Asus S400CA inverted microphone (Skype not usable)

Bug #1527732 reported by J.J. Berkhout on 2015-12-18
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

System: Asus S400CA with Linux Mint 17.3 Rosa, kernel 3.19.0-39-generic #44~14.04.1-Ubuntu SMP Wed Dec 2 10:00:35 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Running Skype, sound input from microphone does not work. When (in alsa-mixer OR in pavucontrol) one channel is reduced and the other is maximized, sound input works although not at full volume.

Alsa information:
http://www.alsa-project.org/db/?f=4fd8506e1121c53b192c73150ba74fb24075314e

Edit:
This is NOT a bug in the alsa-driver, but a problem with the settings of my system. I changed the /etc/modprobe.d/alsa-base.conf by adding the line:

options snd-hda-intel model=auto

which repaired the microphone response in alsamixer and pavucontrol.
Skype still did not work, but after fiddling around with the settings under "Recording" in pavucontrol I got it working. My excuses if I wasted anyone's time. Please accept that I use this system for only the last week and have no experience with Linux whatsoever.

Further edit:
As for the problem and the solution see http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=49&t=177730.

description: updated
description: updated
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers