIN:cvnLENOVO:ct10:cvrNone:
dmi.product.family: ThinkPad X1 Carbon 7th
dmi.product.name: 20R1S05A00
dmi.product.sku: LENOVO_MT_20R1_BU_Think_FM_ThinkPad X1 Carbon 7th
dmi.product.version: ThinkPad X1 Carbon 7th
dmi.sys.vendor: LENOVO

Haydn Jones (supahot) wrote :
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Haydn Jones (supahot) wrote :

Solution given in https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+bug/1867474/comments/3 does not resolve issue on my install. I've attached the dmesg

Hui Wang (hui.wang) wrote :

Did you install the linux-firmware from the -proposed? It is also possible the latest linux-firmware is not in the -proposed yet, please wait for a couple of more days.

Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

Thank you for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better. This particular bug has already been reported and is a duplicate of bug 1860697, so it is being marked as such. Please look at the other bug report to see if there is any missing information that you can provide, or to see if there is a workaround for the bug. Additionally, any further discussion regarding the bug should occur in the other report. Feel free to continue to report any other bugs you may find.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers