[HuronRiver Platform, Intel CougarPoint HDMI, Digital Out, HDMI] No sound at all

Bug #1212277 reported by Nisheet Lall on 2013-08-14
16
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-driver (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Sound runs normally on Laptop Speakers and external speakers as well. When I connect the Digital TV to the HDMI port, I only get display but no sound. HDMI sound works perfectly in Windows 7. There is no option in sound settings for HDMI Sound either.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 13.10
Package: alsa-base 1.0.25+dfsg-0ubuntu4
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.11.0-1.4-generic 3.11.0-rc4
Uname: Linux 3.11.0-1-generic x86_64
ApportVersion: 2.12-0ubuntu3
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC1: nisheet 1732 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC0: nisheet 1732 F.... pulseaudio
Date: Wed Aug 14 19:46:53 2013
InstallationDate: Installed on 2013-06-02 (73 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu-GNOME 13.10 "Saucy Salamander" - Alpha amd64 (20130601)
MarkForUpload: True
PackageArchitecture: all
SourcePackage: alsa-driver
Symptom: audio
Symptom_AlsaPlaybackTest: ALSA playback test through plughw:PCH successful
Symptom_Card: Built-in Audio - HDA Intel PCH
Symptom_DevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC1: nisheet 1732 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC0: nisheet 1732 F.... pulseaudio
Symptom_Jack: Digital Out, HDMI
Symptom_PulsePlaybackTest: PulseAudio playback test successful
Symptom_Type: No sound at all
Title: [HuronRiver Platform, Intel CougarPoint HDMI, Digital Out, HDMI] No sound at all
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 10/21/2011
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 45CN38WW
dmi.board.asset.tag: Base Board Asset Tag
dmi.board.name: Emerald Lake
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: FAB1
dmi.chassis.asset.tag: Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: 0.1
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr45CN38WW:bd10/21/2011:svnLENOVO:pnHuronRiverPlatform:pvrIdeapadZ570:rvnLENOVO:rnEmeraldLake:rvrFAB1:cvnLENOVO:ct10:cvr0.1:
dmi.product.name: HuronRiver Platform
dmi.product.version: Ideapad Z570
dmi.sys.vendor: LENOVO

Nisheet Lall (nisheet-lall) wrote :
Raymond (superquad-vortex2) wrote :

[ 12.888758] snd_hda_intel 0000:00:1b.0: irq 45 for MSI/MSI-X
[ 12.889016] input: Acer BMA150 accelerometer as /devices/virtual/input/input9
--
[ 12.939988] realtek: Enabling init ASM_ID=0x9a2d CODEC_ID=10ec0272
[ 12.991949] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/input10
[ 12.992026] input: HDA Intel PCH Headphone as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/input11
[ 12.992094] input: HDA Intel PCH Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/input12
[ 12.992398] hda_intel: Disabling MSI
[ 12.992404] hda-intel 0000:01:00.1: Handle VGA-switcheroo audio client
[ 12.992428] hda-intel 0000:01:00.1: Disabling 64bit DMA
[ 12.995702] hda-intel 0000:01:00.1: Enable delay in RIRB handling
[ 13.079648] uvcvideo: Found UVC 1.00 device Lenovo easy camera (0bda:58ea)
--
[ 13.788035] init: failsafe main process (618) killed by TERM signal
[ 13.823852] input: HDA NVidia HDMI/DP,pcm=9 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input14
[ 13.823993] input: HDA NVidia HDMI/DP,pcm=8 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input15
[ 13.824121] input: HDA NVidia HDMI/DP,pcm=7 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input16
[ 13.824250] input: HDA NVidia HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1/input17
[ 14.362500] type=1400 audit(1376488796.173:11): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" parent=792 profile="unconfined" name="/usr/lib/cups/backend/cups-pdf" pid=801 comm="apparmor_parser"
--
[ 25.263119] init: plymouth-stop pre-start process (1288) terminated with status 1
[ 35.306925] hda-codec: out of range cmd 0:5:707:fffffffc
[ 35.312670] hda-codec: out of range cmd 0:5:707:fffffffc
[ 35.354991] hda-codec: out of range cmd 0:5:707:fffffffc
[ 35.360666] hda-codec: out of range cmd 0:5:707:fffffffc
[ 35.361446] hda-codec: out of range cmd 1:5:707:fffffffc
[ 35.368660] hda-codec: out of range cmd 1:5:707:fffffffc
[ 35.369790] hda-codec: out of range cmd 1:5:707:fffffffc

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Yuv (yuv) wrote :

Since the most recent kernel upgrade I am experiencing these symptoms.

I try:

killall pulseaudio
pulseaudio -D
E: [pulseaudio] main.c: Daemon startup failed.

[27088.699803] hda-codec: out of range cmd 0:5:707:fffffffc
[27088.701436] hda-codec: out of range cmd 0:5:707:fffffffc
[27088.707801] hda-codec: out of range cmd 0:5:707:fffffffc
[27088.709200] hda-codec: out of range cmd 0:6:707:fffffffc
[27088.715855] hda-codec: out of range cmd 0:6:707:fffffffc
[27088.717492] hda-codec: out of range cmd 0:6:707:fffffffc

after a reboot it seems to work again, but not when the laptop goes to sleep mode and comes back

Raymond (superquad-vortex2) wrote :

your nvidia sell have problems unknown header and unknown power setting

Advanced information - PCI Vendor/Device/Subsystem ID's
!!--------------------------------------------------------

00:1b.0 0403: 8086:1c20 (rev 05)
 Subsystem: 17aa:3975
--
01:00.1 0403: 10de:0bea (rev ff) (prog-if ff)
 !!! Unknown header type 7f

Node 0x08 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Codec: Nvidia GPU 14 HDMI/DP
Address: 0
AFG Function Id: 0x1 (unsol 0)
Vendor Id: 0x10de0014
Subsystem Id: 0x10de0101
Revision Id: 0x100100
No Modem Function Group found
Default PCM:
N/A
Default Amp-In caps: N/A
Default Amp-Out caps: N/A
State of AFG node 0x01:
  Power: setting=UNKNOWN, actual=UNKNOWN, Error, Clock-stop-OK, Setting-reset
GPIO: io=255, o=255, i=255, unsolicited=1, wake=1

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers