[Inspiron 5547, Realtek ALC3234, Speaker, Internal] Playback problem

Bug #1802350 reported by Edgard Aspilcueta on 2018-11-08
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
gnome-control-center (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

On a fresh install of ubutu 18.04 all sound work (youtube and system sounds) I connected external hdmi monitor with speakers. I switched audio output to hdmi in settings

Then all audio was channeled to external monitor speakers (youtube and system sounds)

Then I disconnected external monitor and did not touch the audio output

Now only system sounds are working. Youtube in chrome does not work. Audio settings says internal speakers.

Firefox youtube has audio normally

After reboot same issue

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 18.04
Package: alsa-base 1.0.25+dfsg-0ubuntu5
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-38.41-generic 4.15.18
Uname: Linux 4.15.0-38-generic x86_64
ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7.4
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: ed 1412 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC1: ed 1412 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
Date: Thu Nov 8 12:28:37 2018
InstallationDate: Installed on 2018-11-01 (6 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 18.04 LTS "Bionic Beaver" - Release amd64 (20180426)
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: alsa-driver
Symptom: audio
Symptom_AlsaPlaybackTest: ALSA playback test through plughw:PCH successful
Symptom_Card: Built-in Audio - HDA Intel PCH
Symptom_Jack: Speaker, Internal
Symptom_PulsePlaybackTest: PulseAudio playback test successful
Symptom_Type: Only some of outputs are working
Title: [Inspiron 5547, Realtek ALC3234, Speaker, Internal] Playback problem
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 01/24/2018
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: A11
dmi.board.name: 0598GM
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.board.version: A00
dmi.chassis.type: 8
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.chassis.version: A11
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvrA11:bd01/24/2018:svnDellInc.:pnInspiron5547:pvrA11:rvnDellInc.:rn0598GM:rvrA00:cvnDellInc.:ct8:cvrA11:
dmi.product.family: 00
dmi.product.name: Inspiron 5547
dmi.product.version: A11
dmi.sys.vendor: Dell Inc.

Edgard Aspilcueta (edas007) wrote :
Edgard Aspilcueta (edas007) wrote :

On a fresh install of ubutu 18.04 all sound work (youtube and system sounds) I connected external hdmi monitor with speakers. I switched audio output to hdmi in settings

Then all audio was channeled to external monitor speakers (youtube and system sounds)

Then I disconnected external monitor and did not touch the audio output

Now only system sounds are working. Youtube in chrome does not work. Audio settings says internal speakers.

Firefox youtube has audio normally

After reboot same issue

Seems issue is in Chrome.

Edgard Aspilcueta (edas007) wrote :

I also submitted bug in Chrome for ubuntu

This bug is missing log files that will aid in diagnosing the problem. While running an Ubuntu kernel (not a mainline or third-party kernel) please enter the following command in a terminal window:

apport-collect 1802350

and then change the status of the bug to 'Confirmed'.

If, due to the nature of the issue you have encountered, you are unable to run this command, please add a comment stating that fact and change the bug status to 'Confirmed'.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers