[N551JK, Realtek ALC668, Speaker, Internal] No sound at all

Bug #1516361 reported by stevini on 2015-11-15
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

After updating to ubuntu gnome 15.10 I cound't hear any sound. I solved editing speech-dispatcher file:
sudo gedit /etc/default/speech-dispatcher
changing RUN=yes to RUN=no

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 15.10
Package: alsa-base 1.0.25+dfsg-0ubuntu5
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.2.0-19.23-generic 4.2.6
Uname: Linux 4.2.0-19-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
ApportVersion: 2.19.1-0ubuntu5
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/pcmC1D0p: stefano 1614 F...m pulseaudio
 /dev/snd/controlC1: stefano 1614 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC0: stefano 1614 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: GNOME
Date: Sun Nov 15 11:13:56 2015
InstallationDate: Installed on 2015-06-13 (154 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu-GNOME 15.04 "Vivid Vervet" - Release amd64 (20150422)
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 TERM=xterm-256color
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=it_IT.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: alsa-driver
Symptom: audio
Symptom_AlsaPlaybackTest: ALSA playback test through plughw:PCH successful
Symptom_Card: Audio interno - HDA Intel PCH
Symptom_Jack: Speaker, Internal
Symptom_PulsePlaybackTest: PulseAudio playback test successful
Symptom_Type: No sound at all
Title: [N551JK, Realtek ALC668, Speaker, Internal] No sound at all
UpgradeStatus: Upgraded to wily on 2015-11-14 (0 days ago)
dmi.bios.date: 10/06/2014
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: N551JK.203
dmi.board.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.board.name: N551JK
dmi.board.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.
dmi.chassis.version: 1.0
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrN551JK.203:bd10/06/2014:svnASUSTeKCOMPUTERINC.:pnN551JK:pvr1.0:rvnASUSTeKCOMPUTERINC.:rnN551JK:rvr1.0:cvnASUSTeKCOMPUTERINC.:ct10:cvr1.0:
dmi.product.name: N551JK
dmi.product.version: 1.0
dmi.sys.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.

stevini (casteddu81) wrote :
Raymond (superquad-vortex2) wrote :

it is a bug of alsa driver which allow you to add four speakers when your alc668 are 6 channel codecs

Default sink name: alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-surround-71
Default source name: alsa_input.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo

sys/class/sound/hwC1D0/init_pin_configs:
0x12 0x90a60130
0x14 0x90170110
0x15 0x04211020
0x16 0x40000000
0x18 0x411111f0
0x19 0x411111f0
0x1a 0x411111f0
0x1b 0x411111f0
0x1d 0x40c6832d
0x1e 0x411111f0
0x1f 0x411111f0

/sys/class/sound/hwC1D0/driver_pin_configs:

/sys/class/sound/hwC1D0/user_pin_configs:
0x12 0x90a60130
0x14 0x90170110
0x15 0x04211020
0x16 0x90170152
0x18 0x90170151
0x19 0x90170151
0x1a 0x90170151
0x1b 0x411111f0
0x1d 0x40c6832d
0x1e 0x411111f0
0x1f 0x411111f0

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Raymond (superquad-vortex2) wrote :

snd_hda_intel 0000:00:03.0: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[ 1.600370] snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0: autoconfig for ALC668: line_outs=5 (0x14/0x18/0x19/0x1a/0x16) type:speaker
[ 1.600373] snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0: speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[ 1.600374] snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0: hp_outs=1 (0x15/0x0/0x0/0x0/0x0)
[ 1.600375] snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0: mono: mono_out=0x0
[ 1.600376] snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0: inputs:
[ 1.600377] snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0: Mic=0x12

Codec: Realtek ALC668
Address: 0
AFG Function Id: 0x1 (unsol 1)
Vendor Id: 0x10ec0668
Subsystem Id: 0x1043177d
Revision Id: 0x100003
No Modem Function Group found
Default PCM:
    rates [0x560]: 44100 48000 96000 192000
    bits [0xe]: 16 20 24
    formats [0x1]: PCM
Default Amp-In caps: N/A
Default Amp-Out caps: N/A
State of AFG node 0x01:
  Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS
  Power: setting=D0, actual=D0
GPIO: io=4, o=0, i=0, unsolicited=1, wake=0
  IO[0]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0, unsol=0
  IO[1]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0, unsol=0
  IO[2]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0, unsol=0
  IO[3]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0, unsol=0
Node 0x02 [Audio Output] wcaps 0x41d: Stereo Amp-Out
  Control: name="Headphone Playback Volume", index=0, device=0
    ControlAmp: chs=3, dir=Out, idx=0, ofs=0
  Device: name="ALC668 Analog", type="Audio", device=0
  Amp-Out caps: ofs=0x57, nsteps=0x57, stepsize=0x02, mute=0
  Amp-Out vals: [0x00 0x00]
  Converter: stream=5, channel=0
  PCM:
    rates [0x560]: 44100 48000 96000 192000
    bits [0xe]: 16 20 24
    formats [0x1]: PCM
  Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS
  Power: setting=D0, actual=D0
Node 0x03 [Audio Output] wcaps 0x41d: Stereo Amp-Out
  Control: name="Speaker Front Playback Volume", index=0, device=0
    ControlAmp: chs=3, dir=Out, idx=0, ofs=0
  Amp-Out caps: ofs=0x57, nsteps=0x57, stepsize=0x02, mute=0
  Amp-Out vals: [0x57 0x57]
  Converter: stream=5, channel=6
  PCM:
    rates [0x560]: 44100 48000 96000 192000
    bits [0xe]: 16 20 24
    formats [0x1]: PCM
  Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS
  Power: setting=D0, actual=D0
Node 0x04 [Audio Output] wcaps 0x41d: Stereo Amp-Out
  Control: name="Speaker Surround Playback Volume", index=0, device=0
    ControlAmp: chs=3, dir=Out, idx=0, ofs=0
  Amp-Out caps: ofs=0x57, nsteps=0x57, stepsize=0x02, mute=0
  Amp-Out vals: [0x57 0x57]
  Converter: stream=5, channel=2
  PCM:
    rates [0x560]: 44100 48000 96000 192000
    bits [0xe]: 16 20 24
    formats [0x1]: PCM
  Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS
  Power: setting=D0, actual=D0

Raymond (superquad-vortex2) wrote :

https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=65091

do you mean quad speaker array use four channels instead of two

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.