Poor System performance on my machine running Ubuntu 12.04(Beta 2 updated to the present moment)

Reported by Kamil Nadeem on 2012-04-15
10
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Ubuntu
Undecided
Unassigned

Bug Description

Why is it that my system dies when multitasking(it is happening from 11.10) on Ubuntu11.10(Unity), Kubuntu 11.10(KDE) and Deepin Linux which is based on 11.10(Gnome-Shell) The thing is that I thought with 12.04 I would get performance like I used to get on 11.04 on which everything used to run fine without any lag or hiccups.

The same lagging(Browser starts to stutter, increased delay in the launching of dash and applications)is happening on 12.04 http://i.imgur.com/YChKB.png and http://i.imgur.com/uyXLA.png . I believe that my system configuration 2.4Ghz Core 2 Duo, 2GB Ram, nvidia 9800GT is sufficient for running Ubuntu and you can check here for more system details http://paste.ubuntu.com/929734/ .

I had the Google voice and chat plugin installed on 12.04 so someone suggested that I should remove that and see if the performance improves but no such respite(I am having this on multiple operating system based on Ubuntu 11.10 as I have mentioned above). On a friends suggestion, Ran Memory Test through Partition Magic and my system passed that fine.

One thing more that I would like to know is that why when I have 2Gb Ram and 2.1GB swap does my system starts lag and run poorly when Ram consumption goes 500+. If you require anymore information I will gladly provide it

This question is seeking the answer as to " why is it not running" and I am in no way saying that "It must run well", SO if it is established that the lack is in my system configuration, I will switch to Kubuntu, Xubuntu or some other lighter distro.

A friend has given me a link https://wiki.ubuntu.com/DemystifyingUnityGraphicsHardwareRequirements which also establishes that my system is capable of running Ubuntu(Unity 3D) 12.04 and multitasking.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: unity 5.10.0-0ubuntu3
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-23.36-generic-pae 3.2.14
Uname: Linux 3.2.0-23-generic-pae i686
NonfreeKernelModules: nvidia
.proc.driver.nvidia.gpus.0: Error: [Errno 21] Is a directory: '/proc/driver/nvidia/gpus/0'
.proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86 Kernel Module 295.40 Thu Apr 5 21:28:09 PDT 2012
 GCC version: gcc version 4.6.3 (Ubuntu/Linaro 4.6.3-1ubuntu4)
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 2.0.1-0ubuntu3
Architecture: i386
CompizPlugins: [core,composite,opengl,compiztoolbox,decor,vpswitch,snap,mousepoll,resize,place,move,wall,grid,regex,imgpng,session,gnomecompat,animation,fade,unitymtgrabhandles,workarounds,scale,expo,ezoom,unityshell]
CompositorRunning: compiz
Date: Sun Apr 15 23:36:50 2012
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: precise
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus: nvidia-current, 295.40, 3.2.0-23-generic-pae, i686: installed
GraphicsCard:
 NVIDIA Corporation G92 [GeForce 9800 GT] [10de:0614] (rev a2) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: XFX Pine Group Inc. Device [1682:2378]
InstallationMedia: Ubuntu 12.04 LTS "Precise Pangolin" - Beta i386 (20120301)
JockeyStatus:
 xorg:nvidia_current - NVIDIA accelerated graphics driver (Proprietary, Enabled, In use)
 xorg:nvidia_current_updates - NVIDIA accelerated graphics driver (post-release updates) (Proprietary, Disabled, Not in use)
Lsusb:
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 002 Device 002: ID 046d:c05b Logitech, Inc. M-U0004 810-001317 [B110 Optical USB Mouse]
MachineType: XFX MG-63MI-7109
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_IN:en
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_IN
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-23-generic-pae root=UUID=22719f96-e25e-46a7-bdd9-47232d589d25 ro quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: unity
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 02/25/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: V1.5B3
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: MG-63MI-7109
dmi.board.vendor: XFX
dmi.board.version: 2.0
dmi.chassis.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: To Be Filled By O.E.M.
dmi.chassis.version: To Be Filled By O.E.M.
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrV1.5B3:bd02/25/2009:svnXFX:pnMG-63MI-7109:pvr2.0:rvnXFX:rnMG-63MI-7109:rvr2.0:cvnToBeFilledByO.E.M.:ct3:cvrToBeFilledByO.E.M.:
dmi.product.name: MG-63MI-7109
dmi.product.version: 2.0
dmi.sys.vendor: XFX
version.compiz: compiz 1:0.9.7.6-0ubuntu1
version.libdrm2: libdrm2 2.4.32-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 8.0.2-0ubuntu3
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 8.0.2-0ubuntu3
version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers N/A
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.11.4-0ubuntu10
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.7.0-0ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.99~git20111219.aacbd629-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.17.0-1ubuntu4
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20111201+b5534a1-1build2

Kamil Nadeem (nadeemsdreamz) wrote :
Sebastien Bacher (seb128) wrote :

Thank you for your bug report, unassigning from unity since that's not specific to it, not sure what happens but it seems rather a kernel or video driver issuen does it happen under unity2d?

affects: unity (Ubuntu) → ubuntu
Kamil Nadeem (nadeemsdreamz) wrote :
Changed in ubuntu:
status: New → Fix Released
To post a comment you must log in.