Built in audio speakers/earphones + microphone + SPDIF not activated.

Bug #1859246 reported by Gunne Steen on 2020-01-10
24
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Only audio through HDMI activated and working.

Ubuntu is 20.04 LTS, but issue with audio is the same independent of Ubuntu release in use.

See created alsa-information script through link:

http://alsa-project.org/db/?f=c5f459dfb6183f1cd98f8a0bfd649a98869f009a

Shorted below:

!Soundcards recognised by ALSA
!!-----------------------------

 0 [PCH ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH
                      HDA Intel PCH at 0x604b100000 irq 145

!!PCI Soundcards installed in the system
!!--------------------------------------

00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Cannon Lake PCH cAVS (rev 10)

!!Loaded sound module options
!!---------------------------

!!Module: snd_hda_intel

!!HDA-Intel Codec information
!!---------------------------
--startcollapse--

Codec: Intel Kabylake HDMI
Address: 2

APLAY

*** List of PLAYBACK Hardware Devices ***
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 10: HDMI 4 [HDMI 4]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Christos Choutouridis (hoo2) wrote :

I don't know if https://askubuntu.com/questions/1213271/microphone-does-not-work-on-new-dell-inspiron-7590/1220414#1220414 is helpful. It is my post on "ask ubuntu" to help others, as I managed to make sound working on my laptop.

Notes
1) Sound is working using sof
2) sof configuration files are not in master branch of github:thesofproject/alsa-ucm-conf
3) 5.3.0-42, breaks sof again.
4) https://github.com/thesofproject/linux/issues/1877 here a discussion is opened for the 5.3.0-42 issues also.

I'm new to all these but if I can help in any way I can try.

Christos Choutouridis (hoo2) wrote :
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.