[Satellite S55Dt-A, IDT 92HD99BXX, Speaker, ATAPI] No sound at all

Bug #1717160 reported by Sanjay Jagannath on 2017-09-14
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I have added all the relevant outputs below. I am new to Ubuntu so please let me know if you need any more info. I have also checked the levels using alsamixer but had no luck. I have also made sure that nothing is muted. I have also turned auto mute off in the alsamixer.

sanjay@sanjay-laptop:~$ alsactl restore
alsactl: state_lock:125: file /var/lib/alsa/asound.state lock error: File exists
alsactl: load_state:1683: Cannot open /var/lib/alsa/asound.state for reading: File exists
Found hardware: "HDA-Intel" "ATI R6xx HDMI" "HDA:1002aa01,00aa0100,00100300" "0x1002" "0x9902"
Hardware is initialized using a generic method
Found hardware: "HDA-Intel" "IDT 92HD99BXX" "HDA:111d76e5,1179fa95,00100303" "0x1179" "0xfa95"
Hardware is initialized using a generic method
sanjay@sanjay-laptop:~$ pactl list | grep 'Active Port.*output.*'
 Active Port: hdmi-output-0
 Active Port: analog-output-speaker
sanjay@sanjay-laptop:~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 0: 92HD99BXX Analog [92HD99BXX Analog]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
sanjay@sanjay-laptop:~$ cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec
Codec: ATI R6xx HDMI
sanjay@sanjay-laptop:~$ sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base
[sudo] password for sanjay:
sanjay@sanjay-laptop:~$ sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
sanjay@sanjay-laptop:~$ cat /proc/asound/card0/pcm0c/info
cat: /proc/asound/card0/pcm0c/info: No such file or directory
sanjay@sanjay-laptop:~$ cat /proc/asound/card0/codec*
Codec: ATI R6xx HDMI
Address: 0
AFG Function Id: 0x1 (unsol 0)
Vendor Id: 0x1002aa01
Subsystem Id: 0x00aa0100
Revision Id: 0x100300
No Modem Function Group found
Default PCM:
    rates [0x70]: 32000 44100 48000
    bits [0x2]: 16
    formats [0x1]: PCM
Default Amp-In caps: N/A
Default Amp-Out caps: N/A
State of AFG node 0x01:
  Power states: D0 D3 CLKSTOP EPSS
  Power: setting=D0, actual=D0, Clock-stop-OK
GPIO: io=0, o=0, i=0, unsolicited=0, wake=0
Node 0x02 [Audio Output] wcaps 0x221: Stereo Digital Stripe
  Converter: stream=1, channel=0
  Digital: Enabled
  Digital category: 0x0
  IEC Coding Type: 0x0
Node 0x03 [Pin Complex] wcaps 0x400381: Stereo Digital
  Control: name="IEC958 Playback Con Mask", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Pro Mask", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Default", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Switch", index=0, device=0
  Pincap 0x00000094: OUT Detect HDMI
  Pin Default 0x185600f0: [Jack] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Unsolicited: tag=01, enabled=1
  Connection: 1
     0x02
Node 0x04 [Audio Output] wcaps 0x221: Stereo Digital Stripe
  Converter: stream=0, channel=0
  Digital:
  Digital category: 0x0
  IEC Coding Type: 0x0
Node 0x05 [Pin Complex] wcaps 0x400381: Stereo Digital
  Pincap 0x00000094: OUT Detect HDMI
  Pin Default 0x585600f0: [N/A] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Unsolicited: tag=00, enabled=0
  Connection: 1
     0x04
Node 0x06 [Audio Output] wcaps 0x221: Stereo Digital Stripe
  Converter: stream=0, channel=0
  Digital:
  Digital category: 0x0
  IEC Coding Type: 0x0
Node 0x07 [Pin Complex] wcaps 0x400381: Stereo Digital
  Pincap 0x00000094: OUT Detect HDMI
  Pin Default 0x585600f0: [N/A] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Unsolicited: tag=00, enabled=0
  Connection: 1
     0x06
Node 0x08 [Audio Output] wcaps 0x221: Stereo Digital Stripe
  Converter: stream=0, channel=0
  Digital:
  Digital category: 0x0
  IEC Coding Type: 0x0
Node 0x09 [Pin Complex] wcaps 0x400381: Stereo Digital
  Pincap 0x00000094: OUT Detect HDMI
  Pin Default 0x585600f0: [N/A] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Unsolicited: tag=00, enabled=0
  Connection: 1
     0x08
Node 0x0a [Audio Output] wcaps 0x221: Stereo Digital Stripe
  Converter: stream=0, channel=0
  Digital:
  Digital category: 0x0
  IEC Coding Type: 0x0
Node 0x0b [Pin Complex] wcaps 0x400381: Stereo Digital
  Pincap 0x00000094: OUT Detect HDMI
  Pin Default 0x585600f0: [N/A] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Unsolicited: tag=00, enabled=0
  Connection: 1
     0x0a
Node 0x0c [Audio Output] wcaps 0x221: Stereo Digital Stripe
  Converter: stream=0, channel=0
  Digital:
  Digital category: 0x0
  IEC Coding Type: 0x0
Node 0x0d [Pin Complex] wcaps 0x400381: Stereo Digital
  Pincap 0x00000094: OUT Detect HDMI
  Pin Default 0x585600f0: [N/A] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Unsolicited: tag=00, enabled=0
  Connection: 1
     0x0c
sanjay@sanjay-laptop:~$ grep "Codec:" /proc/asound/card*/codec*
/proc/asound/card0/codec#0:Codec: ATI R6xx HDMI
/proc/asound/card1/codec#0:Codec: IDT 92HD99BXX
sanjay@sanjay-laptop:~$ fgrep -ie 'audio' /etc/group
audio:x:29:pulse

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 16.04
Package: alsa-base 1.0.25+dfsg-0ubuntu5
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.10.0-33.37~16.04.1-generic 4.10.17
Uname: Linux 4.10.0-33-generic x86_64
ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.10
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC1: sanjay 1828 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC0: sanjay 1828 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: Unity
Date: Thu Sep 14 16:05:02 2017
InstallationDate: Installed on 2017-09-12 (1 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04.3 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20170801)
PackageArchitecture: all
SourcePackage: alsa-driver
Symptom: audio
Symptom_AlsaPlaybackTest: ALSA playback test through plughw:Generic failed
Symptom_Card: Built-in Audio - HD-Audio Generic
Symptom_DevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC1: sanjay 1828 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC0: sanjay 1828 F.... pulseaudio
Symptom_Jack: Speaker, ATAPI
Symptom_Type: No sound at all
Title: [Satellite S55Dt-A, IDT 92HD99BXX, Speaker, ATAPI] No sound at all
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 01/28/2014
dmi.bios.vendor: Insyde Corp.
dmi.bios.version: 1.40
dmi.board.asset.tag: Base Board Asset Tag
dmi.board.name: VG10AD
dmi.board.vendor: AMD
dmi.board.version: Base Board Version
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: OEM Chassis Manufacturer
dmi.chassis.version: OEM Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnInsydeCorp.:bvr1.40:bd01/28/2014:svnTOSHIBA:pnSatelliteS55Dt-A:pvrPSKKSU-00X009:rvnAMD:rnVG10AD:rvrBaseBoardVersion:cvnOEMChassisManufacturer:ct10:cvrOEMChassisVersion:
dmi.product.name: Satellite S55Dt-A
dmi.product.version: PSKKSU-00X009
dmi.sys.vendor: TOSHIBA

Sanjay Jagannath (sanjaymj) wrote :
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers