no rear sound creative sound blaster Z ssid: 1102:0023

Bug #1599874 reported by Olcay Korkmaz on 2016-07-07
16
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
ALSA driver
Unknown
Unknown
alsa-driver (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

Hi,

it's long standing bug we can't use Z series cards properly on linux
only front panel work
rest of ports are not working

I extracted latest firmware from windows driver but no luck
here are extra details from windows and freebsd drivers both are works fine

freebsd pin configs;
hdaa0: Patched pins configuration:
hdaa0: nid 0x as seq device conn jack loc color misc
hdaa0: 11 410140f0 15 0 Line-out None 1/8 Rear Green 0 DISA
hdaa0: 12 014520f0 15 0 SPDIF-out Jack Optical Rear Grey 0
hdaa0: 13 010170f0 15 0 Line-out Jack 1/8 Rear Yellow 0
hdaa0: 14 01c510f0 15 0 SPDIF-in Jack Optical Rear Black 0
hdaa0: 15 412000f0 15 0 Headphones None Unknown Rear Unknown 0 DISA
hdaa0: 16 022140f0 15 0 Headphones Jack 1/8 Front Green 0
hdaa0: 17 418120f0 15 0 Line-in None 1/8 Rear Grey 0 DISA
hdaa0: 18 01a190f0 15 0 Mic Jack 1/8 Rear Pink 0
hdaa0: 19 50d000f0 15 0 Digital-in None Unknown Internal Unknown 0 DISA
hdaa0: 24 500000f0 15 0 Line-out None Unknown Internal Unknown 0 DISA

pin configs from windows driver
NID: 11
Node: 0x0b
Pin: 0x410140f0
Verb 00B71CF0 00B71D40 00B71E01 00B71F41

NID: 12
Node: 0x0c
Pin: 0x014520f0
Verb 00C71CF0 00C71D20 00C71E45 00C71F01

NID: 13
Node: 0x0d
Pin: 0x010171f0
Verb 00D71CF0 00D71D71 00D71E01 00D71F01

NID: 14
Node: 0x0e
Pin: 0x01c510f0
Verb 00E71CF0 00E71D10 00E71EC5 00E71F01

NID: 15
Node: 0x0f
Pin: 0x412000f0
Verb 00F71CF0 00F71D00 00F71E20 00F71F41

NID: 16
Node: 0x10
Pin: 0x022140f0
Verb 01071CF0 01071D40 01071E21 01071F02

NID: 17
Node: 0x11
Pin: 0x418120f0
Verb 01171CF0 01171D20 01171E81 01171F41

NID: 18
Node:0x12
Pin:0x01a190f0
Verb 01271CF0 01271D90 01271EA1 01271F01

NID: 19
Node:0x13
Pin:0x50d000f0
Verb 01371CF0 01371D00 01371ED0 01371F50

NID: 24
Node:0x18
Pin:0x500000f0
Verb 01871CF0 01871D00 01871E00 01871F50

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 16.04
Package: alsa-base 1.0.25+dfsg-0ubuntu5
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-28.47-generic 4.4.13
Uname: Linux 4.4.0-28-generic x86_64
NonfreeKernelModules: wl
ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.1
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC1: olci 1701 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC0: olci 1701 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: Unity
Date: Thu Jul 7 16:48:52 2016
InstallationDate: Installed on 2016-06-25 (11 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20160420.1)
PackageArchitecture: all
SourcePackage: alsa-driver
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 02/16/2016
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: V1.12
dmi.board.asset.tag: To be filled by O.E.M.
dmi.board.name: Z97 GAMING 7 (MS-7916)
dmi.board.vendor: MSI
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.asset.tag: To be filled by O.E.M.
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: MSI
dmi.chassis.version: 1.0
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrV1.12:bd02/16/2016:svnMSI:pnMS-7916:pvr1.0:rvnMSI:rnZ97GAMING7(MS-7916):rvr1.0:cvnMSI:ct3:cvr1.0:
dmi.product.name: MS-7916
dmi.product.version: 1.0
dmi.sys.vendor: MSI

Olcay Korkmaz (olci) wrote :
Olcay Korkmaz (olci) on 2016-07-07
tags: added: alsa ca0132
Olcay Korkmaz (olci) wrote :

Hi,

as windows and freebsd did work with generic driver so I disabled ca0132 enabled pure generic module (no fancy patch_ca0132.c)
here is generic driver's alsa-info and details

pin configs detected correctly and same as windows/freebsd pinconfigs but ca0132 detects wrong pin numbers

headphone(front) and rear jack sensation works with ubuntu-sound-settings but no sound from both sides

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
aidanjt (aidanjt) wrote :

I'm having the same problem with PCI ID 1102:0012 & sub ID 1102:0010. It's a SB Z OEM (no fancy shroud).

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.