Realtek ALC5642 unsupported by ALSA

Bug #1259099 reported by Oliver Marks on 2013-12-09
20
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

bay trail t100 device not sure how the sound card works on this device may not be pci or usb

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 13.10
Package: alsa-base 1.0.25+dfsg-0ubuntu4
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.11.0-14.21-generic 3.11.7
Uname: Linux 3.11.0-14-generic x86_64
ApportVersion: 2.12.5-0ubuntu2.1
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/timer'] failed with exit code 1:
Date: Mon Dec 9 09:29:57 2013
InstallationDate: Installed on 2013-12-06 (2 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 13.10 "Saucy Salamander" - Release amd64 (20131016.1)
MarkForUpload: True
PackageArchitecture: all
SourcePackage: alsa-driver
Symptom: audio
Title: PCI/internal sound card not detected
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 09/22/2013
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: T100TA.214
dmi.board.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.board.name: T100TA
dmi.board.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.
dmi.chassis.version: 1.0
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrT100TA.214:bd09/22/2013:svnASUSTeKCOMPUTERINC.:pnT100TA:pvr1.0:rvnASUSTeKCOMPUTERINC.:rnT100TA:rvr1.0:cvnASUSTeKCOMPUTERINC.:ct10:cvr1.0:
dmi.product.name: T100TA
dmi.product.version: 1.0
dmi.sys.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.

Oliver Marks (oly) wrote :
summary: - PCI/internal sound card not detected
+ [ASUS T100TA] PCI/internal sound card not detected

After a good bit of Googling, I can't figure out what chipset this thing uses. The best I got was "Realtek i2s" and I think it might be referring to Realtek ALC5642, which is not supported by ALSA yet as far as I can tell. https://github.com/torvalds/linux/tree/master/sound/soc/codecs

Oliver Marks (oly) wrote :

i can also confirm this does not work on 14.04 as of today

Oliver Marks (oly) wrote :

looking in windows device manager, its reported as Intel SST Audio Device (WDM) using realtek_fw_sst.bin it does not seem to tell you the model in windows how ever.

Based on this link ( http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2514818 ), I think it's safe to say that it is indeed an ALC5642. Realtek does not yet have a datasheet on their site for that codec, so that may explain why it is unsupported at this time. I will ask on ALSA list for further clarification.

tags: added: trusty
removed: saucy
summary: - [ASUS T100TA] PCI/internal sound card not detected
+ [ASUS T100TA, Realtek ALC5642] PCI/internal sound card not detected
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Oliver Marks (oly) wrote :

okay cheers thanks for that information :)

I did not receive any response from ALSA devs, so I assume they're waiting on Realtek to release datasheet. You may want to bookmark this page and keep an eye on if alc5642.c/h ever shows up https://github.com/torvalds/linux/tree/master/sound/soc/codecs

summary: - [ASUS T100TA, Realtek ALC5642] PCI/internal sound card not detected
+ Realtek ALC5642 unsupported by ALSA
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
status: Confirmed → Triaged
Oliver Marks (oly) wrote :

just an update not sure what happened but laptop now freezes just after alsa-state in the boot process using kernel, 3.13.0-4-generic.

so its may be trying to load the wrong driver, not sure if there is a kernel parameter i can add to stop this ?
blacklist alsa module perhaps ?

John Wells (jfw) wrote :

An update on this; sound is beginning to appear in https://git.kernel.org/cgit/linux/kernel/git/lrg/asoc.git/?h=intel%2Fhaswell-audio-dsp

It also requires firmware (that you can grab from chromiumOS git repository)

It's not ready for prime-time yet; it causes some chips in my T100 to heat up very quickly, making the tablet too hot to hold. Sound is also very poor, even after hunting through all options in alsamixer.

But anyway -- some developments at least. :-)

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers