Dell XPS 15 - audio combo jack - microphone not working

Bug #1435421 reported by Bartek Bobko on 2015-03-23
28
This bug affects 5 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Arch Linux)
New
Undecided
Unassigned
alsa-driver (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

Combo jack (headphones and microphone) working only as headphone output. Microphone is not detected at all when plugged-in.

My exact laptop model is: Dell XPS 15 9530.

I'm on 14.04 LTS, but I dont think its version-related. What more informations shall I collect and post here?

I have also sent a report via http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh. Would it help if I include one here?

$ lsb_release -rd
Description: Ubuntu 14.04.1 LTS
Release: 14.04
---
ApportVersion: 2.14.1-0ubuntu3
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC1: bartek 2296 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC0: bartek 2296 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: GNOME
DistroRelease: Ubuntu 14.04
EcryptfsInUse: Yes
InstallationDate: Installed on 2014-08-19 (218 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu-GNOME 14.04.1 LTS "Trusty Tahr" - Release amd64 (20140722.2)
MachineType: Dell Inc. XPS 15 9530
Package: linux (not installed)
ProcFB: 0 inteldrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.13.0-36-generic root=UUID=a8714bf2-f3fb-4875-bb9e-4354f36a7f66 ro quiet splash nomdmonddf nomdmonisw
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.13.0-36.63-generic 3.13.11.6
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.13.0-36-generic N/A
 linux-backports-modules-3.13.0-36-generic N/A
 linux-firmware 1.127.6
Tags: trusty
Uname: Linux 3.13.0-36-generic x86_64
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm bumblebee cdrom dip libvirtd lpadmin plugdev sambashare sudo www-data
_MarkForUpload: True
dmi.bios.date: 03/28/2014
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: A04
dmi.board.name: XPS 15 9530
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.board.version: A04
dmi.chassis.type: 8
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.chassis.version: Not Specified
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvrA04:bd03/28/2014:svnDellInc.:pnXPS159530:pvrA04:rvnDellInc.:rnXPS159530:rvrA04:cvnDellInc.:ct8:cvrNotSpecified:
dmi.product.name: XPS 15 9530
dmi.product.version: A04
dmi.sys.vendor: Dell Inc.

description: updated
description: updated
description: updated
description: updated

Thank you for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better. It seems that your bug report is not filed about a specific source package though, rather it is just filed against Ubuntu in general. It is important that bug reports be filed about source packages so that people interested in the package can find the bugs about it. You can find some hints about determining what package your bug might be about at https://wiki.ubuntu.com/Bugs/FindRightPackage. You might also ask for help in the #ubuntu-bugs irc channel on Freenode.

To change the source package that this bug is filed about visit https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/1435421/+editstatus and add the package name in the text box next to the word Package.

[This is an automated message. I apologize if it reached you inappropriately; please just reply to this message indicating so.]

tags: added: bot-comment
tags: added: linux
affects: ubuntu → linux (Ubuntu)
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Would it be possible for you to test the latest upstream kernel? Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Please test the latest v4.0 kernel[0].

If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tag 'kernel-fixed-upstream'.

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the tag: 'kernel-bug-exists-upstream'.

If you are unable to test the mainline kernel, for example it will not boot, please add the tag: 'kernel-unable-to-test-upstream'.
Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug as "Confirmed".

Thanks in advance.

[0] http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.0-rc5-vivid/

Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium

This bug is missing log files that will aid in diagnosing the problem. From a terminal window please run:

apport-collect 1435421

and then change the status of the bug to 'Confirmed'.

If, due to the nature of the issue you have encountered, you are unable to run this command, please add a comment stating that fact and change the bug status to 'Confirmed'.

This change has been made by an automated script, maintained by the Ubuntu Kernel Team.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
tags: added: trusty
Bartek Bobko (bartek-bobko) wrote :

I could test this problem with 4.0 kernel, but I'm on 14.04, and there is no 4.0 kernel for this version.
Will http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.0-rc5-vivid/ even work?

tags: added: apport-collected
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
Bartek Bobko (bartek-bobko) wrote :

apport information

affects: linux (Ubuntu) → alsa-driver (Ubuntu)
Bartek Bobko (bartek-bobko) wrote :

Can I upgrade it on 14.04 or do I have to install 14.10/15.04?

Jose Pablo (sleepful) wrote :

I am on Arch Linux, same laptop model, same bug, I notice this is a 3 year old issue and I do not know if there has been any update to it in the meantime. Is there anything I can do to help solve this issue?

(ps I made a thread on the arch forum about my problem
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1777240#p1777240 )

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers